REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PORTUL CONSTANȚA, sub MONITORIZAREA ISU după TRAGEDIA din BEIRUT

PORTUL CONSTANȚA, sub MONITORIZAREA ISU după TRAGEDIA din BEIRUT

Replica API 14 august 2020 | 00:38 2541

În Portul Constanța este depozitată o cantitate de aproape zece ori mai mare decât cea depozitată în portul din Beirut, unde a fost înregistrată explozia din data de 5 august. Administrația Porturilor Maritime a precizat că toți operatorii care manipulează substanțe periculoase trebuie să aibă un plan de securitate aprobat de ISU. La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" au oferit asigurări că acești operatori sunt verificați periodic.

Peste 87.000 de tone au fost operate în Portul Constanța

"De la începutul anului până în prezent, s-au operat în portul Constanța 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime și fluviale, o cantitate normală și medie în raport cu cantitățile operate în ultimii 5 ani. Toți operatorii ce au operat acest tip de marfă îndeplinesc condițiile de siguranță impuse, conform ISU. Ultima navă cu azotat de amoniu a fost operată în data de 17 iulie 2020. CN APM are proceduri de monitorizare și control a operațiunilor cu mărfuri periculoase, precum și personal instruit care efectuează inspecții în terminale, asigurându-se astfel de respectarea tuturor normelor în vigoare.", a explicat Costel Stanca, director general al CN APM Constanța.

La ce este folosit azotatul de amoniu

Azotatul de amoniu este folosit preponderent în industria producerii de îngrășăminte chimice, iar depozitarea se face în condiții speciale ferit de foc, în cantități limitate în funcție de concentrația de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile (combustibili, lubrifianți, pulberi metalice). În prezent, cinci operatori desfășoară operațiuni cu azotat de amoniu. 25.952 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate Schenker, Chimpex și Midia Internațional.

"Nu autorizăm azotatul de amoniu, ci doar clădirea"

"Operatorii economici care depozitează azotat de amoniu sunt clasificați, potrivit legii 59/2016, în funcție de cantitatea depozitată. Potrivit legii, societatea care depășește nivelul superior, peste 5.000 de tone, are nevoie de autorizare ISU privind securitatea la incendiu clădirii în care azotatul de amoniu este depozitat. Așadar, nu autorizăm azotatul de amoniu, ci clădirea, potrivit HG 571/2016. Toți operatorii sunt inspectați periodic de cadrele ISU, împreună cu reprezentanți ai APM și Garda de Mediu.", a declarat Ana-Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU "Dobrogea".

În următoarele două săptămâni, 4.908 de tone de azotat de amoniu urmează să plece, în tranzit, în Ungaria.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se mai plimba 3 prosti cu duster si girofar, marca apc, de colo pana colo, sa para importanti. si daca explodeaza, nu e nimic de distrus in portul cta, imaginea la indigo a economiei romanesti
3
0
Tare comentariul, felicitari, primele cladiri care sunt afectate vor fi CJ-ul, Preafectura, Primaria, dar cele dintai si dintai va fi Teomostele, Patriarhia lui va face buuuuum cu tot cu garaj. Si uite asa mai curatam orasul de uscaturi.....Intotdeauna artificiile trtebuiesc insotite de sampanie si un tort mare.....
1
3
artificiile...si apoi buuuuuuum,scapam de covid
4
2
Toti agricultorii folosesc azotat de amoniu, atat cel cu 1 ha cat si cel cu mii de ha. Pana acum nu i-a explodat nimanui pe camp sau magazie. Nu mai panicati poporul. Un producator roman intoxica presa pentru ca are preturi mai mari decat ce vine din afara
6
2
Si nu mai comparati cu ce s-a intamplat in Beirut. Ce faceti voi, presa de cacat si neinformata, se numeste terorism si ar trebui sa fiti aspru pedepsiti pentru ca profitati de lipsa de informare a majoritatii oamenilor si ii manipulati cu informatii trunchiate...
8
1
organe si reglementari: aveti cea mai vaga idee cat nitrat "azotat" de amoniu exporta staul asta pe vremea comunistilor? Din toate porturile sale. A existat un singur accident, dar la bordul unei nave, in zona Braila. Nu exista ISU-sloboz-la-tava, OPC-horia-constantinescu nagatori in seama sa se faca ca muncesc.
4
2
Povesti pentru adormit copii si nestiutorii. Puteti pune cateva intrebari autoritatilor la care face referire ISU: - APM face activitati de control pe acest domeniu? - ce este un Raport de Securitate? - cati operatori manevreaza substante de genul azotat de amoniu? - ce este efectul de domino? Dupa ce primiti raspunsul cautati specialisti cu care sa comentati. Asa o sa afle si cetatenii interesati adevarul.
10
1
Si pana acum ce spanc a pazit ISU ??
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614