REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Piața de legume din Constanța, printre cele mai scumpe din țară. Cât scot gospodinele din buzunar pentru murături și zacuscă

Piața de legume din Constanța, printre cele mai scumpe din țară. Cât scot gospodinele din buzunar pentru murături și zacuscă

Replica API 23 octombrie 2017 | 00:00 986

Este sezonul murăturilor, al conservelor și al zacuscăi. Piețele sunt ticsite cu legume de toamnă, cu prețuri cam piperate, o spun chiar gospodinele. Oftează din greu, dar cumpără totuși. Nu pot aștepta iarna cu cămările goale.

Gospodinele autohtone sunt fidele tradiției. Da, în supermarketuri găsesc de toate, legume conservate în fel și chip, pentru toate gusturile. Dar parcă tot mai bune sunt cele pe care le fac cu mâna lor. „Cine știe câte E-uri au cele de la supermarket...”, ne spune o constănțeancă pe care o găsim la cumpărături, în Piața Griviței. Așa că preferă să-și pregătească singură bunătățile din cămară, pentru iarnă. Niște varză murată, poate și niște gogoșari la oteț pentru masa de Crăciun și neapărat gogonele. Prețurile o sperie, însă, așa cum îi alarmează pe majoritatea clienților. Și este de înțeles, având în vedere că precupeții au crescut prețurile, odată cu venirea toamnei.

Prețuri piperate la legume

De la un precupeț la altul, de la o piață la alta, prețurile variază, dar nu foarte mult. Varza, gogonele și pepenașii sunt vânduți, în general, la 3 lei/kg. Dar comerciații mai lasă la preț. Varza de Buzău – după cum susține precupețul – poate fi găsită și la 1,6 lei/kg. Iar dacă gospodinele au posibilitatea și disponibilitatea să meargă până la ferma producătorilor, o pot găsi, de exemplu, în județul Tulcea, la 0,60 de lei/kg, potrivit anunțurilor postate în mediul online.

Gogoșarii au prețurile cele mai piperate, situându-se între 8 și 10 lei/kg, în vreme ce castraveții cornișor pot fi găsiți la prețuri între 4 și 7 lei/kg. Pentru conopidă, constănțenii trebuie să scoată din buzunar între 6 și 7 lei/kg, în vreme ce prețul kilogramului de roșii variază între 4 și 6 lei. Dovleceii sunt vânduți la un preț de aproximativ 3 lei/kg, ardeii între 5 și 7 lei/kg, iar vinetele la 5 lei/kg.

O mică avere trebuie să cheltuiască gospodinele pentru a-și umple cămările. Iar piața din Constanța este una dintre cele mai scumpe din țară, potrivit unei analize a wall-street, realizată în baza informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică. De exemplu, potrivit acestora, cele mai scumpe tomate se găseau, la început de toamnă, în piețele ieșene, la un preț de 7,67 lei/kg, iar Miercurea Ciuc și Constanța ocupau următoarele locuri, cu prețuri de 7,56 lei/kg și 7,5 lei/kg. În schimb, în aceeași perioadă, în Craiova, Slatina și Tîrgu Jiu tomatele nu depășeau 4 lei/kg.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In piata Tomis 3 toate legumele si fructele se vand fara case de marcat si fara bon fiscal, ma refer la casutele din lemn din spatele bisericii romano-catolice. Stiti cumva domnilor de la ANAF, Primarie, Politie, Parchete, de ce ? A...da, ANAF-ul este la 50 de metri de ei si nu se vede padurea din cauza copacilor. WowBiz...e tare mare evaziunea fiscala, dar unde se duce parandaratul oare ?
3
0
Autoritatile nu so gac treba .Tiganii fac lrgeada sunt protejatii meo alegatorii mei asistatii mei si le multumesc lasandui sa faca legea preturilor.
4
0
Primariile dau pe mita certificate de producator oricui.
4
0
De unde ma-ta ai invatat vaco despre castravetii cornisor?Se numesc CORNICHON...mai ai pretentia ca esti journalist?mars la cratita!!!
1
4
Apa e cea mai scumpa din tara, energia termica la fel. Ambele monopol al statului. Gunoiul idem. Ce vreti ca legumele sa strice obiceiul?
5
1
Legume de la turci ale taranilor se strica in gradina ca nu sunt frumoase vou va uitati dupa frumusete nu dupa autencitate si naturale cumparati de la sursa de la tarani . Nu mai luati din pete de la toti tiganu care le cumpara de la turci otravite
8
1
Sunt cele mai scumpe pt ca le cumparam de la intermediarii care dubleaza pretul producatorului. Dar in cta nu exista organe de control !!! Sau sunt c....e.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108