REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.3° Constanța Mie., 29 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6317
4.3° Constanța Miercuri, 29 Martie 2023 Anul XX Nr. 6317

Polonia: Primarul oraşului Gdansk a decedat după ce duminică a fost ţinta unui atac cu cuţitul

Polonia: Primarul oraşului Gdansk a decedat după ce duminică a fost ţinta unui atac cu cuţitul

Replica API 15 ianuarie 2019 | 00:00 167

Pawel Adamowicz

Primarul oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, a decedat luni la spital după ce în ziua anterioară a fost atacat cu cuţitul în timpul unui eveniment filantropic, a anunţat ministrul sănătăţii polonez, Lukasz Szumowski, transmite Reuters.

''Nu am putut câştiga'', a declarat Szumowski într-o conferinţă de presă, potrivit canalului de televiziune TVN.

Medicii l-au operat timp de cinci ore pe Adamowicz, potrivit agenţiei de presă PAP.

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în faţa a mii de spectatori, Adamowicz a fost grav rănit la inimă, în diafragmă şi abdomen.

Agresorul său, un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani cu prenumele Stefan, care tocmai a ieşit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reţinut imediat.

Imaginile televizate l-au arătat pe autor strigând ''Adamowicz este mort!'', după care s-a năpustit asupra primarului oraşului Gdansk.

Înainte de a fi arestat, el a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii şi a fost ''torturat'' de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziţie), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Pawel Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Acuzaţiile contra atacatorului vor trebui să fie schimbate din tentativă de omor în omor, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului din Gdansk.

Politicieni din întregul spectru politic din Polonia, printre care premierul Mateusz Morawiecki şi ministrul de interne Joachim Brudzinski, au condamnat atacul asupra lui Adamowicz.

Primarul oraşului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Pawel Adamowicz (53 de ani) era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcţie din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obţinut 65% din voturi.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21333614235
5/49
172423372234
joker
5253282912