REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Poluare extremă în Marea Neagră. Ce au depistat autoritățile, ce spun biologii

Poluare extremă în Marea Neagră. Ce au depistat autoritățile, ce spun biologii

Replica API 18 august 2022 | 12:19 3344

Este alertă la malul mării. Pete imense de poluare au apărut în largul Portului Constanța. În timp ce biologii şi chiar specialiştii de la Apele Române cred că de vină este una dintre cele 50 de nave care stau la coadă să intre în port, autoritatea navală vine cu o altă explicaţie: reziduurile ar proveni de la două vase scufundate în mare, acum 30 de ani.

Alarma au dat-o doi pescari care au descoperit, în larg, mai multe pete negre. Autoritățile au fost imediat alertate de pericolul imens pe care poluarea din apă îl reprezintă. În urma primelor controale făcute, reprezentanţii Autorităţii Navale Române susțin că două nave scufundate în anii '90 ar fi sursa poluării.

„Este o poluare mai veche. De aceea, noi am estimat, având în vedere și direcția vântului din ultimele zile, că provine din zona navelor Paris și You Xou scufundate lângă digul de nord. O să se ceară inspecții cu scafandrii la ambele nave pentru a ne asigura că nu provin din zona respectivă, adică a anula această opțiune”, a declarat Cosmin Dumitrache, șeful Autorității Navale Române.

Biologii sunt de altă părere. Specialiștii spun că zecile de nave care așteaptă să intre în Portul Constanța în fiecare zi sunt sursa poluării din apă. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, în zona poluată, de-a lungul timpului au fost surprinşi mai mulţi delfini.

„Ne-am gândit că navele produc zgomote și sperie delfinii. Totuși, se pare că poluarea e un factor important. Mă refer la Portul Constanța. Acolo unde sunt foarte multe nave în așteptare, nave care pot pierde voit sau nevoit substanțe petroliere, ce pot intoxica apele, ce pot otrăvi apele pentru aceste animale și trebuie sa fim responsabili”, spune biologul Adrian Bîlbă.

Autorităţile române au deschis o anchetă. Atât navele din port, cât şi cele două epave istorice vor fi cercetate pentru opri extinderea poluării, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OVER PORT LIMIT
0
0
Ce inseamna OPL.sa ne explice expertii prostii
0
1
Comanescu cu gsp devarsa tot in apa
1
0
... marea pute a cakat , de vreo 3 zile ! Pe fundul marii este un gudron petrolier n***u , aparut de luni !
0
0
Poluarea vine de la navele tanc care fac transbord la OPL Constanta. Toata marfa vine din Rusia, la OPL primeste origine de romania, si de aici pleaca in Europa, am fost pe una din acele nave asa ca stiu ce vorbesc
0
0
Petrolierele rusesti care stau in zona offshore si transvazeaza la 15 mile de tarm
0
0
lacesalarii au aia la BADL si ANR asa ceva nu trebuie sa se intample niciodata,daca ar munci
0
0
Evident ca este santina de la navele din rada, dar ANR incearca sa musamalizeze, pe spaga.
1
0
Nu a dat vreo amenda pentru poluare niciodata. Delasare si incompetenta.
0
0
Mai degraba cred in ceea ce spun biologii. Nu am incredere in ANR
0
0
verificat pe bune nu asa de ochii lumii cum se face la noi , sunt zeci de nave tancuri petroliere care isi arunca in mare reziduurile dar se rezolva cu spaga la anr ...
1
0
Monittorizarea prin sateliti europeni ce spune.. Toate navele se cheama paris..
0
0
Poluare este si in Constanta sud si Lazu, unde miroase din ce in ce mai des a hidrocarburi , Mediul stie??
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218