REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
11.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

PNL se revoltă în Consiliul Judeţean şi vrea debarcarea conducerii PSD. Pe Cristinel Dragomir l-a pufnit râsul

PNL se revoltă în Consiliul Judeţean şi vrea debarcarea conducerii PSD. Pe Cristinel Dragomir l-a pufnit râsul

Replica API 26 februarie 2015 | 09:01 103

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Cristinel Dragomir

I.L. Caragiale s-ar fi tăvălit de râs, miercuri, la şedinţa de îndată a Consiliului Judeţean Constanţa. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate, adică delegarea atribuţiilor de preşedinte al instituţiei către unul dintre cei doi vicepreşedinţi, ales prin vot, s-a încheiat cu un circ politic antologic.

Procedura de desemnare, care îi viza pe Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, n-ar fi trebuit să dureze mai mult de 60 de secunde, pe ceas, iar rezultatul nu ar fi trebuit să mire pe nimeni. Cristinel Dragomir pleca din pole-position, ceea ce s-a şi văzut la rezultatul votului: 21 „pentru” şi 10... anulate! Imediat, pe Dragomir l-a pufnit râsul, iar Darie a făcut ochii „cât cepele”, surprins de gestul de revoltă. Cine să fie, cine să fie? Grupul PNL a decis să iasă la baionetă şi, prin vocea liderului de grup, George Măndilă, partidul în cauză şi-a adus aminte că trebuie să facă opoziţie.

Revoltă cauzată de banii puţini alocaţi primăriilor PNL

Ar fi fost 21 la 12 rezultatul final, dacă n-ar fi absentat consilierii Nicolae Ciucă şi Ioan Albu, însă şi cei zece au fost suficienţi pentru Măndilă să prindă curaj. A luat microfonul şi le-a promis vremuri grele celor doi vicepreşedinţi ai CJC, sub privirile stupefiatului Darie.

„Domnilor vicepreşedinţi şi stimaţi colegi, grupul PNL a tăiat de pe buletinul de vot ambii candidaţi. Am avut o motivaţie: considerăm că vicepreşedinţii în funcţie sunt continuatorii lui Nicuşor Daniel Constantinescu, care a dus o politică dezastruoasă pentru judeţul Constanţa. Din pricina aceasta, anunţăm că la următoarea şedinţă a CJC punem în discuţie vicepreşedinţii şi solicităm un nou vot pentru funcţia de vicepreşedinţi ai CJ”, a spus Măndilă.

Dragomir nu s-a arătat prea impresionat de revolta consilierilor PNL, invocând procedura legală şi le-a mulţumit colegilor pentru participarea la şedinţă.

„Nu am convocat această şedinţă de dragul de a o convoca. Pur şi simplu, asta este situaţia, o luăm ca atare, noi respectăm legislaţia în vigoare. Atâta timp cât aşa scrie la lege, avem obligaţia să ne adunăm şi să votăm. Pentru alte propuneri de vicepreşedinţi există o legislaţie, în care orice grup de consilieri poate iniţia proiecte de hotărâri. Fiecare consilier este liber să voteze aşa cum crede. (…) Nu comentez declaraţiile politice ale celor de la PNL. Asta este procedura, a trebuit să ne adunăm pentru o sesiune simplă, atâta timp cât preşedintele este suspendat, hotărârea este în vigoare. În momentul în care preşedintele revine şi îi încetează starea de arest, va avea toate prerogativele şi atunci încetează hotărârea de CJ. Asta este legea în România, ne convine sau nu ne convine, ne conformăm. Mulţumesc încă o dată colegilor”, a spus Dragomir, care a adăugat după încheierea şedinţei că, legal, consilierii pot schimba vicepreşedinţii din funcţie, însă nu a fost la curent cu mişcarea PNL de miercuri şi nici nu i-au adus la cunoştinţă o astfel de dorinţă anterior şedinţei. „E opţiunea dânşilor, au făcut şi declaraţii, nu vreau să comentez. Să fie sănătoşi. Pot să acuze, ce să le zic? Dacă au ceva de spus, să spună, să semnaleze unde pot să semnaleze, la instituţiile statului care se ocupă cu aşa ceva. Nu ştiu, e prima oară când aud reacţia asta de la ei. (…) Dacă majoritatea consilierilor din CJC, adică 19 voturi, votează revocarea din funcţie a unui vicepreşedinte şi numirea altuia prin vot secret, se poate. Legea permite. Bine, trebuie argumentat, făcut raport către secretar, că nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau că n-a făcut ce trebuia, dar legea permite. Majoritatea îşi poate vota cei doi vicepreşedinţi. (…) Dom’le, pe mine nu mă mai surprinde nimic în ziua de astăzi, aşa că… (…) Am stat de vorbă când am convocat şedinţa şi cu colegii de la vechiul PDL şi unul de la vechiul PNL, câte un reprezentant, le-am spus că convoc şedinţa, că asta e situaţia şi atât. În rest, n-am stat de vorbă, nici măcar n-am încercat să le sugerăm să voteze cu un vicepreşedinte sau cu altul. E opţiunea lor”, a mai spus Dragomir.

De partea cealaltă, liberalii sunt supăraţi foc şi pară pe faptul că fondurile instituţiei sunt acordate „preferenţial” comunităţilor locale din judeţ, Măndilă invocând faptul că „26 de primării ale PNL sunt văduvite”, uitând faptul că, Băneasa, de exemplu, beneficiază de sume record, pe care le aruncă pe fereastră, numai pe hârtii Xerox şi internet fiind alocate două miliarde lei vechi sau 3,5 miliarde pe stadion şi nu mai vorbim de municipiul Mangalia, „răsfăţatul” guvernării şi al CJC.

„Noi considerăm că sunt continuatorii lui Nicuşor Constantinescu. Au fost aleşi în prima şedinţă de CJ pe formula USL, acum deja sunt altele voturile politice în CJC şi, la prima şedinţă, vom aduce un proiect de hotărâre, prin care cerem schimbarea din funcţii. Vedem atunci, alte propuneri, alţi candidaţi la funcţii. A ambilor vicepreşedinţi. (…) Ca să facem istorie acum, motive sunt foarte multe, mai ales vis-a-vis de alocările banilor pentru comune. În momentul în care, noi considerăm că, din 400.000 de locuitori din judeţ, noi (PNL – n.r.) avem 26 de primării, cu un procent anume şi, până acum, banii s-au alocat cum s-au alocat. Primăriile noului PNL au fost văduvite. După aceea, a fost şi maniera de lucru a vechiului preşedinte. Cu noul preşedinte, în momentul de faţă, nu am stabilit o manieră de lucru, dar considerăm că este momentul ca reprezentanţii PSD să nu mai conducă Consiliul Judeţean”, a mai spus Măndilă, care a mai adăugat faptul că, în şedinţa următoare a CJC, va exista şi un proiect de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor instituţiei, PNL urmând să prezinte fie unul, fie doi candidaţi. „Va fi o consultare cu toţi colegii din PNL şi va trebui să venim ori cu una, ori cu două propuneri. Sunt necesare jumătate plus unul din numărul de mandate din CJC, cam 18-19 voturi. Nu contează câţi sunt de la PNL, vom apela la toţi consilierii, fiindcă, în momentul de faţă, situaţia se pare că este instabilă, chiar şi în rândul PSD. Deocamdată, suntem noul PNL, e o altă realitate”, a concluzionat Măndilă.

Reamintim că prefectul Constanţei, Ion Constantin, a emis, marţi, ordinul de suspendare din funcţie a preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. Nicuşor Constantinescu a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, marţi, 24 februarie, în jurul orelor 12.00, pentru a contesta măsura arestului preventiv. Acesta a fost arestat pe 20 februarie a.c., la cererea procurorilor DNA, în urma mai multor percheziţii derulate pe raza judeţului Constanţa dar şi în alte localităţi. Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212