REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ponta: România va deveni independentă energetic în următorii 5-10 ani

Ponta: România va deveni independentă energetic în următorii 5-10 ani

Replica API 6 mai 2013 | 00:00 157

România va deveni, în următorii 5-10 ani, independentă din punct de vedere energetic, a anunţat premierul Victor Ponta, vineri, la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Tot acesta a subliniat şi faptul că judeţul Constanţa nu înseamnă numai turism şi litoral, ci şi poarta prin care resursele energetice, gaz şi ţitei, vor intra în România din explorările şi exploatările din Marea Neagră. Ponta a vizitat vineri şi un punct de lucru de pe platforma Petromar, judeţul Constanţa. "În cursul acestui an sper să putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem să şi exportăm şi într-o perioadă de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lungă, dar pentru o companie importantă şi un domeniu economic este o perioadă foarte scurtă, România va fi independentă din punct de vedere energetic", a declarat premierul Victor Ponta.

"România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează"

Conform acestuia, pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor din sectorul energie, pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate şi are o problemă de dependenţă energetică. "România este privilegiată faţă de alte ţări, se pare că în luna iunie o să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează", a afirmat Ponta. Acesta a spus că este important ca zona Mării Negre, prin investiţiile făcute în special de OMV Petrom, dar şi de alte companii mondiale de renume, să devină rezervorul energetic de care România are foarte mare nevoie. "Vreau să le mulţumesc reprezentanţilor Petrom care au fost alături de mine în Vinerea Mare. Am fost şi am vizitat platformele din Marea Neagră. Vreau să vă spun că primul sentiment pe care îl am este acela de foarte mare mândrie, pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul excepţionale, o platformă în mijlocul mării, nu este chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparţinut românilor. Cu această ocazie, am aflat că este vorba de zeci de ani de experienţă, este vorba de condiţii extrem de dificile, este vorba de invenţii tehnologice care aparţin celor de la Petrom şi faptul că, în acest moment, o parte importantă a producţiei de ţiţei şi de gaze, pentru dezvoltarea României, este un lucru foarte bun. Am vrut să văd cu ochii mei ce înseamnă exploatarea offshore, care sunt condiţiile, să aflu mai multe despre investiţii, şi am mulţumit celor de la Petrom pentru faptul că sunt zeci de mii de familii au ce pune pe masă, lucrând la Petrom, pentru că este cel mai important contribuabil la bugetul României. O parte din banii Petrom îi dăm şi la SMURD şi la şcoli, la drumuri, iar pentru România înseamnă o şansă de dezvoltare. Alte negocieri, pe platforma Petrom, nu am avut", a spus Ponta.

Ce zice Ponta de ieftinirea preţurilor la carburanţi?

De remarcat faptul că Petrom a ieftinit preţurile la carburanţi, cu 7 bani litru, înainte de sosirea premierului pe litoral. Referitor la acest aspect, Ponta a declarat presei: "S-au dus vremurile când preşedintele apare, soarele răsare. Mă bucur că preţurile la benzină şi motorină sunt mai scăzute, aşa cum mă bucur că, toţi cei care au rate în euro, leul este foarte puternic. Însă, dacă leul este puternic faţă de euro, n-am nici un merit. Dacă scade preţul la benzină şi motorină, n-am nici un merit. Dacă cumva creşte euro faţă de leu este din cauza mea, iar dacă va creşte preţul la motorină sau benzină este tot din cauza mea. Numai dacă este de rău am o contribuţie. Dacă vreţi să mă lăudaţi, atunci este o premieră mondială", a explicat Ponta. Tot premierul a spus că Petrom intenţionează să investească peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde. "Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional, pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate. Din partea guvernului va exista tot sprijinul pentru investiţiile Petrom şi alţi investitori în aşa fel încât într-o perioadă de timp, 4-5-6-7 ani, producţia de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră să poată acoperi integral necesităţile industriei şi ale populaţiei româneşti şi să facă din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă", a subliniat primul ministru.

Resursele găsite în Marea Neagră trebuie "aduse la ţărm"

Asta ar înseamna investiţii în Constanţa, locuri de muncă, dezvoltare, a mai precizat Ponta. "Constanţa înseamnă nu doar zona de turism şi litoral şi înseamnă, de asemenea, poarta prin care resursele energetice, gaz şi ţiţei, vor intra în România din explorările şi exploatările din Marea Neagră. Noi am fost acolo, i-am vizitat, ne întoarcem la familii, dar ei rămân acolo, muncest în condiţii deosebite şi îi apreciez foarte mult", a adăugat Ponta, la Constanţa, după ce a făcut o vizită de lucru pe platforma Petromar din Marea Neagră. "În afară de ceea ce am vizitat acum, platformele vechi aparţinând Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun şi de Midia, unde sunt acordate licenţele împreună cu Exxon Mobile. Într-unul dintre ele a intrat şi Romgaz. E prima dată când o companie românească intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic. Rămăsăse să vizitez platformele şi de fiecare dată problema o reprezenta vremea şi timpul meu. Dacă tot am ajuns la mare, am profitat de ocazie", a conchis Ponta.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108