REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În sfârșit! Portul Luminița va fi modernizat; la fel și drumul de acces. VIDEO

În sfârșit! Portul Luminița va fi modernizat; la fel și drumul de acces. VIDEO

Replica API 5 iulie 2022 | 00:00 1960

Accesul spre portul Luminița a devenit un adevărat chin pentru șoferi, din cauza drumului care a devenit din ce în ce mai impracticabil. Compania Administrația Canalelelor Navigabile a demarat un proiect pentru reabilitarea acestui sector de drum, dar și pentru Portul Luminița, și iată că a demarat procedura de licitație în vederea modernizării și extinderii capacității de operare în Portul Luminița. Valoarea proiectului este de 88.455.442 lei, iar sursa de finanțare este fonduri europene.

Drumurile din Luminița au fost puse la punct, reabilitate de primărie în trecut, locuitorii așteptând ziua în care și tronsonul ce duce spre port să fie reabilitat de CNACN. Așteptând minunea, prin 2019, locuitorii au turnat nisip la trecerea la nivel de cale ferată, pentru a nu-și mai distruge mașinile. Iată că Administrația Canalelor Navigabile a demarat procedura în vederea modernizării Portului Luminița și, implicit, a drumului de acces spre port.

Accesul spre port se face pe un drum de piatră care se desprinde din DJ 226 Năvodari-Corbu. Accesul din interiorul portului la dana 1 și la frontul de așteptare se face pe un drum de piatră care este situat la mijlocul distanței dintre mal și limita terenului aflat în administrarea ACN. Aceste drumuri sunt deteriorate, cu gropi, denivelări și șleauri. Pentru că nu există elemente de colectare, apa din precipitații băltește pe platforma drumurilor. Portul nu este prevăzut cu împrejmuire, iluminat, utilități și clădire administrativă.

După modernizarea, clădirea administrativă va fi amplasată în zona porții de acces pe partea dreaptă a drumului, sensul de intrare, iar danele nou proiectate vor fi amplasate în continuarea Danei 2, înspre Dana 1.

Ce include modernizarea portului

Modernizarea portului include: extinderea capacității de operare cu două dane, modernizarea drumurilor de acces spre port și mutarea drumului la dane prin spatele platformelor de operare pentru a nu limita lățimea acestora, reabilitarea danelor existente etc.

VIDEO: localnicii au reabilitat, singuri, drumul, în 2019

Precizăm că și anul trecut a fost lansată licitația,însă a fost anulată, deoarece Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța nu a reușit să găsească ofertant.

Vor fi modernizate și Portul Medgidia și Portul Ovidiu

ACN a lansat licitația și pentru modernizarea Portului Medgidia, valoarea estimată a proiectului fiind de 91.467.164,04 lei. Totodată, va fi modernizat și Portul Ovidiu, valoarea lucrărilor fiind de 59.282.861.64 lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bine. Nu ne vom mai rupe masinile
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367