REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Posibile discuţii la nivel înalt americano-nord-coreene la Washington în această săptămână în vederea unui summit Trump-Kim

Posibile discuţii la nivel înalt americano-nord-coreene la Washington în această săptămână în vederea unui summit Trump-Kim

Replica API 16 ianuarie 2019 | 00:00 407

Donald Trump şi Kim Jong Un

SUA şi Coreea de Nord plănuiesc să poarte discuţii la nivel înalt în această săptămână, la Washington, pe tema unui al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong Un, după un impas prelungit în privinţa negocierilor de denuclearizare, anunţă marţi presa sud-coreeană, preluată de Reuters.

Discuţiile, ce vor fi conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de oficialul nord-coreean de rang înalt Kim Yong Chol, ar putea avea loc joi sau vineri, scrie Chosun Ilbo, citând o sursă diplomatică apropiată acestui dosar.

Se aşteaptă ca părţile să stabilească data şi locul unui al doilea summit între preşedintele american şi liderul de la Phenian, afirmă publicaţia, notând că este probabil ca trimisul nord-coreean să fie primit de Donald Trump.

Agenţia de presă sud-coreeană Yonhap citează, la rândul său, o sursă diplomatică neidentificată potrivit căreia Pompeo şi Kim Yong Chol s-ar putea întâlni în cursul săptămânii.

Delegaţia nord-coreeană ar putea vizita Statele Unite 'chiar în această săptămână', dar planurile nu au fost finalizate, a transmis pe Twitter un reporter al postului CNN, citând o sursă rămasă anonimă.

Înaintea posibilelor întâlniri, o scrisoare a lui Trump adresată lui Kim a fost trimisă la Phenian şi înmânată în weekend-ul trecut, a mai precizat reporterul, citând aceeaşi sursă.

Informaţiile nu au fost comentate deocamdată de ambasada americană la Seul, în timp ce un responsabil din Departamentul de Stat a declarat: 'Nu avem nicio întâlnire de anunţat'.

Dacă se va confirma, întâlnirea din această săptămână ar putea însemna că cele două părţi se apropie de un compromis după un impas de mai multe luni cu privire la paşii următori vizând stoparea programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Secretarul de stat Pompeo, care a întreprins mai multe vizite la Phenian anul trecut, a încercat să aibă o întrevedere cu omologul său nord-coreean în noiembrie, dar aceasta a fost contramandată în ultimul moment.

Contactele au fost reluate după discursul de Anul Nou al lui Kim, în care acesta s-a declarat dispus să se întâlnească cu Trump 'în orice moment', le-a declarat reporterilor ambasadorul sud-coreean în SUA, Cho Yoon-je, săptămâna trecută.

Washingtonul şi Phenianul discută potenţiale măsuri americane în schimbul unor posibili paşi ai Coreei de Nord spre denuclearizare, precum dezafectarea principalului complex nuclear de la Yongbyon sau a rachetelor balistice intercontinentale îndreptate spre SUA, au declarat oficiali sud-coreeni pentru Reuters.

SUA analizează, de asemenea, posibilitatea relaxării parţiale a sancţiunilor în schimbul dezafectării şi trimiterii în străinătate a acestor rachete, în plus faţă de o îngheţare a programului nuclear, scrie cotidianul Chosun Ilbo, citând aceeaşi sursă.

Potrivit unui oficial sud-coreean de rang înalt, un al doilea summit Trump-Kim ar putea avea loc la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie, chiar dacă 'nimeni nu ştie ce gândeşte Trump'.

În cursul întâlnirii avute săptămâna trecută cu preşedintele chinez Xi Jinping, la Beijing, liderul nord-coreean şi-a reafirmat hotărârea de a se întâlni cu Donald Trump.

'La al doilea summit, probabil că se vor axa pe ajungerea la un posibil acord interimar, mai degrabă decât pe o foaie de parcurs cuprinzătoare în vederea denuclearizării', a comentat Cheong Seong-chang, cercetător la institutul sud-coreean Sejong. 'Dacă Phenianul este dispus să abolească rachetele balistice intercontinentale, în plus faţă de dezafectarea complexului Yongbyon, acest lucru va fi crucial, şi dacă va fi aşa, Nordul va cere probabil la schimb relaxarea sancţiunilor', a adăugat el.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108