Polițiștii, testați cu poligraful pentru consumul de droguri. Ce spune șeful Europol!
Polițiștii, testați cu poligraful pentru consumul de droguri. Ce spune șeful Europol!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPoliţiştii vor fi testaţi pentru consumul de droguri, atât la admitere, cât şi anual, în perioada carierei, potrivit anunțului făcut de Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Mai mult decât atât, aceștia urmează a fi supuși și testului poligraf pentru determinarea comportamentului simulat și testarea antidrog și alcool pe timpul serviciului. Reporterii Replica au vorbit despre aceste măsuri cu Cosmin Andreica, șeful Europol.
Cosmin Andreica consideră aceste măsuri unele utopice, pe alocuri chiar neconstituționale și nu crede că acestea vor putea fi aplicate. „Printre propuneri există o testare cu poligraful pentru a vedea dacă au consumat droguri polițiștii. Din punctul meu de vedere, nu numai că este o propunere utopică, dar o putem clasa în zona de control a efectivelor MAI și nu mă refer aici la polițiști cu funcții de execuție ci la cei cu funcții de conducere care pot fi oricând să fie eliminați sau pot să fie susținuți pentru a ocupa anumite funcții. Dacă vom introduce testarea cu poligraful la un polițist, pe baza unor întrebări care sunt adresate, așa cum trebuie, putem elimina orice persoană de la o funcție de conducere. Vom ajunge ca acum trei ani de zile când, dacă un polițist era în curs de cercetare prealabilă, nu mai putea să participe la nici un concurs. Am avut situații în care un polițist era cercetat un an jumătate ca ulterior cazul să fie clasat. Dar timp de 1 an jumătate toți polițiștii incomozi au fost ținuți pe tușă, până când CCR (Curtea Constituțională a României) a stabilit că nu este constituțional să înfrângi prezumția de nevinovăție a unui angajat și să îi cauzezi prejudicii grave prin faptul că nu îi permiți să avanseze în carieră. Dacă refuzi testarea antidrog, ești suspendat din funcție, iar dacă refuzi în mod repetat ești dat afară.”
Testarea antidrog în școli nu va fi aplicată
De asemenea, șeful Europol crede că nici testările antidrog din școli nu ar fi funcționat, tot din cauza lipsei de timp: „Este o stupizenie. Noi nu avem acum poligrafe suficiente ca să testăm autorii de infracțiuni, martori sau alte părți din dosarele penale. Sunt programări și de 30 de zile și ei vorbesc despre o testare poligraf care este foarte subiectivă, vii obosit și pici la nu știu ce întrebare. O testare poligraf durează 3 ore. Sunt niște măsuri pompieristice. Nici în școli cred că nu ar funcționa testarea antidrog pentru că nu este timp. Din punctul meu de vedere, testarea antidrog în școli nu va fi aplicată, și ar trebui să se meargă foarte mult pe prevenție și pe consiliere.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News