rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Polipii nazali: cauze, simptome și tratament

Polipii nazali sunt formațiuni necanceroase, în formă de lacrimă, care cresc în interiorul căilor nazale ori la nivelul sinusurilor. Polipii sunt adesea asociați cu alergiile ori cu astmul; dacă sunt de dimensiuni mici, nu necesită tratament, dar dacă sunt mai mari, pot împiedica drenajul la nivelul sinusurilor, ceea ce poate duce la infecție, scrie doc.ro

Cauza precisă a apariției polipilor nu se cunoaște, dar bărbații în jur de 40 de ani au risc crescut de a dezvolta aceste formațiuni. Polipii adulților diferă de cei ai copiilor (în cazul celor mici, vorbim de vegetații adenoide, cărora li se spune popular „polipi”). Tratamentul polipilor nazali poate fi medicamentos sau chirurgical.

Ce sunt polipii nazali?

Polipii nazali sunt formațiuni anormale de țesut inflamat, moi, umflate, de tip sac, care pot acoperi interiorul nasului sau sinusurile. În mod normal, sinusurile sunt deschise, dar polipii nazali pot crește suficient de mari pentru a le bloca, mai ales că, de obicei, se formează exact în zona în care sinusurile se întâlnesc cu căile nazale. Acest lucru poate cauza probleme de respirație.

Polipii nazali reprezintă un subgrup al rinosinuzitei cronice, o afecțiune în care cavitatea nazală și sinusurile sunt inflamate mai mult de 4 până la 12 săptămâni. Însă nu toate persoanele care au această afecțiune vor dezvolta polipi nazali.

Polipii nazali vs. vegetațiile adenoide

Pentru a evita confuziile, trebuie specificat de la început faptul că polipii nazali nu sunt același lucru cu vegetațiile adenoide.

Pe de o parte, polipii nazali sunt formațiuni care cresc în nasul sau în sinusurile adulților (afectând în special bărbații în jurul vârstei de 40 de ani). Pot să apară și la copii, dar rar. Practic, polipoza nazală, subiectul articolului nostru de astăzi, poate fi caracterizată ca o degenerare a mucoasei.

Pe de altă parte, vegetațiile adenoide se referă la țesutul normal situat în spatele nasului (în gâtul copilului), care se poate umfla în cazul în care corpul încearcă să combată o infecție. De asemenea, copilul se poate naște cu vegetațiile adenoide mărite. Nu toți copiii fac adenoidită cronică, dar este o problemă des întâlnită în rândul celor mici, cu vârste de 3-4 ani.

Popular, se spune că un copil cu vegetații adenoide umflate a făcut „polipi”, motiv care poate genera confuzii între cele două afecțiuni, polipii nazali și adneoidita cronică.

Cauze, factori de risc și complicații polipi nazali

Cauza precisă a apariției polipilor nazali nu este cunoscută, însă inflamarea subiacentă a țesuturilor ar putea avea un rol în dezvoltarea acestor formațiuni. De exemplu, polipii apar mai frecvent la persoanele cu astm sau cu alergie la fungi.

Potrivit estimărilor, polipii nazali se dezvoltă la 1 până la 4% din populația generală și, pe lângă astm și alergii, pot apărea și din cauza unei infecții bacteriene sau a fibrozei chistice. Majoritatea persoanelor care dezvoltă polipi nazali suferă de rinită alergică perenă, cauzată cel mai adesea de acarieni.

Printre complicațiile polipozei nazale se numără și apneea în somn și infecțiile sinusale.

Cauze polipi nazali

Oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin ce cauzează dezvoltarea polipilor nazali, de ce unii oameni dezvoltă inflamație pe termen lung sau de ce iritația și umflarea determină formarea polipilor la unele persoane și la altele nu. Această inflamație apare în mucoasa producătoare de lichid a nasului și a sinusurilor.

Există unele dovezi că persoanele care dezvoltă polipi au răspunsuri diferite ale sistemului imunitar și markeri chimici diferiți în membranele mucoase decât cele care nu dezvoltă polipi. Aceste formațiuni pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvenți la adulții tineri și de vârsta a doua (la vârstele de 30-40 de ani).

Factori de risc polipi nazali

Orice afecțiune care declanșează iritații și inflamații pe termen lung în pasajele sau în sinusurile nazale (cum ar fi infecțiile sau alergiile) pot crește riscul de a dezvolta polipi nazali. Problemele de sănătate asociate de multe ori cu polipii nazali includ astmul, sensibilitatea la aspirină, sinuzita fungică alergică, fibroza chistică, sindromul Churg-Strauss (granulomatoză eozinofilă cu poliangită), carența de vitamina D, istoricul familial.

Polipii nazali pot rezulta din inflamația cronică a mucoasei nasului, deși apar adesea fără un motiv aparent. Persoanele cu febra fânului (rinită alergică) au un risc mai mare să dezvolte polipi nazali. Aceștia se pot dezvolta, de asemenea, la copiii cu fibroză chistică.

Persoanele cu polipi nazali și cu astm sunt adesea alergice la aspirină și la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul și pot avea dificultăți de respirație bruște și severe dacă iau unul dintre aceste medicamente.

Complicații polipi nazali

Polipii nazali pot duce la unele complicații, deoarece blochează fluxul normal de aer și drenajul fluidelor. De asemenea, complicațiile pot fi provocate de iritația și inflamația zonei pe termen lung. Acestea sunt apneea obstructivă în somn, exacerbările astmului și infecțiile sinusale.

Mai puțin frecvent, polipii nazali pot cauza probleme din cauza infecțiilor mai periculoase, cum ar fi infecția țesutului din jurul creierului și al măduvei spinării (meningită), infecția la nivelul țesutului din jurul ochiului (celulită orbitală) sau infecția oaselor sinusurilor (osteită).

Simptome polipi nazali

Simptomele polipozei nazale pot fi cu ușurință confundate cu cele ale altor afecțiuni, așa că e necesar să se ceară sfatul medicului la instalarea acestora. Un pacient cu polipi poate să aibă impresia, de exemplu, că se confruntă de mai multe luni cu o răceală. Cele mai frecvente simptome ale polipilor nazali includ:

Nasul înfundat (congestia nazală);

Secrețiile nazale;

Senzație de blocare la nivelul nasului și nevoia de a respira pe gură;

Picurare post-nazală;

Reducerea sau dispariția simțului mirosului;

Durere facială sau durere de cap;

O senzație de presiune la nivelul frunții.

Complicațiile polipilor nazali pot provoca simptome suplimentare, cum ar fi sforăitul, febra sau scurgerile de mucus verzui din nas.

Diagnostic polipi nazali

De obicei, medicul otorinolaringolog poate pune un diagnostic pe baza unui examen fizic general, a unui examen al nasului și a răspunsurilor pacientului la întrebările despre simptomele pe care le are. Cel mai probabil, pacientul va fi întrebat și dacă are antecedente de febra fânului, rinită alergică, astm sau alergie la aspirină. Polipii pot fi vizibili cu ajutorul unui instrument simplu de luminat căile nazale, dar medicul poate solicita și alte teste de diagnostic, cum ar fi endoscopia nazală, teste alergologice și analize de sânge.

Endoscopie nazală

Un tub lung și flexibil cu lumină la capăt sau o cameră mică, numit endoscop nazal, îi permite medicului să efectueze o examinare detaliată în interiorul nasului și al sinusurilor.

Imagistică

Imaginile obținute cu ajutorul unei tomografii computerizate (CT) pot ajuta medicul să identifice dimensiunea și localizarea polipilor în zonele mai profunde ale sinusurilor și să evalueze gradul de creștere și de inflamație. Acest test poate ajuta, de asemenea, medicul să excludă alte posibile cauze ale blocării cavității nazale, cum ar fi anomalii structurale sau un alt tip de creștere necanceroasă sau canceroasă.

Teste alergologice

Medicul poate indica și efectuarea unor teste cutanate pentru a stabili dacă alergiile contribuie la inflamația cronică. Cu un test de înțepare a pielii, picături mici de agenți alergici (alergeni) sunt introduse în pielea antebrațului, după care medicul caută semne de reacții alergice. Dacă nu se poate efectua un test cutanat, medicul poate solicita un test de sânge care să depisteze anticorpii specifici împotriva diferiților alergeni.

Test pentru fibroza chistică

Dacă este vorba de un copil diagnosticat cu polipi nazali, medicul poate sugera testarea copilului pentru a afla dacă are fibroză chistică, o boală moștenită care afectează glandele producătoare de mucus, lacrimi, transpirație, salivă și sucuri digestive. Testul de diagnostic standard pentru fibroza chistică este un test de sudoare neinvaziv, care stabilește dacă transpirația copilului este mai sărată decât a majorității oamenilor.

Analize de sânge

Pentru a diagnostica polipii nazali, medicul poate cere și analize de sânge pentru a afla dacă nivelul de vitamina D este prea scăzut, această carență fiind asociată cu polipii nazali.

Tratament polipi nazali

Tratamentul polipilor nazali depinde de simptomele pacientului, de vârsta acestuia și de starea generală de sănătate. De asemenea, depinde și de cât de gravă este afecțiunea în sine. Tratamentul vizează reducerea inflamației, precum și a dimensiunii polipilor și este adesea început cu medicamente care se inhalează prin nas. Dacă diversele tipuri de medicamente nu funcționează, intervenția chirurgicală poate fi de ajutor.

În general, dacă polipii nazali sunt mici, medicul prescrie un spray nazal care conține corticosteroizi, uneori împreună cu pastile. Această terapie micșorează polipii treptat și îi va împiedica să reapară. Polipii mari care nu răspund la terapia medicamentoasă necesită de obicei o intervenție chirurgicală (în majoritatea cazurilor, este o procedură ambulatorie).

Tratament medicamentos polipi nazali

Tratamentul polipilor nazali începe de obicei cu medicamente sub formă de spray și pastile, care pot face chiar și polipii mari să se micșoreze sau să dispară.

Corticosteroizi nazali

În primă instanță, medicul poate prescrie un spray nazal cu corticosteroizi pentru a reduce umflarea și iritarea. Acest tratament poate micșora polipii sau îi poate elimina complet. Corticosteroizii nazali includ fluticazona, budesonida, mometazona, triamcinolona, beclometazona.

Corticosteroizi orali și injectabili

În cazul în care un corticosteroid nazal nu este eficient, medicul poate recomanda ulterior un corticosteroid oral, cum ar fi prednison, fie singur, fie în combinație cu un spray nazal. Deoarece corticosteroizii orali pot provoca reacții adverse grave, de obicei se indică doar pentru o perioadă limitată.

Medicamente pentru sinuzita cronică

Dacă pacientul are polipi nazali și sinuzită cronică, medicul îi poate administra o injecție cu un medicament numit dupilumab pentru a trata afecțiunea. Acest medicament poate reduce dimensiunea polipilor nazali și congestia.

Alte medicamente

Pacientului i se pot prescrie și alte medicamente pentru a trata afecțiunile care contribuie la umflarea pe termen lung a sinusurilor sau a pasajelor nazale. Acestea pot include antihistaminice pentru tratarea alergiilor și antibiotice pentru tratarea unei infecții cronice sau recurente.

De asemenea, pacienții cu polipi nazali și sensibilitate la aspirină pot beneficia de desensibilizarea aspirinei, sub îngrijirea unui specialist în alergii cu experiență în acest procedeu. Tratamentul implică creșterea treptată a cantității de aspirină pe care o persoană o ia sub supraveghere medicală într-un spital sau clinică, pentru a ajuta corpul să tolereze administrarea de aspirină pe termen lung.

Tratament chirurgical polipi nazali

În situația în care tratamentul medicamentos nu a avut efect, iar polipii nazali nu au dispărut și nici nu s-au micșorat, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală endoscopică pentru îndepărtarea acestora. De asemenea, operația este utilă și pentru a corecta problemele cu sinusurile care le fac predispuse la inflamație și la dezvoltarea polipilor.

Cum se face operația? Chirurgul introduce endoscopul nazal în nări și îl ghidează în cavitățile sinusale. Apoi, folosește instrumente minuscule pentru a îndepărta polipii și alte substanțe care blochează fluxul de fluide din sinusuri. Chirurgul poate, de asemenea, să mărească orificiile care duc de la sinusuri la pasajele nazale. Chirurgia endoscopică se efectuează de obicei ca o procedură ambulatorie și pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.

După intervenția chirurgicală, cel mai probabil pacientului i se va prescrie un spray nazal cu corticosteroizi pentru a preveni reapariția polipilor. Medicul poate recomanda, de asemenea, clătirea cu apă sărată sau un spray cu apă de mare pentru a favoriza vindecarea după operație.

Prevenire polipi nazali

Nu există o metodă anume de a preveni polipii nazali, dar riscul de a dezvolta astfel de formațiuni poate fi redus prin:

Gestionarea alergiilor și a astmului. E necesar ca persoanele cu aceste afecțiuni să respecte recomandările de tratament ale medicului. Dacă simptomele nu sunt bine controlate, trebuie să ceară sfatul medicului legat de posiblitatea schimbării planului de tratament.

Evitarea iritanților nazali. Pentru prevenirea apariției polipilor, se va evita inhalarea substanțelor din aer care pot contribui la inflamarea nasului și a sinusurilor, cum ar fi diverși alergeni, fum de țigară, vapori chimici sau praf.

O igienă adecvată. Mâinile trebuie spălate frecvent și corect, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalități de protecție împotriva infecțiilor bacteriene și virale care pot provoca inflamația pasajelor nazale și a sinusurilor. Când apa și săpunul nu sunt disponibile, se va folosi un gel dezinfectant cu 70% alcool, cum este Guard X.

Păstrarea unui nivel optim de umiditate în casă. Dacă aerul din casă este prea uscat, utilizarea unui umidificator poate ajuta la hidratarea căilor respiratorii, la îmbunătățirea fluxului de mucus din sinusuri și la prevenirea blocajelor și a inflamației. Umidificatorul trebuie curățat zilnic pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Folosirea unui spray nazal cu soluție salină. Un spray cu apă de mare este de ajutor în curățarea blândă a pasajelor nazale, ceea ce poate îmbunătăți fluxul de mucus și poate elimina alergenii și alți iritanți. Astfel de spray-uri se găsesc fără rețetă. De asemenea, pentru clătirea nărilor se poate utiliza apa distilată, fiartă un minut și răcită.

sâmbătă, 27 februarie 2021662
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
14 apr 12:36SănătateCOVID-19: Aproape 80% dintre persoanele infectate nu știu că poartă virusul

Oamenii de știință sugerează că undeva între 25% și până la 80% dintre persoanele bolnave de COVID-19 nu știu...343

14 apr 00:00SănătateStudiu: Riscul de cancer, mai crescut la persoanele care lucrează de noapte282
14 apr 00:00SănătateStudiu: Consumul de pește poate împiedica un al doilea accident vascular cerebral285
14 apr 00:00SănătateObezitatea și boala Alzheimer: cum sunt conectate?

Un studiu al Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit a analizat relația dintre...278

14 apr 00:00SănătateCe impact are îngrijorarea excesivă asupra organismului?308
14 apr 00:00SănătateTot ce trebuie să știi despre borș, un leac tipic românesc335
14 apr 00:00SănătateBeneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și...324

14 apr 00:00SănătateDe ce apare starea de somnolență după masă?387
14 apr 12:04SănătateEști vegetarian sau vegan? Aceste alimente care conțin fier sunt excelente pentru ține290
14 apr 00:00SănătateBrânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Tofu este o brânză făcută din laptele obținut din boabe de soia. Bineînțeles, această nu conține gluten și...298

14 apr 00:00SănătateCum recunoști o lampa cu sare de Himalaya contrafăcută369
14 apr 00:00Sănătate8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta294
Vremea
8.9°8.8° - 8.9° miercuri, 14 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 8.17 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4912174441127
5/4034383531165
joker642445338
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 apr 00:00SportChampions League: Bayern Munchen și Porto câștigă, dar PSG și Chelsea merg în semifinale

Victoria obținută de Bayern Munchen la Paris (1-0) nu a fost suficientă. PSG a eliminat deținătoarea trofeului și...494

14 apr 00:00SportOFICIAL Dușan Uhrin Jr, noul antrenor al echipei Dinamo

Duşan Uhrin Jr. este noul antrenor al echipei FC Dinamo, începând de marţi seară, în locul lui Gheorghe Mulţescu,...369

14 apr 00:00SportStefanos Tsitsipas, Grigor Dimitrov și Fabio Fognini merg mai departe (Rezultatele zilei)

Grecul Stefanos Tsitsipas, al patrulea favorit, a obținut calificarea în optimile de finală ale turneului de...284

14 apr 00:00SportGigi Mulțescu și-a anunțat demisia de la Dinamo: "Mă opresc aici"

Dinamo a fost învinsă de Astra Giurgiu, scor 1-0, în turul semifinalelor Cupei României, iar la finalul partidei...344

Local
14 apr 21:57LocalBEAT și FĂRĂ permis, a FURAT un Tico și a BUȘIT 3 MAȘINI!

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, la data de 11.04.2021, a formulat...801

14 apr 21:56LocalŢigări de contrabandă, depistate la bordul unei nave în Portul Constanța

Polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit mai multe pachete cu țigarete de contrabandă la...787

14 apr 21:55LocalÎncă un CONTAINER încărcat cu deșeuri, depistat în Portul Constanţa Sud Agigea

762

14 apr 21:55LocalRECIDIVISTĂ, ÎNCARCERATĂ pentru FURT CALIFICAT

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 12 aprilie a.c., au identificat o femeie, de...895

14 apr 21:55LocalPrins, la VOLAN, BEAT şi fără PERMIS

Mai multe infracțiuni la regimul rutier au fost constatate de polițiștii constănţeni în ultimele 24 de ore....727

14 apr 21:55LocalMINOR, CERCETAT după ce a FURAT DOUĂ TELEVIZOARE

618

Politică
14 apr 23:21PoliticăProfesorii nevaccinați ar putea preda doar online. Explicațiile ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți la Digi24 că există o „presiune din ce în ce mai mare din...622

14 apr 00:06PoliticăCIRC în PARLAMENT. Dianei Șoșoacă i s-a INTERZIS să intre în SALĂ cu masca transparentă

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a certat cu șefa Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scânteie. Șoșoacă a venit la...3149

14 apr 00:10PoliticăFlorin Cîțu: Capacitatea de vaccinare anti-COVID a ajuns la 115.000 de persoane pe zi

523

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2517

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2708

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3739

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3713

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7055

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8049

Monden
14 apr 00:00Monden„Dynamite“, piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube

''Dynamite'', piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube, la câteva luni după ce...293

14 apr 00:00MondenGala Met va avea loc în septembrie 2021 şi mai 2022

Gala Met, unul dintre cele mai importante evenimente mondene ale anului organizate la New York, va avea loc în doi...283

14 apr 00:00MondenOSCAR 2021: Ceremonie cu prezenţa fizică a vedetelor, nu prin Zoom

259

14 apr 00:00MondenAndreea Bălan și George Burcea au îngropat securea războiului: „Nu regret nimic. Nici pe el“

Andreea Bălan (36) a fost invitată să participe la podcast-ul moderat de către Cătălin Măruță. Vedeta a...377

14 apr 00:00MondenMacaulay Culkin și Brenda Song au devenit părinți. Ce nume va purta micuțul

Macaulay Culkin, devenit cunoscut datorită personajului Kevin din pelicula "Singur acasă", și iubita lui au devenit...456

14 apr 00:00MondenArnold Schwarzenegger vrea iar pătrăţele, la 73 de ani!

Gata, s-a terminat cu îndoparea: Arnold Schwarzenegger intră la regim de slăbit! El vrea să redevină un pachet de...358

14 apr 00:00MondenActorul Joseph Siravo, cunoscut pentru rolul din serialul „The Sopranos“, a murit la vârsta de 66 de ani

Actorul Joseph Siravo, cunoscut pentru interpretarea tatălui mafiot al lui Tony Soprano în serialul de succes ''The...317

14 apr 00:00MondenJ-Lo, H.E.R. şi Foo Fighters, prezente la un concert de promovare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Selena Gomez, Jennifer Lopez, J Balvin sau trupa Foo Fighters se numără printre vedetele care vor participa la "VAX...282

14 apr 00:00MondenDisney+ pregăteşte un serial despre David Beckham ca mentor al unor tineri fotbalişti

245

Mapamond
14 apr 00:00MapamondSUA: Minneapolis sub tensiune în creştere după moartea unui tânăr de culoare ucis de poliţie

Minneapolis a cunoscut marţi a doua seară de demonstraţii, în pofida intrării în vigoare a unei interdicţii de...275

14 apr 00:00MapamondCel puţin 20 de morţi într-un accident de autobuz în Peru

Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un accident de autobuz în Peru, informează marţi dpa şi Xinhua,...264

14 apr 00:00MapamondCoronavirus: India aprobă vaccinul rusesc Sputnik V

252

14 apr 00:00MapamondOMS cere suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere sălbatice vii pe pieţele alimentare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere...280

14 apr 00:00MapamondIsraelul revine, de duminică, la clasele cu efectiv complet de elevi

Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a...289

14 apr 16:38MapamondCoronavirus: Aproximativ 7,7 milioane de doze de vaccin, administrate în Polonia

251

Sănătate
14 apr 00:00SănătateBeneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și...324

14 apr 00:00SănătateDe ce apare starea de somnolență după masă?

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată de ce te ia somnul după masă de seară sau de prânz, oricât ai fi fost...387

14 apr 12:04SănătateEști vegetarian sau vegan? Aceste alimente care conțin fier sunt excelente pentru ține

290

14 apr 00:00SănătateObezitatea și boala Alzheimer: cum sunt conectate?

Un studiu al Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit a analizat relația dintre...278

14 apr 00:00SănătateCe impact are îngrijorarea excesivă asupra organismului?

Te îngrijorezi des? Poate că, în sinea ta, ai impresia că prin îngrijorare poți preveni ca anumite lucruri...308

14 apr 00:00SănătateTot ce trebuie să știi despre borș, un leac tipic românesc

Ca și conținut, un borș de casă realizat după o rețeta corectă este bogat în vitamine, minerale, carbohidrați,...335

14 apr 00:00SănătateBrânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Tofu este o brânză făcută din laptele obținut din boabe de soia. Bineînțeles, această nu conține gluten și...298

14 apr 00:00SănătateCum recunoști o lampa cu sare de Himalaya contrafăcută

Sarea de Himalaya are o mulțime de beneficii pentru sănătate, de aceea lămpile cu sare de Himalaya sunt la modă...369

14 apr 00:00Sănătate8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta

294

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT