REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

PILOTUL CARE S-A PRĂBUȘIT CU AVIONUL LA TUZLA A FOST LA UN PAS DE TRAGEDIE în 2005

PILOTUL CARE S-A PRĂBUȘIT CU AVIONUL LA TUZLA A FOST LA UN PAS DE TRAGEDIE în 2005

Replica API 23 februarie 2019 | 00:00 553

Ancheta continuă

Starea de sănătate a pilotului implicat în tragicul accident aviatic de la Tuzla este staționară. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale cardiace, în cursul serii de 21 februarie, medicul fiind Marius Militaru, șeful Secției de Chirurgie Cardiacă. Cât despre accident, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) au declanșat cercetările, urmând să stabilească, cu exactitate, motivele din cauza cărora s-a prăbușit aeronava. Menționăm că atât Dorin Ivașcu (partener al Regional Air Services srl – Aerodrom Tuzla) cât și Adrian Stefan Vasilache (administrator Regional Air Services) nu au putut fi contactați.

"Am fost sesizați că a avut loc un accident aviatic. Un avion, relativ ușor, în care se aflau un instructor de zbor de la aerodromul acesta și un elev efectuau un zbor de instruire. Nu știm motivele, dar avionul a căzut brusc și urmare a impactului cu solul, elevul a decedat, iar instructorul se află într-o situație destul de gravă, transportat la spital. Noi facem investigații, Procuratura împreună cu Poliția. Așteptăm și Autoritatea Civilă Aeronautică, care este competentă să facă investigații și după toate evaluările pe care le vom face, vă vom ține la curent și vă vom spune și motivul pentru care s-a prăbușit acest avion", a declarat Gigel Marian Alexandru, procuror șef Secție Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Ancheta se derulează în colaborare cu polițiștii și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS). Însă, potrivit informațiilor noastre, avionul doar ce se ridicase de la sol, a făcut un viraj și s-a prăbușit, acesta fiind, cel mai probabil, motivul pentru care pilotul nu a putut face prea multe, întrucât se afla la altitudine mică. Totodată, se pare că același pilot a mai fost la un pas de tragedie și în 2005, dar atunci ar fi reușit să redreseze aeronava.

Elevul era marinar și avea deja câteva brevete care-i permiteau să piloteze

Era puțin trecut de ora 16.00, pe 21 februarie, când s-a produs nenorocirea. Aeronava DA 42 s-a prăbușit în zona Aerodromului Tuzla, mulți susținând că a fost vorba de o aterizare forțată. În aparatul de zbor se aflau două persoane, ambele rămânând încarcerate. La faţa locului au intervenit o autospecială de stingere, două echipaje SMURD, un echipaj SAJ şi elicopterul SMURD. Au fost extrase din interiorul aeronavei pilotul (conștient și cooperant) și elevul (inconștient). Din păcate, persoana inconștientă era în stop cardio respirator, iar în ciuda eforturilor medicilor, a fost declarată decedată. Elevul, Radu Serghei, avea 50 de ani, era marinar, iar în timpul liber lua lecții de zbor. Avea deja obținute câteva brevete de pilot, care-i permiteau să piloteze anumite tipuri de avioane de mici dimensiuni. Însă, acum lua noi cursuri, în vederea obținerii unui nou brevet. Se pare că făcea acestea lucruri din pasiune.

Instructorul de zbor, operat de medicul Militaru

Instructorul de zbor, Dumitru George, în vârstă de 54 de ani, a fost transportat la spital. ”Starea lui este staționară. Este intubat, dar răspunde la stimuli. Se pare că a depășit momentul critic. Aseară (joi, 21 februarie – n.r.) a fost operat la Chirurgie Cardiacă de către medicul Militaru, șeful de Secție. Intervenția chirurgicală a fost în regulă, i s-a pus o grefă vasculară. Are și fracturi multiple, dar până nu suntem siguri că este stabilizat, nu putem să continuăm investigațiile. În momentul acesta nu-i pun viața în pericol”, au declarat, pentru ”Replica”, cadrele medicale.

Ce au transmis reprezentanții Aeroportului Tuzla

Întreaga echipă a aeroportului Tuzla regretă profund pierderea pilotului Radu Serghei (elevul - n.r.) în accidentul care a avut loc în data de 21 februarie 2019. Transmitem condoleanțele noastre familiei și prietenilor și le suntem alături în această grea încercare. În aceste momente, ne concentrăm toată atenția și speranța către colegul și prietenul nostru, Gheorghe Dumitru – un pilot experimentat, cu peste 8000 ore de zbor. Unul dintre cei mai iubiți piloți ai echipei de la Tuzla, el face parte din familia RAS Tuzla de 20 de ani. Sperăm la o recuperare cât mai rapidă și apreciem efortul deosebit al medicilor de la Spitalul de Urgență Constanța pentru ingrijiirea acordată acestuia. Mulțumim echipelor ISU Smurd, serviciului de Pompieri și Salvare, UM 2014, că și echipelor proprii de intervenție specială care au acționat în timpi incredibil de scurți, cu propmtitudine și profesionalism, și care au demonstrat că antrenamentele derulate în ultimii ani împreună cu serviciul de intervenție propriu al aeroportului Tuzla au dat roade. Evenimentul din 21 februarie este unul singular prin amploare și gravitate în cadrul activității companiei. RAS Tuzla a înregistrat 58.644 ore de zbor în perioada 2008-2018, iar școala de zbor a înregistrat 16915 ore în ultimii ani și nu a înregistrat nici un accident cu victime până acum. Menționăm că siguranță este prioritatea numărul unu a companiei, al cărei motto este “safety first”.

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... de procuror!!!
2
0
cei cu teava asta care latra altul nu gaseati parca e o scandura din gard in plm aveti acolo o gramada de oameni sa vorbeasc
2
0
daca ai bani iti poti permite sa mori pe banii tai,mai sunt locuri eligibile
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920