REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Pilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Pilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Replica API 21 aprilie 2021 | 00:00 658

Femeile care iau anticoncepționale, mai ales dacă le folosesc 7 ani sau mai mulți ani consecutivi, au un risc mai scăzut de a dezvoltă artrită reumatoidă, arată o analiză recentă.

Sursă foto: Shutterstock

La această concluzie au ajuns oamenii de știință, care au găsit astfel o asociere între perioada de administrare a pilulelor contraceptive și riscul scăzut de a dezvoltă artrită reumatoidă. Concluziile au fost publicate recent, online, în "Annals of the Rheumatic Diseases". Aceeași cercetare spune că nu a fost găsită nicio legătură semnificativă pentru alăptarea la sân, o practică ce a fost multă vreme asociată cu un efect protector, după ce oamenii de știință au luat în considerare numeroși factori cu o puternică influență, citează doc.ro.

Deoarece poliartrită reumatoidă este de două sau de trei ori mai frecvența în rândul femeilor decât la bărbați, se crede că factorii hormonali și cei ce țin de sistemul reproducător pot explică, parțial, această diferența dintre sexe. Însă această cercetare vorbește despre o serie de rezultate la care multă lume nu se aștepta.

Analizând aceste probleme în profunzime, cercetătorii și-au îndreptat atenția spre o posibilă legătură între dezvoltarea acestei boli și folosirea pilulei contraceptive și/sau alăptarea la san, în cazul femeilor tinere care au avut anterior cel puțin un copil.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu suedez (Swedish Epidemiological Investigation of Rheumatoid Arthritis sau EIRA) axat pe poliartrită reumatoidă, care a inclus femei cu vârstă de 18 ani și peste acest prag, care locuiau într-o anumită zona din Suedia, între anii 1996 și 2014.

În această perioada, 2809 femei au fost diagnosticate cu artrită reumatoidă și 5312 femei au fost selectate la întâmplare din populația generală, că se se potrivească cu vârstă celor din studiu, pentru a fi grupul de comparație în acest studiu.

Mai multe mostre de sânge au fost luate de la toți participanții, pentru a verifică anticorpii pentru poliartrită reumatoidă, iar femeile au răspuns apoi la o serie de întrebări despre istoricul contraceptiv și reproducător, stilul lor de viață, dacă și-au alăptat sau nu la san copiii și ce educație aveau.

În total, 2578 de femei cu artrită și 4129 de femei din grupul de comparație au fost incluse în analiză finală. Dintre acestea, 884 cu poliartrită reumatoidă și 1949 din grupul de comparație au alăptat la sân cel puțin un copil între anii 2006 și 2014.

S-a constatat că femeile care au folosit contraceptive orale în orice moment al viețîi au avut un risc mai scăzut de a dezvoltă poliartrită reumatoidă, comparativ cu cele care nu au ales această metodă contraceptivă. Riscul a fost cu 15% mai scăzut în rândul celor care foloseau în prezent pilula contraceptivă și cu 13% mai mic în cazul femeilor care au folosit în trecut anticoncepționale orale. Iar această asociere a fost semnificativă pentru femeile care au fost testate pozitiv pentru anticorpii de artrită reumatoidă, comparativ cu femeile care nu au folosit niciodată un contraceptiv oral.

9 din 10 persoane care au fost testate pozitiv pentru anticorpii de artrită reumatoidă (o proteină) vor avea această boală, iar prezența acestor anticorpi poate indică o boală mai gravă. Folosind pilula contraceptivă mai mult de 7 ani (media de folosire în rândul participantelor la studiu) a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de a dezvoltă artrită reumatoidă, iar acest lucru a fost valabil atât în cazul femeilor testate pozitiv și negativ pentru acei anticorpi ce au legătură cu poliartrită reumatoidă.

Acesta este un studiu observațional, așa că nu se pot trage concluzii ferme despre cauza și efect, spun cercetătorii.

Cum afectează poliartrită reumatoidă femeile

Artrită reumatoidă tinde să afecteze femeile la o vârstă mult mai fragedă decât îi afectează pe bărbați și le poate "lovi" chiar mai tare. Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că femeile cu poliartrită reumatoidă au raportat că au mai multe simptome și chiar simptome mult mai severe. Femeile din acest studiu nu au răspuns atât de bine la tratament (același tratament pe care l-au luat și bărbații).

Rolul hormonilor

Medicii nu sunt siguri ce rol joacă hormonii sexuali în artrită reumatoidă. Unele femei dezvoltă boală în perioadele în care hormonii lor sexuali suferă transformări sau dezechilibre, cum ar fi după sarcina sau înainte de menopauza. Dacă ești însărcinată, boală ta se poate îmbunătăți, dar ea poate avea perioade de activitate în nou, după ce naști. Toate acestea sugerează că există o legătură cu hormonii sexuali.

Dacă alăptezi, ai o predispoziție mai mică de a face artrită reumatoidă. Un studiu a arătat că femeile care alăptează peste 2 ani își reduc la jumătate riscul de a face această boală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920