4.4° Constanța Lun., 5 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6203
4.4° Constanța Luni, 5 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6203

Poliţiştii constănţeni, prezenţi la percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală

Replica API 25 februarie 2016 100

Circuit de tip bidon şi tampon

Circuit de tip bidon şi tampon

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurii DIICOT au destructurat o grupare infracţională care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 21.000.000 de euro, prin evaziune fiscală. 85 de persoane au fost conduse la audieri. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Bacău şi Constanţa şi al poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 - 2015 membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit de societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” prin intermediul cărora s-au emis facturi şi documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia. Practic, societăţile comerciale beneficiare erau „alimentate” cu facturi ce atestau, în mod nereal, achiziţia de mărfuri şi servicii de o societate comercială de „tip tampon”, coordonată de membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional organizat.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional au organizat „alimentarea” cu facturi şi documente a societăţii comerciale de „tip tampon” de la un lanţ de 14 societăţi comerciale de „tip bidon”, controlate de aceştia, prin intermediul altor membri ai grupului infracţional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracţional.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Suspecții au creat şi un circuit financiar paralel prin intermediul căruia administratorii societăţilor comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de „tip tampon” pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului economic, aceste sume de bani fiind fie retrase, în numerar, din conturile deţinute de acest din urmă tip de societate comercială, fie erau redirecţionate către conturile societăţile comerciale de „tip bidon” de unde erau retrase, în numerar, de către membrii grupului infracţional care controlau aceste societăţi comerciale. Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța. La acțiune au participat și jandarmi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
362723143843
5/49
32410352725
joker
8194117188