REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Posesorii de arme, la control. Se schimbă permisele de port-armă

Posesorii de arme, la control. Se schimbă permisele de port-armă

Replica API 27 iulie 2011 | 00:00 595

Se înăspresc condiţiile de procurare şi deţinere

Se înăspresc condiţiile de procurare şi deţinere

Începând de azi, toţi posesorii de arme, indiferent de tipul acestora, vor trebui să-şi schimbe permisele de port-armă. Începând cu data de 27 iulie a.c. vor intra în vigoare prevederile de modificare şi completare a Legii 295/2004, prin care sunt stabilite condiţii mai restrictive privind procurarea şi deţinerea armelor neletale supuse autorizării. Începând cu data intrării în vigoare a noilor prevederi legale, deţinătorii de arme neletale care, până în prezent, au fost supuse notificării, cum ar fi cele cu gaze, au obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie care îi are în evidenţă, în vederea obţinerii unui certificat de deţinător, în cazul celor care au notificat în prealabil, dar care la data intrării în vigoare a prezentei legi nu deţin un asemenea document, pentru înscrierea armei în permisul de armă, în cazul celor care posedă un asemenea document şi pentru obţinerea permisului de armă. Potrivit şefului Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul IPJ Constanţa, comisarul-şef Mihai Toporan, posesorii de arme sau cei care vor să îşi procure una nu trebuie să se înghesuie la ghişee. "Într-adevăr, de mâine (azi-n.r.) vor intra în vigoare noile modificări, însă până la găsirea unei metodologii, mai durează câteva luni", ne-a declarat Toporan. Oficial, în judeţul Constanţa sunt în jur de 2.500 de deţinători legali de arme neletale.

Daniel ALBU

Iată precizările Inspectoratului General de Poliţie:

Modificarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor

Începând cu data de 27 iulie a.c. vor intra în vigoare prevederile de modificare şi completare a Legii 295/2004, prin care sunt stabilite condiţii mai restrictive privind procurarea şi deţinerea armelor neletale supuse autorizării

Având în vedere pericolul social pe care îl reprezintă fiecare din categoriile de arme existente, a fost modificată încadrarea acestora, astfel:

-categoria A - arme şi muniţii interzise

-categoria B - arme şi muniţii letale supuse autorizării

-categoria C - arme şi muniţii neletale supuse autorizării: alături de armele de autoapărare cu bilă de cauciuc şi cele cu aer comprimat, au fost introduse armele cu gaze şi cele cu aer comprimat care dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s

-categoria D: arme şi muniţii netetale supuse notificării, din care au fost scoase dispozitivele de asomare şi cele industriale, precum şi arcurile (care au fost introduse în categoria E)

-categoria E: alte categorii de arme, în care au fost introduse armele şi dispozitivele neletale, inclusiv cele de tip air-soft şi paint-ball.

Începând cu data intrării în vigoare a noilor prevederi legale, posesorii armelor neletale, care, până în prezent, au fost supuse notificării (arme cu gaze), au obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie care îi are în evidenţă, în vederea:

a) obţinerii unui certificat de deţinător, în cazul celor care au notificat în prealabil, dar care la data intrării în vigoare a prezentei legi nu deţin un asemenea document;

b) înscrierii armei în permisul de armă, în cazul celor care posedă un asemenea document;

c) obţinerii permisului de armă, în cazul celor care au parcurs etapa prevăzută la lit. a) şi în alte cazuri decât cele de la lit. b).

Pentru toate categoriile de arme supuse autorizării (arme de autoapărare cu bilă de cauciuc, arme cu aer comprimat şi arme cu gaze) s-au prevăzut condiţii mai restrictive în vederea procurării acestora, referitoare la persoana solicitantului. Astfel, autorizaţia de procurare a armelor neletale prevăzute în categoria C se acordă cetăţenilor români şi rezidenţilor statelor membre cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, precum şi străinilor cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor în care a intervenit amnistia ori reabilitarea;

b) nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, potrivit legislaţiei în vigoare;

c) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical;

d) nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente;

e) nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor letale ori neletale supuse autorizării,

f) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale şi neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile prezentei legi.

Poliţiştii solicită tuturor persoanelor care deţin arme din categoriile stabilite de Legea 117/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor să întreprindă demersurile necesare pentru a intra în legalitate.

Totodată pentru prevenirea actelor cu violenţă în care sunt folosite arme letale sau neletale, facem apel la cei care au cunoştinţă despre acţiunile ilicite ale deţinătorilor ilegali de arme şi muniţii să sprijine poliţia în activităţile de identificare şi tragere acestora la răspundere, potrivit legii.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272