REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

PORCII se vând, într-o VESELIE, pe INTERNET, că doar vine CRĂCIUNUL!

PORCII se vând, într-o VESELIE, pe INTERNET, că doar vine CRĂCIUNUL!

Replica API 23 noiembrie 2021 | 12:15 2198

Tot mai mulți cetățeni au ajuns să își vândă, în aceasta perioadă, porcii în mediul online, la un preț mult mai mic față de cel de anul trecut. Dacă, în 2020, aceeași perioadă, prețul era de circa 18 lei pe kilogram, anul acesta a scăzut chiar și la 12 lei. La mare căutare sunt și porcii vietnamezi.

Se apropie Crăciunul şi gospodarii se pregătesc cum se cuvine pentru această sărbătoare. Fie că îşi cumpără porci vii, fie că i-au crescut în ogradă sau gospodării, toţi trebuie, însă, să respecte un set de norme impuse de Autoritatea Național Veterinară și pentru Siguranța Animalelor, în cazul sacrificării porcilor. Dar, haideți să vedem cu cât se mai vând, anul acesta, porcii și unde ii putem găsi…..pe internet!

Spre exemplu, în localitatea Topraisar, țăranii își vând propriile animale la prețul de 13 lei pe kg animal viu. În Medgidia pot fi găsiți la prețul de 12 lei pe kg, la fel și în Oltina.

Și porci vietnamezi sunt la mare căutare; la Constanța printre cei mai scumpi din țară

Pentru cei care sunt mai pretențioși, tot în mediul online pot găsi la vânzare porci vietnamezi care diferă și aceștia la preț in funcție de localitate. Dacă în zone precum Prahova, Bihor, Iași, prețul este undeva la 250 de lei, iată că, în Constanța, acesta ajunge și la 350 de lei.

Măsurile impuse de DSV pentru vânzarea porcilor

Proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar: verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare. ANSVSA stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Carnea proaspătă destinată comercializării pe piață trebuie să fie autorizată cu certificat veterinar și însoțită de ștampila veterinarului oficial al unității de origine.

”Sacrificarea tradițională a porcului de Crăciun trebuie să respecte o serie de reguli sanitar-veterinare, pe lângă cele care sunt impuse de legislația privind răspândirea Covid-19. Porcii care pot fi sacrificați în gospodărie trebuie să identificaţi și înregistraţi. Mai simplu spus, porci crotaliați (marcaţi). Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar: examinarea clinică a porcului viu iar după sacrificare examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei”, ne-au declarat surse din cadrul DSVSA Constanţa.

Asociația producătorilor de carne trag un semnal de alarmă

Șeful Asociației producătorilor de carne susține că anul acesta vom avea mai multă carne din import decât de la crescătorii autohtoni.

”E utilă creșterea prețului, altfel fermierii vor intra în faliment. Este o perioadă în care cererea de carne de porc este în creștere. Din păcate, din cauza pestei porcine africane și a eutanasierii porcilor, noi nu mai putem asigura consumul sau cererea pentru carne de porc autohtonă. Ne așteptăm ca un român din 5 să aibă pe masă carne autohtonă”, a spus Ioan Ladoși, șeful Asociației Producătorilor de Carne

M.T.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu cei din guvern ce faceti
4
0
Porcii nostrii e bolnavi trebuie ba omoriti si ingropati ba incinerati si uite asa dublam pretu la carne,lasati oamenii sa vinda porcii fac si ei un ban cinstit ,amendati si arestati interlopii nu oamenii care muncesc pentru banii lor.
6
0
Mars la scoala generala, jurnalistule! Baaii, invata unde se pune virgula, ca nu putem citi...
7
1
Am citit titlul articolului si ma dor ochii. jurnalism.
11
1
Vreti sa le puneti si la porci certificatul verde?.. Zdreentele drakului !
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272