REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Plante și uleiuri banale cu efecte extraordinare pe care ar trebui să le în casă

Plante și uleiuri banale cu efecte extraordinare pe care ar trebui să le în casă

Replica API 2 mai 2021 | 23:47 839

De multe ori, afecțiunile minore, cum ar fi crampele musculare, durerile de cap ușoare sau starea de oboseală, pot fi remediate cu ajutorul produselor fitoterapeutice. Cu toate acestea, avem tendința să de îndreptăm direct spre medicamente atunci când nu ne simțim bine, chiar și atunci când simptomele nu sunt îngrijorătoare, pentru că este calea cea mai rapidă și sigură de a elimina disconfortul și de a ne putea continua ziua.

Sursa foto: Shutterstock

Este important de reținut, însă, că majoritatea medicamentelor ingerabile suprasolicită ficatul și întreg sistemul gastrointestinal, care trebuie să proceseze, pe lângă alimente, și compușii din medicament. De aceea, pentru anumite situații de disconfort sau durere ușoară, care nu e un simptom al unei afecțiuni mai serioase, este recomandat să apelăm, mai întâi, la remedii mai puțin invazive.

Iată câteva uleiuri și suplimente fitoterapeutice și alimentare care te pot ajuta la nevoie și pe care ar fi bine să le ai mereu la îndemână, în casă.

1. Gelul de arnică

Gelul de arnică ajută la atenuarea durerilor articulare, mai ales dacă suferi de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi osteoartrita. Poți folosi gelul de arnică local, masându-l ușor pe zona afectată, pentru a reduce inflamația și a elimina temporar disconfortul la mișcare. Gelul de arnică este bun și în caz de lovituri și vânătăi, calmând inflamația și reducând aspectul învinețit al pielii.

2. Suplimentele cu magneziu

Durerile de cap și stările de anxietate și/sau oboseală pot fi remediate cu ajutorul unui supliment pe bază de magneziu. Potrivit cercetătorilor, magneziul poate combate senzația de anxietate, anumite simptome de depresie și poate scădea tensiunea arterială. În plus, contribuie la relaxarea musculară și servește drept un remediu excelent după un antrenament solicitant, pentru prevenirea febrei și contracturilor musculare.

3. Ceaiul sau extractul de echinacea

Consumul regulat de echinacea, sub formă de ceai sau de supliment naturist, poate contribui semnificativ la îmbunătățirea stării generale a organismului. Echinacea stimulează sistemul imunitar și poate oferi protecție sporită împotriva infecțiilor gripale. Mai mult, anumiți specialiști sunt de părere că, prin consumul de ceai de echinacea, cel puțin o cană pe zi, se poate scurta durata simptomelor de gripă și răceală. Pe lângă ceai și suplimente alimentare, echinacea se găsește și sub formă de tinctură sau pulbere, și trebuie consumată conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

4. Uleiul de luminiță de seară

Dacă suferi de neuropatie diabetică, adică de tulburări ale sistemului nervos cauzate de diabet, uleiul de luminiță de seară, sub formă de capsule alimentare, poate calma simptomele și disconfortul. Consultă-te cu medicul curant înainte de a lua un supliment cu ulei de luminiță de seară.

5. Spilcuța

Spilcuța este un remediu accesibil și eficient pentru calmarea durerilor de cap și migrenei. Deși simptomele nu vor dispărea complet, spilcuța poate fi de ajutor în managementul acestora și poate chiar contribui la rărirea episoadelor de migrenă și dureri de cap. Spilcuța se găsește sub formă de suplimente alimentare orale, extract lichid, ceai și tablete.

6. Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera poate fi aplicat local pentru atenuarea simptomelor afecțiunilor cutanate inflamatorii, cum ar fi psoriazisul, dermatita iritativă de contact sau urticaria. Grație proprietăților hidratante și cicatrizante, gelul de aloe vera este util și în calmarea rănilor și arsurilor. Poate fi aplicat chiar și pe ten, în loc de cremă hidratantă, în zilele cu umiditate crescută, mai ales dacă ai ten reactiv, gras sau acneic. Este recomandat să alegi un produs care conține 100% gel de aloe natural, pentru a evita anumiți factori iritanți, care pot agrava simptomele pielii, cum ar fi alcoolul sau parfumul cosmetic.

7. Capsulele cu extract de ceai verde

Dacă preferi să îți iei doza de ceai verde sub formă de supliment alimentar, capsulele cu extract de ceai verde sunt cea mai bună opțiune. Multor persoane nu le place gustul de ceai verde, așadar varianta încapsulată poate fi mai potrivită. Ceaiul verde are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate și îți poate oferi o doză susținută de energie în a doua parte a zilei. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea capacității de memorare și de concentrare și poate preveni instalarea unor boli neurodegenerative, precum demența și boala Alzheimer’s. În plus, este aliatul siluetei, grație concentrației bogate de antioxidanți care, printre altele, stimulează funcțiile metabolice.

8. Uleiul de mentă

Uleiul de mentă este un remediu frecvent utilizat pentru crampele stomacale și pentru atenuarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Atenție, este important să achiziționezi un ulei cu administrare internă. Uleiul esențial de mentă nu poate fi ingerat, deci consultă-te cu farmacistul înainte de a cumpăra un asemenea produs. Uleiul esențial de mentă, în schimb, poate fi aplicat local, în zona tâmplelor, pentru a alina durerile de cap.

9. Uleiul de oregano

Oregano este un condiment des întâlnit în majoritatea bucătăriilor, grație aromei inedite pe care o oferă mâncării. Cercetătorii afirmă, în schimb, că planta aromatică are proprietăți antiinflamatorii remarcabile și se poate dovedi eficientă în ameliorarea simptomelor ulcerului la stomac, precum și în tratamentul infecțiilor fungice. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru validarea acestor ipoteze, consumul de oregano, în mâncare, sub formă de condiment sau de ulei, te poate ajuta dacă ai dureri de stomac sau dinsconfort intestinal.

10. Drajeurile cu extract de ulm alunecos

Drajeurile cu extract de ulm alunecos sunt un remediu naturist excelent pentru calmarea durerilor și iritațiilor în gât cauzate de răceli, gripe și alergii.

11. Uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai poate fi o soluție utilă atunci când ai un început de infecție fungică sau bacteriană, la nivel cutanat. Îl poți aplica (atenție, diluat!) pe erupții acneice sau pe ciuperca unghiei, în mod repetat, de-a lungul câtorva zile, pentru a calma și ajuta la vindecarea zonei afectate. Consultă-te cu farmacistul înainte de a cumpăra un ulei de arbore de ceai și explică-i acestuia în ce scop vrei să îl folosești, pentru a-ți recomanda cea bună variantă.

12. Pudra de turmeric

Turmericul este condimentul principal folosit în prepararea curry-ului, iar substanța activă din acesta poartă numele de curcumin. Curcuminul are un comportament puternic antiinflamator, poate preveni anumite boli cronice și poate ameliora durerile articulare, iritațiile pielii și durerile musculare. Este recomandat să optezi pentru un supliment care conține și piperină, deoarece acest ingredient facilitează asimilarea curcuminului în circulația sanguină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369