Polițistul Cristian Rușescu, din dosarul Mafia de la Rutieră, rămâne în pușcărie
Polițistul Cristian Rușescu, din dosarul Mafia de la Rutieră, rămâne în pușcărie
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPolițistul Gigi Cristian Rușescu a fost trimis în judecată, la finalul anului 2017, de Tribunalului Constanța, fiind condamnat la 13 ani de închisoare. Acesta a cerut mită pentru a trece cu vederea abaterea unui șofer, însă cel din urmă a fost cel care l-a și denunțat, ajutând la prinderea în flagrant a agentului de poliție. Acum, fostul polițist vrea să scape de închisoare, cerând revizuirea hotărârii de condamnare.
În luna august a anului 2017, un echipaj format din doi polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 5 au oprit un autoturism, condus de către un cetățean turc, după ce acesta săvârșise o contravenție la regimul rutier. Rușescu i-ar fi adus la cunoştinţă conducătorului comiterea unei presupuse contravenţii, deși aceasta nu exista, şi i-a solicitat șoferului remiterea unei sume de bani, pentru a nu-i aplica o amendă şi pentru a nu-i ridica permisul de conducere, persoana vătămată remiţându-i suma de 400 de lei în scopul menţionat mai sus. Conducătorul auto a sesizat imediat fapta la S.J.A. Constanța, în scurt timp fiind realizată prinderea în flagrant a agentului de poliţie.


Gigi Cristian Rușescu a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Fostul polițist, al cărui nume apare și în dosarul ”Mafia de la Rutieră” și în care a fost condamnat la 5 ani, a formulat o cerere de revizuire a hotărârii care l-a trimis după gratii, în speranța că va scăpa din închisoare, sau că va primi mai puțini ani. Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au respins cererea formulată de către Gigi Cristian Rușescu ca inadmisibilă. Sentința nu este definitivă. În prezent, Rușescu este deținut în Penitenciarul Slobozia.
Mafia de la Rutieră, un mega dosar de corupție
Revenind la dosarul ”Mafia de la Rutieră”, precizăm că dosarul este unul mai vechi, faptele infracţionale fiind săvârşite în 2009. A izbucnit un imens scandal pe seama faptului că mai mulţi poliţişti luau mită în schimbul informaţiilor din dosarele penale. Atunci s-a lăsat cu percheziţii, inclusiv la Ruşescu Gigi Cristian. În final, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. În urma anchetei, s-a stabilit că poliţiştii dădeau informaţii inculpaţilor din diverse dosare penale, fiind îngreunate urmăririle penale. Alte fapte se referă la persoanele oprite în trafic, care scăpau de amenzi contra unor sume de bani, sau alte „atenţii”, subofiţerii transformând amenzile în avertismente. Spre exemplu, pentru a anula un proces verbal de contravenţie, un om al legii a primit şi un miel, chiar înainte de Paşte.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.