REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Posesorii de maşini clasice din România încep să caute notorietatea

Posesorii de maşini clasice din România încep să caute notorietatea

Replica API 20 ianuarie 2013 | 00:00 373

Două echipaje purtând însemnele României vor participa în acest an la prestigioasa competiţie a maşinilor istorice de la Monte Carlo. Fără a avea pretenţia de a învinge, Georgios Ladopoulos vrea să arate că şi românii apreciază vehiculele clasice. Câte maşini cu vechime mai mare de 30 de ani, care să poată fi incluse în categoria maşinilor clasice, se află în prezent în România nu ştie nimeni. Cert este însă că, de la un an la altul, sunt tot mai multe şi mai valoroase. "Se introduc în România cam 200 de maşini pe an. E mult faţă de ce se întâmpla în trecut. Unii, care pe vremuri îşi recondiţionau maşinile prin străinătate, acum şi-au făcut ateliere chiar aici", declară pentru Capital Georgios Ladopoulos, proprietarul Just Classics SRL, o mică afacere destinată recondiţionării de vehicule istorice. Conform acestuia, "numărul maşinilor clasice care ajung pe piaţa din România creşte acum cu circa 20% pe an. Implicit, se majorează şi valoarea pieţei şi a vehiculelor. În ultimii ani au intrat maşini chiar foarte valoroase. De exemplu, există vreo trei Mercedes 300 SL de prin '56-'57 care valorează peste o jumătate de milion de euro. Sunt şi mai mult de 10 Jaguaruri E-Type, alte vreo 10 Jaguaruri XK, toate cu valori de peste 100.000 de euro.

Importuri, dar şi tranzacţii interne

Odată cu majorarea numărului de achiziţii din străinătate, se dezvoltă şi o mică, dar efervescentă piaţă internă. "Ne ştim între noi. Dacă cineva scoate la vânzare o maşină de epocă, imediat aflăm toţi. Cu piesele e mai dificial. Există trei posibilităţi. Ori iei piesa originală şi o recondiţionezi, ori o reconstruieşti complet, ori o poţi cumpăra din străinătate de la specialişti în aşa ceva. Dacă e nevoie să cumperi, e mai uşor să găseşti piese pentru maşini britanice sau germane şi mai greu pentru cele italieneşti sau franţuzeşti, de exemplu. Eu m-am axat pe maşini mai fiabile şi nu am în garaj vehicule din Italia. Dar cele italieneşti au o creştere foarte mare a valorii în ultimii ani. În special cele sport", explică Georgios Ladopoulos motivul pentru care în colecţia sa putem găsi, alături de cele două Forduri cu care va participa la Rallye Monte Carlo Historique 2013, un Jaguar XK 120, un E-Type, Porsche 911, Porsche 356 şi multe altele. De fapt, în opinia şefului Just Classics, portofoliul de maşini al oricărui pasionat seamănă foarte mult cu cel deţinut la bursă: "Nu toate maşinile vechi sunt valoroase. Practic, afacerea cu maşini clasice - dacă o putem numi afacere - este legată de creşterea valorii acestora în timp. Există site-uri specializate unde îţi poţi include portofoliul de maşini întocmai precum acţiunile la bursă. Apoi, urmăreşti evoluţia preţului maşinilor pe care le deţii. De exemplu, portofoliul meu a crescut în ultimi doi ani cu circa 16%. Alţii au câştigat şi 30%. Depinde de maşinile pe care le ai". În plus, "dragostea pentru maşinile retro e o chestiune de cultură. ine de ceea ce ai în spate. Maşinile pe care le restaurez în ziua de astăzi şi cu care îmi place să mă plimb le admiram pe stradă când eram copil. Restaurarea de maşini este o combinaţie între afacere şi plăcere. Banii pe care îi câştig restaurând maşinile altora îi investesc în vehiculele mele, aşa că nici nu câştig, nici nu pierd", adaugă Ladopoulos.

Competiţiile aduc notorietate

Faptul că tot mai mulţi români deţin vehicule clasice nu trebuie să rămână "un secret" naţional. Interacţiunea cu pasionaţii din afara ţării este extrem de importantă, iar intrarea în cluburile selecte se poate face cel mai uşor participând la competiţii. Acesta este motivul pentru care echipa Just Classics a decis să participe, peste doar câteva zile, la raliul Monte Carlo. "Anul trecut am hotărât, împreună cu partenerul meu Gabriel Stanciu, să facem pasul spre prestigioasa competiţie de la Monte Carlo. Practic, am fost primul echipaj românesc care a participat la acest raliu după 76 de ani", menţionează Georgios Ladopoulos, grecul care, după ce a făcut facultatea la noi în anii '80, a revenit în 1993 ca om de afaceri şi deţine acum Just Classics. Cele două maşini Ford Escort cu care va participa la ediţia din acest an au fost cumpărate chiar din România şi poartă pe caroserie însemnele naţionale. "Fordurile se aflau într-o stare destul de bună, dar nu erau preparate pentru curse. Asta a fost sarcina noastră. Celor care se tem de costurile unei astfel de pasiuni le pot spune că o asemenea maşină, într-o stare bună, poate fi cumpărată cu circa 1.000 - 1.500 de euro. Nu e deloc mult. Abia după aceea, când începi să o pregăteşti pentru curse, intervin sumele mai mari. Ideea e că o astfel de investiţie se face proporţional cu aşteptările pe care le ai de la competiţia la care vrei să participi. Dacă exagerezi, poţi ajunge şi la 80.000 sau chiar 100.000 de euro". Grecul care va participa în acest an la Monte Carlo sub drapel românesc consideră că, "la astfel de competiţii de maşini de epocă, ideea principală este să participi, nu neapărat să câştigi. Monte Carlo este un raliu destul de scump. Doar taxa de participare se ridică la circa 4.300 de euro. Apoi, mai sunt cheltuielile de deplasare, cu hrana, combustibilul, transportul maşinilor, plata mecanicilor pe care trebuie să îi ai cu tine etc. Aceste costuri îţi asigură însă adrenalina şi întâlnirea cu oameni de calitate, potenţi financiar, unii cu nume chiar cunoscute din lumea afacerilor".

sursa: capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108