REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Polițiștii cer pistoale cu electroșocuri

Polițiștii cer pistoale cu electroșocuri

Replica API 2 mai 2020 | 00:00 2508

Sătui să aștepte din partea conducerii Poliției Române sau Ministerului Afacerilor Interne să-i doteze cu camere de filmat, liderul Sindicatului Europol a luat decizia de a dota polițiștii cu body-cam-uri, din resurse proprii. În prezent, proiectul se află în faza de testare, urmând să fie extins după ce se vor trage primele concluzii.

Indiferent de cine s-a perindat la șefia Ministerului Afacerilor Interne, stringenta problemă a dotărilor ineficiente de care dispun polițiștii a fost amânată în repetate rânduri. Solicitările de modificare și completare a Legii 192/2019, prin care se dorea instituirea instrumentelor legale necesare pentru în activitatea și protecția zilnică a polițiștilor, continuă să zacă în sertarele MAI.

Pistoale cu electroșocuri, ajutorul cerut de polițiști

Dincolo de nevoia body-cam-urilor, polițiștii cer și pistoale cu electroșocuri, care sunt considerate cele mai optime instrumente în rezolvarea nenumăratelor scandaluri în contextul actual al pandemiei. Deși Legea 218/2002 a fost modificată pentru a permite agenților să folosească astfel de dispozitive paralizante, dotările întârzie să apară.

"Am dotat polițiștii cu body-cam-uri și acum ne aflăm în faza de testare. În ceea ce privește contextul pandemiei cu coronavirus, când este obligatorie limitarea contactului cu cetățeanul, ținând cont de evenimentele petrecute în ultima perioadă, când polițiștii au fost agresați sau amenințați, achiziția acestor dispozitive nu este doar necesară, ci trebuie să fie obligatorie. Taser Gun-ul reprezintă un mijloc de autoapărare care trebuie folosit complementar cu bodycam-ul pentru eliminarea oricăror dubii cu privire la justificarea utilizării acestuia, astfel încât să nu mai existe echivoc în interpretarea legalității modului de intervenție.", ne-a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

Un primar din Constanța vrea să doteze polițiștii cu body-cam-uri

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, și-a arătat disponibilitatea în mai multe rânduri pentru a dota agenții Poliției Române din localitatea pe care o administrează cu camere de filmat, însă inițiativa sa nu a fost împărtășită și de comandatul Poliției Hârșova, subcomisarul George Marcu.

"Vă asigur că ofer toată disponibilitatea pentru a dota polițiștii cu GPS și cameră de filmat pe fiecare autospecială și cu body-cam pentru fiecare polițist. Acest lucru există la Poliția Locală, în orice moment știm unde sunt mașinile și polițiștii. Încercăm să-i conștientizăm pe polițiștii locali că sunt în slujba cetățeanului. Este normal să se poată verifica dacă pe timpul nopții poliția patrulează. Am făcut o adresă către IPJ și sper să-i bucure intenția noastră de a dota polițiștii cu echipamente.", a declarat, pentru "Replica", Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272