REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Polonezii încep să resimtă efectele inflaţiei accelerate

Polonezii încep să resimtă efectele inflaţiei accelerate

Valentina CAMARA 16 martie 2023 | 00:00 161

Consumatorii polonezii spun că au dificultăţi în a-şi plăti facturile la utilităţi şi a-şi cumpăra alimente de bază, în condiţiile în care ritmul de creştere a preţurilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol, transmite Reuters.

Polonezii incep sa resimta efectele inflatiei accelerate

Datele oficiale publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică arată că, în luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Polonia a fost de 18,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, chiar dacă economiştii au prognozat că acesta va reprezenta vârful actualului ciclu inflaţionist.

"Preţurile sunt foarte mari, în special la alimente, în ultima perioadă", spune Patryk, 29 de ani, un specialist în dezvoltarea de produse care lucrează în oraşul Gdansk din nordul Poloniei. "De exemplu, pentru un kilogram de roşii, acum trebuie să plăteşti aproximativ 20 de zloţi (4,49 dolari). Preţul normal era de aproape 12 zloţi...Nu îmi amintesc de ceva similar în viaţa mea", a adăugat Patryk.

În condiţiile în care piaţa muncii este una tensionată, cea mai mare economie din Europa emergentă a continuat să afişeze creşteri salariale de două cifre, însă chiar şi aşa salariile nu au ţinut pasul cu inflaţia.

"Să zicem că am noroc şi reuşesc să beneficiez de o majorare salarială...asta m-ar ajuta să echilibrez situaţia dar, aşa cum am mai spus, trebuie să te gândeşti bine atunci când cumperi ceva dacă chiar ai nevoie acum de acel lucru", a mai spus Patryk, care nu a vrut să îşi dezvăluie numele de familie.

Preţurile au crescut în toată Europa, stimulate de impactul războiului din Ucraina asupra pieţelor energetice, precum şi a perturbărilor asociate cu pandemia care au apărut de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

În Polonia, preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au crescut cu 24% în ritm anual în luna februarie, în timp ce preţurile la chirii, apă, electricitate şi gaze naturale au crescut cu 22,7%.

Kinga, o studentă care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de familie, spune şi ea că are probleme în a-şi plăti facturile la utilităţi. "De exemplu, la electricitate şi dacă vrem să ne încălzim casele cu gaze, este o diferenţă uriaşă, sunt greu de plătit", spune Kinga.

La rândul său, Maciej, un profesor şi antrenor de fotbal, spune că îi este mai greu să îşi întreţină familia din cauza inflaţiei. "Am doi copii şi atunci când trebuie să cumpăr lapte, Pampers sau ceva de genul ăsta, este scump", spune Maciej, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218