REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Poluare masivă și atentat la sănătatea publică, provocată de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Poluare masivă și atentat la sănătatea publică, provocată de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Ana Maria LIPAN, Mirela PASCAL, A.V. 5 iulie 2023 | 00:00 9215

Se lucrează intens sub podul de la IPMC, unde frații Dragoș și Adrian Pavăl urmează să ridice un nou magazin Dedeman. Acesta va fi situat pe terenul societății Prefabricate Somaco SRL, care a obținut în februarie 2023 autorizația de construire privind desființarea clădirilor de pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 131. Toate bune și frumoase, muncitorii au purces la demolarea clădirilor, iar în prezent, în zonă, poluarea este în floare, resimțită nu numai de locuitorii și de către cei care tranzitează zona, dar și de inspectorii de la Garda de Mediu care au amendat deja constructorul cu suma de 15.000 de lei. În continuare vin sesizări la instituție, motiv pentru care specialiștii de la Mediu se vor deplasa, din nou, pe șantier în perioada imediat următoare. Sunt însă multe semne de întrebare cu privire la modul în care a fost obținut avizul de mediu. Mai mult decât atât, diverse persoane ne-au contactat afirmând faptul că pe fondul expunerii în zona afectată au prezentat simptome precum lăcrimarea și mâncărimea ochilor, însoțite de roșeață, strănut, secreții nazale abundente, cât și umflături și durere în zona feței.

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Crizei climatice din Constanța i se adaugă și poluarea provenită de pe șantiere din oraș. Și nu sunt puține, dacă facem o analiză a lucrărilor demarate de Primăria Constanța pentru reabilitarea marilor bulevarde. 

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Concomitent, mai găsim câte un investitor care nu respectă normele de mediu aflate în vigoare, ajungând să contribuie la poluarea care a atins nivelul maxim acceptat. Un caz concret este în zona IPMC, unde mai mulți muncitori lucrează de zor pentru a face loc noului magazin Dedeman, deținut de frații Dragoș și Adrian Pavăl, care va fi situat pe strada I.C. Brătianu din Constanța, pe terenul achiziționat de la Somaco Construct.

Agenția de Mediu a zis că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului

Frații Pavel nu au irosit timpul, obținând rapid toate avizele necesare în vederea demolării construcțiilor existente. După ce municipalitatea le-a eliberat un certificat de urbanism, în luna decembrie 2022, câteva luni mai târziu, în februarie a.c. afaceriștii au făcut rost și de autorizația necesară desființării clădirilor existente pe suprafață.

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Au primit undă verde și de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, care a anunțat publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul ce consta în “Desființare construcții corp C1 până la C34, propus a se realiza pe bulevardul I. C. Brătianu nr. 131”.

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Interesantă poziția Agenției de Mediu... Oare nu era nevoie de un Raport de Impact asupra Mediului (RIM) care sa stabilească în ce condiții să se facă demolarea, dat fiind mărimea foarte mare a fostei fabrici, aproximativ 8-9 hectare?! Nu trebuia, oare, să impună anumite modalități de lucru, sisteme de prevenire a producerii unei mari cantități de particule în suspensie care, combinate cu gazele de eșapament provoacă grave boli, în special de respirație. Specialiștii spun că este imperios necesar ca în zonă calitatea aerului să fie monitorizată permanent și la orice depășire trebuie oprite lucrările.

Demolarea fostei fabrici Somaco, principala cauză a poluării masive din zonă

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Problemele au început să fie observate încă de la primele etape ale proiectului. Mai mulți cetățeni, atât locuitori ai zonei, cât și constănțeni aflați în tranzit, au sesizat gradul mare de poluare produs în urma demolării fostei fabrici Somaco. Calitatea aerului a scăzut în mod îngrijorător, în zonă fiind prezenți aproape zilnic nori uriași de praf, care, alături de emisiile autoturismelor, au un efect puternic negativ asupra sănătății cetățenilor, în special a celor vulnerabili, precum cei mai în vârstă, copiii, sau cei care suferă de diverse afecțiuni pulmonare. 

De asemenea, mai mulți cetățeni care au tranzitat zona ne-au declarat faptul că în urma expunerii în zona respectivă s-au trezit cu simptome precum ochi roșii și iritați, secreții nazale abundente, strănut și multe alte asemenea. ,,Am fost nevoită să tranzitez zona, nu cred că am stat mai mult de 10 minute, însă, odată ajunsă acasă, ochii s-au iritat, umflându-se și lăcrimând, am prezentat secreții nazale abundente. Cineva trebuie să oprească această poluare”, a declarat un cetățean.

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Garda de Mediu a primit sesizări pe bandă rulantă

Odată cu venirea verii și creșterea temperaturilor, situația a devenit din ce în ce mai greu de suportat, astfel că sesizările au început să curgă la Garda de Mediu În luna iunie a.c., mai exact în urmă cu 3 săptămâni, comisarii au fost sesizați pentru prima oară cu privire la substanțele reziduale ridicate în aer și inhalate de cetățeni. S-a constatat, la acel moment, încălcarea mai multor reguli, dispunându-se sancționarea antreprenorului cu suma de 15.000 de lei. Nemulțumirile nu s-au oprit aici totuși, iar controalele au continuat, după cum ne-a declarat șefa Gărzii de Mediu, Steluța Popescu. Norocul a făcut ca, în momentul în care inspecțiile au avut loc, muncitorii... fie nu lucrau, fie nu erau prezenți pe șantier. 

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis totuși că monitorizează situația și urmează să efectueze un alt control, urmând să se îndeplinească termenul de soluționare a unei alte sesizări. Cel mai probabil, se va dispune o sancțiune mai mare, întrucât deficiențele nu doar că nu au fost rezolvate, ci s-a observat chiar o înrăutățire a condițiilor din apropierea șantierului.  

Cine sunt investitorii

În România, compania Dedeman, una dintre cele mai bine cotate de pe piață, a reușit în anul 2022 performanța de a realiza un profit record de 1,7 miliarde de lei, echivalentul a 340 milioane de euro, dar și datorii de  aproape 3 miliarde de lei, adică peste 600 milioane de euro. Frații Pavăl, cei care se află în spatele companiei, au anunțat recent că doresc să își mărească afacerea cu un nou obiect de activitate, și anume producția de energie electrică. Cei doi afaceriști au făcut modificarea în actul constitutiv al societății în urmă cu două luni. În afară de energie, Dedeman și-a mai adăugat un cod CAEN, și anume comerțul articolelor medicale si ortopedice. În Constanța, frații Pavăl au două magazine, unul la Agigea, celălalt în Constanța.

Poluare masiva si atentat la sanatatea publica, provocata de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video

Revenind la poluarea din zona podului IPMC, vom reveni cu informații despre subiect și cu explicații de la Agenția de Mediu, instituție care a considerat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru demolarea vechii fabrici Somaco. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar despre defrisarile si taierea mirlaneasca a copacilor garda de mediu vede ceva?c oaie,respiram acelasi aer,berbecilor psdisti drujbari.l.ati albit pe strutinski
6
0
alo ! ingineri ' destepti' desfiintati arbustii care s-au plantat in dreptul trecerilor de pietoni pe scuarul din bdl. mamaia ,sa aiba vizibilitate soferii daca este vreun pieton cara vrea sa traverseze !
11
0
Tot orașul este înghițit de norii de praf de la reabilitările astea făcute de-a valma de niște amatori contractați de primărie. V-ați găsit să faceți anchetă pe lucrările celor de la Dedeman
13
3
Mi relo sa ne zici si noua daca Dedeman face plata la redactie dupa articolul asta. Radu a facut? Ca nu apare nimic de el azi.
6
5
trf aia de la mediu. acum se face ca le da 3000 de euro amenda. merita legata in piata publica si lasata la mila locatarilor din zona.
11
4
nu norocul, ci spaga. romaniaa-romafiaa, raiul infractorilor. asta nu mai e tara de trait
17
0
...as recomanda Garzii de Mediu sa faca "plimbari" si "masuratori" prin tot orasul si atunci sa va instiinteze ( pe d-le Ana Maria LIPAN si m****a p****l) cum stam cu poluarea in oras...stimate d-ne, pe cand un articol cu zecile de gramezi de nisip si pietris care zac de saptamani bune abandonate pe la diverse intersectii si care la cea mai mica adiere de vant se imprastie peste tot?, dar gropile care "troneaza"de 2 ani de zile pe str. Cuza Voda, Stefan cel Mare, etc pline cu gunoaie, nu dauneaza mediului?
26
1
ipbca-ipmc-somaco producea pe vremuri ceva. nimeni in cta nu vrea sa produca. de unde bani de salarii/pensii?
20
1
Principalul poluator este primarul vc. Garda de mediu nu vede norii de praf care se ridica din transeele sapate pe bulevarde si trotuare la orice adiere de vant, la trecerea oricarei masini? De 3 ani inhalam tone de praf. Si vom tot inhala.
39
0
mazare cu Brick-ul lui are inca sustinatori si se oftica pentru ca au aparut si altii ..Brusc ne ustura ochii de la praf hehe
21
12
,,Am fost nevoită să tranzitez zona, nu cred că am stat mai mult de 10 minute, însă, odată ajunsă acasă, ochii s-au iritat, umflându-se și lăcrimând, am prezentat secreții nazale abundente. Cineva trebuie să oprească această poluare” Dar cand circulati pe LAPUSNEANU , nu va ustura ochii ? Sfatul meu este ca ar trebui sa schimbati rimelul , va provoaca alergie ....
39
5
Mai conteaza inca unul in plus ?
24
0
Pe toata suprafata Romanie sunt mii de santiere si poluare . Acum ai spalat masina , peste cateva minute nici nu se mai cunoaste . Nu mai spun ca respiram praf la fel ca mineri . Poate ca intr-o zi va fi mai bine .
24
1
“Bre nea reporter “ acest oras este un șantier și nu aud ca cineva sancționează primaria. Raja deversează in mare și in lacul Techirghiol , sunt mirosuri de canalizare și nu se iau măsuri .
36
0
Celzine, iar ți ai luat șpaga mare și te faci nu nu vezi???
20
1
Dedeman vinde mizerii, numai lucruri ieftine si proaste care se strica in 1 an max si le arunci, bani aruncati pe fereastra… Nici asa sa cumperi mobilier la fiecare an.
12
14
Cârcotași și de-o parte și de alta. De zeci de ani așa se lucrează la noi pe șantiere. Lasă bă că merge și așa. Am văzut într-o țară civilizată cum demolau niște blocuri vechi. Prin implozie. S-a ținut cont cum bătea văntul și au creat o pânză fină (perdea) de apă prin care nu a trecut praful. Când curenții de aer aduc peste Europa un praf fin roșu din deșertul Sahara și intră și-n gaura kkurrullui, mai măcăne cineva (?!)
33
3
Consum, consum si iar consum!!! Pe cand si ceva care sa produca? O fabrica, o uzina, ceva! Ok, probabil ca o f mica parte din produsele care se vor vinde in magazin sunt produse si in tara noastra! Dar nu in Constanta! Noi, doar sa consumam suntem in stare! Ca de produs, vai steaua noastra! Cati vor lucra in viitorul magazin? 100 de persoane probabil! Ia sa se fi construit o fabrica de ceva, orice, poate ceva si pentru export, si altfel am fi stat de vorba! Uitati-va in zona de vest a tarii! Si nu numai! Cati investitori vin si ridica fabrici acolo! Taxe, impozite si locuri de munca pentru oamenii zonei! De aceea se suntem la ani lumina de ei!
45
3
Veniti sa vedeti poluarea cauzata de descarcarea minereurilor de fier din zona de sud a portului, lucru sesizat de nenumarate ori Garzii de Mediu. Sau in port nu vreti sa deranjati?
45
1
Cand s-a demolat silozul pentru a fi construit Hornbach nu a fost praf? Sau aia au avut aviz de la Replica? Contracost desigur!
65
1
Sunt un mare sustinator al capitalului romanesc dar sanatatea oamenilor este mai presus de orice in UE, de ce sa nu se poata si in Romania? Motivul este simplu, autoritatile nu isi fac treaba. Daca se facea un studiu de impact acesta mentiona clar ce masuri se iau pentru a preveni poluarea dar pentru o mica/mare atentie conducerea agentiei de mediu s-a facut ca aceasta demolare uriasa poate fi facuta dupa ureche. Pentru praf solutiile sunt clasice si foarte simple, stropirea continua a drumurilor de santier si perdea de apa in zona in care se concaseaza dar asta e cea mai mica problema. Imi spun cei ce comenteaza mai jos ce s-a facut cu acoperisiurile, izolatiile conductelor care contin azbest care este fffffffffff cancerigen si are regim special de deseu periculos? Ce s-a facut cu deseurile periculoase si solul contamina in zona depozitelor de combustibil dar cu substantele chimice folosite la prefabricate, resturi vopsele, fibra de sticla, corpuri de iluminat, tevi de plumb, etc?
31
4
Si daca in peretii cladirilor demolate era Azbest?
20
4
Praful era la 3 strazi distanta. Ce treaba are dedeman aici este vorba de constructor care nu respecta normele minime legale, tot constructorul comenteaza si mai jos si arunca repede numele lui dedeman.
36
3
Pana mea frate, e santier. Se ridica praful. De ce nu s-a facut stire pentru sutele de santiere cu blocuri din ultimii ani ? Doar dupa urma alora au castigat doar investitorii imobiliari, nu v-au dat case moca. Aici macar apar locuri noi de munca. Cresc si incasarile primariei din taxe si impozite, etc. Macar magazinele astea se construiesc imediat, nu raman santier cu anii, asa cum sunt asa zisele reabilitari
40
12
Propaganda anti-romaneasca. Daca se construia un lidl, un leroy, nu mai comenta nimeni. Dar fiind magazin romanesc, deranjeaza pe multi, dispusi sa plateasca bani multi fix pentru articole de genul in presa dispusa sa se vanda precum prostituatele de pe Caraiman.
43
25

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272