REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Polițiștii constănțeni, despre PERICOLUL mașinilor cu volan pe DREAPTA

Polițiștii constănțeni, despre PERICOLUL mașinilor cu volan pe DREAPTA

Replica API 13 februarie 2020 | 00:00 286

Autoturismele cu volan pe dreapta aduse din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea circula pe străzile României, începând cu prima zi a anului viitor, dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Român. Această operațiune constă în modificarea mașinii și mutarea comenzilor şi a volanului pe partea stângă, modificare al cărui cost total se ridică la aproape 2000 de euro.

Mai ieftine decât cele cu volanul pe stânga, aceste maşini au fost preferate, în principal, de conducătorii auto cu un buget mic pentru achiziţionarea unui autoturism la mâna a doua. Poliţiştii şi instructorii auto consideră, însă, ca acestea sunt adevărate pericole în trafic.

“Având în vedere că, în România, regulile de circulaţie prevăd deplasarea pe partea dreaptă a carosabilului, poziţionarea conducătorului auto dimpreună cu volanul, în partea dreaptă, ne asigură o vizibilitate bună, în principal pentru 3 manevre: când se schimbă banda de mers, când se schimbă direcţia de mers, ori pentru ieşirea din parcări, pentru că toate acestea se fac pe partea stângă, la care se mai adaugă şi prezenţa unui pasager”, a declarat, pentru Replica, un om al legii.

Anul trecut, 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, însă numărul total al accidentelor este mult mai mare. Se pare că, în peste 90% dintre aceste situaţii, s-a stabilit că vina a fost a conducătorilor auto, pentru că nu se pot asigura la fel de bine atunci când se angajează în manevre de depăşire.

Adoptarea acordului privind Brexit şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană estimată pentru această perioadă vor aduce schimbări, în România, pentru conducătorii care au maşini cu volan pe dreapta.

Din prima zi a anului următor, dacă Regatul Unit nu va prelungi perioada de tranziţie după ieşirea din Uniunea Europeană, maşinile importate din această ţară nu vor mai putea circula pe drumurile publice din România dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Roman.

Statisticile Registrului Auto Român arată că , doar anul trecut, în România au fost aduse cu o treime mai puţine autorisme din Irlanda şi Marea Britanie, comparativ cu 2018. Potrivit RAR, vehiculele cu volan pe dreapta aduse din Regatul Unit vor putea fi înmatriculate la fel ca şi până acum, perioada extinzându-se până la sfârşitul anului, dar regulile se vor schimba începând cu anul 2021.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Io stiu ca toate accidentele soldate cu morti au fost facute de indivizi care au dat spaga la militie-politie si nu de masinile cu volan pe dreapta.Dar asa-i in Romania securista.
0
5
Eu am avut doua cazane luate din Anglia de la fier vechi de una am scapat mai am una.
3
3
Poate uitati de Irlanda....si la AIA e tot pe dreapta..si sint in UE-muie!O sa se cumpere de acolo....asa ca....o pl...o sa se interzica!
1
5
Interziceti toate importurile din Regatul Unit. Au vrut sa stea separati de U.E.
7
3
pai bro eu cand am fost la dilar acesta m-a intrebat pe ce parte vreau volanul ca la noi in romanica asta e optiune !!! legile poolii !!!
5
1
Nici nu era normal sa fie inmatriculate aceste cotete inainte de a fi modificate pentru circulatia pe partea dreapta!!!
12
2
Asta-i vina imbecililor care le-am permis sa le inmatriculeze! Niste oligofreni!
14
2
masinile cu volan pe dreapta conduse de tigani analfabeti care nici nu stiu legile de circulatie.opriti unbouar de asta si puneti.l sa citeasca doua rinduri.nu stie!
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272