REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Poate veni iarna! Conturile Regiei de Drumuri, deblocate de ANAF

Poate veni iarna! Conturile Regiei de Drumuri, deblocate de ANAF

Replica API 9 decembrie 2015 | 00:00 157

Cu emoţii

Cu emoţii

Conturile Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri erau, în cursul după-amiezii de marţi, 8 decembrie, blocate de ANAF, pentru o datorie la bugetul de stat de peste 20 milioane de lei. O maximă problemă, având în vedere că, oricând, iarna ar putea să-şi intre în drepturi, iar judeţul Constanţa s-ar îngropa sub nămeţi, întrucât Regia nu a achiziţionat materialele pentru deszăpezire.

Juriştii au cerut în instanţă suspendarea raportului ANAF, încheiat în octombrie, însă magistraţii au respins acţiunea. Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, a declarat ieri că, potrivit legii, nu are voie să intervină în activitatea RAJDP, însă, cu toate acestea, a făcut câteva demersuri, în sensul că a trimis solicitări la autorităţile centrale, prin intermediul cărora a înştiinţat că Regia nu poate interveni, în caz de ninsoare, întrucât nu s-a aprovizionat.

„Conform Ordonanţei 109, CJC nu are dreptul să se implice în activitatea Regiei. Prin urmare, ceea ce se întâmplă la Regia nu ne priveşte. Pe noi ne priveşte doar contractele pe care le avem, iar unul dintre acesta este contractul pentru deszăpezire. Noi nu putem interveni în nici un fel. Noi am atras atenţia Guvernului, Ministerului de Interne şi Ministerului de Finanţe despre faptul că drumurile nu vor putea fi deszăpezite“, a spus Cristinel Dragomir.

„Chiar dacă nu e problema noastră, dar ne interesează ca drumurile să fie deszăpezite, am identificat două soluții: să plătim noi achiziţia materialelor, dar nu putem dacă nu ni se dă voie. Dacă ni se dă o derogare de la lege, suntem dispuşi s-o facem, iar cea de-a doua soluţie ar fi să dea voie Regiei să plătească facturile pentru materiale. Asta nu o poate face decât ANAF. Primul ministru a spus că are cunoştinţă de această problemă şi, prin intermediul Ministerului de Interne şi a Ministerului de Finanţe, se vor găsi soluţii să se deblocheze conturile“, a mai continuat Dragomir.

Drept urmare, ANAF a invitat reprezentanţii RAJDP la o discuție, pentru o eventuală reeşalonare. „Există posibilitatea ca mâine (n.red. miercuri), dacă se întrunesc condiţiile, să se încheie contractul pentru reeşalonare. În acest caz, conturile vor fi deblocate pentru absolut toate plăţile, astfel încât să ducă la îndeplinire contractul pe care-l avem cu ei. Dacă nu ar fi existat acest contract, nici nu ne-ar fi interesat“, a specificat vicele. Chiar şi aşa, Regia trebuie să îndeplinească o condiţie pentru a putea beneficia de această reeşalonare. Procedură pe care nu o îndeplineşte. Dar, din nou, CJC este dispus să intervină.

„Conform actelor în vigoare, există o procedură ca să se facă această reeşalonare: trebuie făcută o evaluare a proprietăților. Regia nu îndeplineşte această condiţie, în sensul că, dacă ar garanta cu ceea ce are ea, valori evidenţiate în bilanţul societăţii, în actele contabile, nu acoperă toată datoria către ANAF. Noi ne-am arătat disponibilitatea ca, dacă aceasta este soluţia, să girăm şi noi, CJC, urmând ca suma respectivă, dacă va fi pusă într-un cont separat, s-o recuperăm de la Regie”, a explicat Dragomir. Spre seară, CJC a transmis în atenţia presei un anunţde bun augur: ANAF a deblocat conturile RAJDP!

RAJDP, la judecată cu CJC pentru 9 milioane de lei

De precizat faptul că RAJDP a acționat în instanță CJC, în trei dosare separate, prin intermediul cărora revendică anumite sume de bani, în total fiind vorba de aproximativ 9 milioane de lei. Dragomir spune că CJC nu are de ce să plătească, întrucât sumele nu sunt evidențiate în nici un contract. „Noi nu avem nici o datorie la RAJDP. Regia a dat CJC în judecată, pentru lucrările de la Herghelia, pe care CJC nu le-a plătit, pentru că nu le-a făcut pe domeniul public.

E vorba de suma de peste 3 milioane de lei. Un alt dosar se referă la reîmpăduri, sume pe care noi nu le-am plătit pentru că nu există documente care să ateste că s-au făcut aceste lucrări și alt litigiu vizează plata unor lucrări la pepiniere, aici vorbim de o sumă foarte mică. Sunt lucrări vechi, pe care Regia le-a revendicat anul trecut. Nu pot să discut decât în baza unor contracte“, a lămurit Dragomir.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614