REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PETROLUL din Marea Neagră: lista GIGANŢILOR care au obţinut acorduri de explorare şi exploatare

PETROLUL din Marea Neagră: lista GIGANŢILOR care au obţinut acorduri de explorare şi exploatare

Replica API 1 februarie 2018 | 00:00 696

România a fost prima ţară din lume unde s-a produs petrol, în anul 1857, şi tot în România a fost înregistrată prima producţie de gaze naturale la nivel global. În 1976 se înregistra un vârf al producţiei de petrol de 14,6 milioane de tone şi zece ani mai târziu producţia de gaze ajungea la 36,2 miliarde de metri cubi.

Producţia din acele timpuri asigura de două ori necesarul de consum al zilelor noastre în ceea ce priveşte produsele petroliere şi de gaze naturale. Conform Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în prezent lucrurile stau complet diferit: România mai are gaze naturale doar pentru zece ani de zile, luând în calcul rezervele sigure, iar petrolul îi mai ajunge circa 15 ani. Dar, chiar şi aşa, adâncurile Mării Negre au devenit cel mai disputat teritoriu românesc de căutătorii de petrol şi gaze, această zonă încă necercetată până în prezent atrăgând investitori de talie mondială.

Tot în prezent, se lucrează la o lege care să reglementeze operaţiunile petroliere offshore. Documentul se află la Senat, unde, conform documentului, companiile petroliere care deţin concesiuni de ţiţei şi gaze offshore în România, în Marea Neagră, vor putea executa lucrări pe aceste perimetre doar după ce obţin o serie de avize.

„Operaţiunile petroliere întreprinse în perimetre situate în vecinătatea spaţiilor maritime ale altor state riverane Mării Negre se vor desfăşura cu luarea în considerare a normelor de drept internaţional relevante, în special a tratatelor de delimitare a spaţiilor maritime sau a altor acorduri încheiate de România”, se precizează în proiect.

În acelaşi proiect se face referire şi la regimul de redevenţe. Legiutoriul prevede că regimul de redevenţe aplicat concesiunilor de zăcăminte de ţiţei şi gaze offshore, din Marea Neagră, aflate în vigoare la data intrării în vigoare a legii, nu va putea deveni sub nici o formă mai împovărător pentru companiile titulare decât cel înscris în acordurile petroliere de concesiune.

Conform datelor primite de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale - ANRM, pentru domeniul offshore la Marea Neagră sunt încheiate un număr de 7 Acorduri petroliere de explorare/devoltare/exploatare în perimetrele:

1) XIII Pelican +XV Midia (zona de mică adâncime) - având ca titular de acord majoritar societatea Black Sea Oil &Gas;

2) XIX Neptun - având ca titulari de acord societăţile OMV Petrom şi EXXON Exploration&Production;

3) XVIII Histria - având ca titular de acord societatea OMV Petrom;

4) Ex - 25 Luceafărul - având ca titulari de acord societăţile Black Sea Oil &Gas şi Petro Ventures Europe;

5) Ex - 27 Muridava - având ca titular majoritar de acord societatea Petromar Resources B.V.;

6) Ex - 28 Cobălcescu - având ca titular majoritar de acord societatea Petromar Resources B.V.;

7) Ex - 30 Trident - având ca titular majoritar de acord societatea Lukoil Overseas.

Operaţiuni de exploatare execută doar OMV Petrom SA în perimetrele de exploatare Lebăda Est, Lebăda Vest, Pescăruş, Sinoe şi Delta, restul de deţinători de acorduri petroliere urmând să ia decizia de investiţie în acest an şi în anii următori, de la caz la caz.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lista marilor hoti care devalizeaza Romania ! Executati pe capete sau deportati in Siberia ! Se impune Nationalizarea Romaniei !
10
0
Romania este singura tara din lume unde se fura legal la nivel de demolare nationala si se baga la bulau cine fura un sandvis pentru copilul nuritor de foame,intr-o tara cu posibilitati mari de dezvoltare. O tara cu popor mucificat,manipulat,cu lideri de cacat ,totusi votati ca apoi cei votati sa puna la conducerea principalelor institutii tot niste cacati antiromani.Dumnezeu a dat acestei tari tot ce altii ravnesc si castiga prin razboaie de ocupatie,ai nostril tradeaza si dau moca totul.Poporul lupta pentru binele cacatilor,pentru el insusi nu cracneste. Ne meritam soarta de cacat!!!
13
0
boss daca puneai si o harta care sa arate une sunt campurile astea petroliere era si mai bine. nu am copilarit in marea neagra
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614