REPLICA ONLINE CONSTANTA

21° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
21° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

PNL: Românii pot vota, chiar dacă sunt plecați din localitatea de domiciliu

PNL: Românii pot vota, chiar dacă sunt plecați din localitatea de domiciliu

Bianca NEDELCU 10 aprilie 2024 | 12:19 393

Deputatul PNL Gabriel Andronache explică, miercuri, că românii care nu vor fi acasă în 9 Iunie 2024 (în localitatea de domiciliu sau reşedinţă) pot vota pentru europarlamentare (mai puţin pentru autorităţile locale) la orice secţie de votare doresc şi vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare. 

PNL: Romanii pot vota, chiar daca sunt plecati din localitatea de domiciliu

El i-a răspuns liderului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, care afirmase în urmă cu o zi că ordonanţa Guvernului nu mai permite exercitarea dreptului de vot într-un mod simplu, de către cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligaţia de a face o cerere pentru a putea vota şi de a vota doar cu urna specială.

”Pentru a combate dezinformarea practicată de unii politicieni care citesc legea pe diagonală, lămurim, prin publicarea dispoziţiilor legii, faptul că orice român care nu se află în localitatea de domiciliu/reşedinţă în ziua votului din 9 Iunie 2024 poate vota pentru alegerile europarlamentare pe lista suplimentară la orice secţie de votare din ţară sau din străinătate”, scrie deputatul PNL pe Facebook.

Andronache prezintă prevederea din OUG 21/2024 care prevede că i se permite să voteze la orice secţie de votare din ţară persoanei resortisante.

”Art. 13 alin. 2 lit. f) din ordonanţă dispune: "În baza rezultatelor generate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare: f) permite alegătorilor prevăzuţi la art. 13 din Legea nr. 33/2007 , republicată, cu modificările ulterioare, să îşi exercite dreptul de vot; după ce alegătorul semnează în lista electorală suplimentară, i se încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea VOTAT; Mergem la art.13 din Legea nr. 33/2007. Astfel, art. 13, lit. a) prevede a) Alegătorii resortisanţi care în ziua de referinţă se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în listele electorale suplimentare. Alegătorii resortisanţi sunt definiţi de art. 5 alin. 2 din aceeaşi Lege 33/2007, astfel: "(2) Prin alegător resortisant se înţelege orice cetăţean al României, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate, care are dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi", spune Andronache.

”Concluzie: Românii care nu vor fi acasă în 9 Iunie 2024 (în localitatea de domiciliu sau reşedinţă) pot vota pentru europarlamentare (mai puţin pentru autorităţile locale) la orice secţie de votare doresc şi vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare”, completeză deputatul liberal.

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirma marţi că ”tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă”. El prezenta una dintre ceea ce el numeşte ”mizeriile născocite de guvernanţi pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetăţeni”.

El acuză că ordonanţa Guvernului nu mai permite exercitarea dreptului de vot într-un mod simplu, de către cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligaţia de a face o cerere pentru a putea vota şi de a vota doar cu urna specială, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515