REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Poliția LOCALĂ NU te mai POATE AMENDA, dacă parchezi NEREGULAMENTAR și NU te prezinți la SEDIU. VIDEO

Poliția LOCALĂ NU te mai POATE AMENDA, dacă parchezi NEREGULAMENTAR și NU te prezinți la SEDIU. VIDEO

Replica API 18 septembrie 2021 | 00:55 102480

Ați parcat neregulamentar, v-ați trezit cu o invitație la sediul Poliției Locale și nu v-ați prezentat, dar tot ați fost amendat? Ei bine, legea e de partea voastră. Polițiștii locali nu-i mai pot amenda pe șoferii care nu se prezintă la sediul instituției pentru a fi întocmite actele pentru sancționare. În cadrul unei întâlniri a președinților secțiilor de contencios administrativ şi fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, magistrații au stabilit că „polițistul local nu are competența de a încheia procese verbale de constatare și sancționare a contravenției prevăzute de art. 2, pct. 31 din Legea nr. 61 din 1991, întocmite ca urmare a neprezentării la sediul poliției locale a proprietarului unui vehicul care a fost oprit neregulamentar, în urma invitației făcute de polițistul local”. Ionuț Dumitru, șeful Poliției Locale Constanța, spune că această decizie îngreunează activitatea polițiștilor locali.

Oricui i s-a întâmplat să parcheze, chiar și pentru câteva secunde, neregulamentar. Dacă cei mai mulți scapă ca prin urechile acului, alții, mai ghinioniști, s-au trezit cu invitații la sediul Poliției Locale, pentru a semna procesul verbal de constatare a contravenției. Puțini știu însă că legea nu mai permite Poliției Locale să amendeze șoferul, în acest caz. Acesta fapt a fost constatat de magistrații Curții Supreme, într-o întâlnire a președinților secțiilor de contencios administrativ şi fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel dedicată discutării aspectelor de practică judiciară neunitară în materia litigiilor de contencios administrativ și fiscal.

Prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 11/2017, s-a admis recursul în interesul legii şi s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Decizia ÎCCJ îi obligă pe agenți să aștepte lângă autoturism până ajunge șoferul sau să renunțe să mai trimită amenzi prin poștă. Singurii care au această putere fiind polițiștii rutieri.

De ce polițistul local nu poate aplica sancțiuni celor care nu se prezintă la sediu

Totul a pornit de la un un șofer din Timiș, care a mers în fața judecătorilor, cu amenda primită de la polițiștii locali, după ce l-au invitat la sediu și nu s-a prezentat.

S-a constatat că șoferul nu a fost sancţionat pentru refuzul de comunicare a datelor de identitate a persoanei căreia i-a încredinţat autovehiculul pentru a fi condus, ci pentru refuzul de a da curs invitaţiei agenţilor constatatori de a se prezenta la sediul Poliţiei Locale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzută de art. 2 pct.31 din Legea nr.61/1991.

Singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri

Instanţa a apreciat că în cauză agentul constatator din cadrul direcţiei Poliţiei Locale nu avea competenţa de a solicita deţinătorului sau proprietarului autovehiculului date despre identitatea persoanei căreia i-a încredinţat autovehiculul, considerând că nu sunt incidente dispoziţiile art. 2 pct.31 din Legea nr.61/1991, ci cele ale art. 105 pct.10 din O.U.G. nr.195/2002 şi că doar un agent din cadrul Poliţiei Rutiere putea constata şi sancţiona fapta.

Ce spun reprezentanții Poliției Locale Constanța?

Șeful Direcției Generale Poliția Locală Constanța, Ionuț Dumitru, a declarat că această decizie îngreunează activitatea polițiștilor. ,,Într-adevăr, ne îngreunează activitatea foarte mult din acest punct de vedere, dar ne facem treaba în continuare. Doar agentul constatator al poliţiei rutiere poate identifica și amenda contravențional conducătorii auto, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate, nu și polițistul local. ”, a declarat pentru Replica, Ionuț Dumitru, șeful Direcției Generale Poliția Locală Constanța.

Video:

Andreea VREJOIU, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cristina , mai ai de invatat tehnici sexuale de la Vera ......
1
0
Si eu am frecat-o pe Vera cand era cu Vilau
2
0
A fost femeia mea Vera,acum e a lu Pismis oierul
2
0
Cu mine cum ramane? Te iubesc Vero,o urasc pe Olga!
3
2
O iubesc mult pe Vera
4
3
Politie este doar una, cea nationala!Schimbata denumirea la locala caci nu e politie.Dar mai bine desfiintata!
28
1
Ia sa se mai duca dracului imbecilii locali!
27
1
muwie la gardienii publici. Capete de creta
27
3
Locala doarme acasa dupa amiaza in Wekeend si la tura de noapte,Comandasu stie!Poate afla si Neacoita primarul de carton!
20
4
Eu unul v-as da afara v-as inchide si v-as desfiinta ca e la moda sa cereti desfiintarea oricarui lucru sa vedem de maine ce frunza mai taiati
21
2
Ionica la cata shaworma bagi in tine, nu ma mira ce scrii...de.plural nu ai auzit....esti praf
11
2
Mai dai in plm te tablagi trebuie scosi de pe piata
15
9
E veche stirea. Ati ramas in urma.
9
0
..simplu..deoarece nu stie sa scrie...salariul de 65-70 milioane lei,dar cand trebuie sa scrie,nu stie...
21
3
Dar, Politia Locala iti poate ridica autoturismul si atunci vei plati mai mult decat pentru o amenda.
19
1
Aoleu pai am trasat degeaba dungi pe asfalt??
18
0
Politia Nationala sa isi faca datoria.Dar ce facem cu fratii Picu la plaja Zoom care au facut iar zgomot si primaria nu ii desfinteaza.Pina cind?
17
4
La Cobadin locali nu poarta masca in magazine, depre ce vorbim.Condreea e buna cafeaua???
21
2
dela locala c-voda nu-l doreste pe pismis ci pe comandasu......
10
3
slugile lui niculescu sau nicolescu...ala cu cimitirele....veneau in 3 min cand parcai ptr pink post...era strada privata..la cat de senil e mosu facea confuzie loc de veci versus strada mea
19
0
Daca tot le tai din atributii de ce nu ii si desfiintati pe acesti gardieni publici?
41
4
Incompetenti, in frunte cu seful lor
43
6
Pai pana cand frate sa ii lasi pe analfabetii functionali cu 4 clase sa dea amenzi. Foarte bine. Niste ordinari spagari si partinitori
45
6
De cand paznicii de panselute se numesc politisti???
67
4
Niste incompetenti frustrati care nu vor sa respecte legea si sa aplice amenzi doar unde au atributii S au intins ca o caracatita prin toata legislatia chiar si acolo unde nu au competenta Trebuie sa raspunda pentru abuz in serviciu ca si au depasit competentele legale si au aplicat amenzi pe codul rutier 195 2002
64
4
Si gura lor ce mai mananca?
33
3
Sug tot ce prind............Pismis stie
21
3
Vai mama lor
30
2
astia se numeau inainte ,paza contractuala, sau pieile rosii, adica e handicapatii care abia treceau clasaa
63
4
Guie marda
33
4
Gardieni publici...
66
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218