REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Poştaşii NU mai vor să CITEASCĂ şi contoarele ENEL!

Poştaşii NU mai vor să CITEASCĂ şi contoarele ENEL!

Replica API 12 septembrie 2020 | 08:34 5599

Mai mulţi angajaţi ai Poştei Române, din Constanţa, au fost sancţionaţi disciplinar, cu tăieri salariale de 10%, pe motiv că au refuzat să îndeplinească noile atribuţii de serviciu, şi anume citirea contoarelor, în urma unui contract încheiat între Poşta Română şi E-Distribuție Dobrogea SA. Angajaţii au precizat că nu sunt instruiţi pentru aşa ceva şi că volumul de muncă ar fi mult mai mare, fapt care nu este trecut în contract. Astfel, aceştia au mers în instanţă, prin Sindicatul Poşta Română Constanţa şi au contestat sancţiunile şi au câştigat.

În ultimele luni au fost soluţionate mai multe astfel de dosare, cam toate fiind favorabile angajaţilor. Unul dintre acestea este legat de un angajat al Poştei Române, cu sediul în Constanţa, care fusese cercetat disciplinar şi sancţionat cu 10% din salariu. În motivarea acțiunii acesta a arătat că este angajat ca factor poștal, iar în această calitate și-a îndeplinit toate atribuțiile de serviciu cu conștiinciozitate, nefiind niciodată sancționat. După ce, în anul 2019, s-a încheiat Contractul nr. 140J/367/13.03.2019 între E-Distribuție Dobrogea SA, în calitate de promitent-achizitor, și C.N.Poșta Română SA, în calitate de promitent – prestator, având ca obiect prestarea de servicii de citiri contoare la consumatorii casnici și agenții economici, reprezentanţii companiei au avut pretentia ca proprii angajaţi să accepte pe de o parte modificarea felului muncii și concomitent a timpului de muncă, fără o modificare a salariului, în scopul efectuării activității de citire contoare individuale de electricitate. Angajatul a spus că a explicat angajatorului că nu poate realiza aceste noi atribuții fără încheierea în prealabil a unui act adițional la contractul individual de muncă prin care să fie modificat. Totodată, activitatea de citire contoare poate fi realizată doar de cititorii de contoare electrice ce presupune o cu totul altă clasificare. Astfel, angajatul consideră că este ilegal ca prin fișa postului sau dispoziție de serviciu, ordine de serviciu sa se traseze sarcini specifice altor funcții/meserii decât cele ce apar în CIM.

Este ilegal, nu am fost instruiţi, nu ni s-a mărit salariul

Acesta a mai arătat că fiind în funcția de oficiant poștal nu deține nici calificarea necesară desfășurării activității de cititor contoare electrice și nici nu este instruită pe linia protecției muncii și PSI pentru realizarea acestor activități. Instructajul făcut de șeful locului de muncă nu este conform reglementărilor în vigoare, cu atât mai mult cu cât instructajul a fost realizat superficial.

Ce a decis instanţa

Tribunalul a găsit justificată apărarea angajatului (reclamantului), care a apreciat că nu are pregătirea necesară pentru a efectua activități de citire contoare și că nu i s-au asigurat condiții pentru a putea prelua astfel de atribuții. Împrejurarea că pârâta, în scop comercial, a încheiat un contract de prestări servicii ce depășește activitatea poștală nu poate să pună presiune pe salariații care au fost angajați strict pentru efectuarea activităților poștale specifice pârâtei. Prin urmare, i s-a anulat decizia de sancţionare. „Obligă pârâta să plătească reclamantului despăgubiri egale cu reținerile din salariu efectuate în baza deciziei anulate (de 10% din salariul pe trei luni). Executorie”, potrivit minutei judecătoreşti.

Liliana IONIŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da, E distributie Dobrogea nu stiu decat sa umfle facturile atunci cand ai avut contorul blocat 1 luna apoi sa-ti vina doua facturi una de la E Distributie una de la Enel.Ce este aici se dezlega usor.Aici se fura bani grei de la populatie. Sa faca contract DNA cu E-Distributie si sigur nu se vor mai vaita cei de la E- Distributie Constanta ca nu are cine sa le citeasca contuarele si conturile.Am vrut sa-i dau in judecata si avocatul mi-a spus sa ma mut la alt furnizor.M-am mutat,dar am acelasi distribuitor.
1
0
Este de verificat de ce la Mangalia ENEL-ul nu mai trimite prin Posta facturile.
1
0
Daca sefii postei au incheiat contracte pentru citirea contuarelor sa mai faca unele cu inseminarea artificiala,intreruperi de sarcina....
3
0
Very old news! Stire aparuta pentru ca cineva are un castig politic, nu pentru ca pe acel cineva l-ar interesa soarta postasilor.
2
1
atat & basta
0
0
sa urce si pe stalpii de inalta tensiune sa schimbe sigurantele,..ce naiba,doar sunt si ei romani de'ai nostri Oare cand scapam de kkatii astia ce conduc Romania?
3
0
Mai verifica vreo autoritate tipurile noi de contoare instalate intr un ritm destul de suspect ?ar fi de verificat energia produsa si cea facturata,, ca ne om trezi cu niste diferente.
1
0
ilie esti un mare prost ! te uiti pe net si apoi te corectezi sau dai lectii si te dai destept ! cred ca si parintilor le este rusine cu tine , repetentule...
4
3
Sclavia made in Romania
3
0
Nu-mi da nimeni o replica? Nici macar ziarul de fata?
3
5
Contor - contoare. Am gresit! Iertati-ma! Nu voiam sa scriu "contoar", ci "contor". Mea Culpa! Acum, ca m-am achitat de belea, pot sa va spun ca "voiam" este corect gramatical. In niciun caz "vroiam", cum aud chiar la emisiunea lui Radu Banciu. Continuand, as vrea sa va scot in evidenta faptul ca "niciun" este perfect corect gramatical. Cine zice ca se scrie despartit este un mare prostovan... Sa continuam?
5
10
S-au montat contoare moderne, cu autocitire, in multe zone din Constanta. Eu am asa ceva in zona Abator, la un bloc destul de vechi, construit in anul 1964. Probabil ca nu a contat acest aspect, in prioritizarea montarii. Adica nu a contat daca blocul este vechi sau mai recent construit. Am acest contoar de circa 2 ani de zile! Isi face singur citirea si o trimite, prin retea, catre ENEL. A fost montat gratis, fiind inlocuit cel vechi, care trebuia citit lunar de catre beneficiar. De ce nu se urgenteaza montarea acestor contoare peste tot?
11
6
astia nu vor sa ne plateasca dua ce avem salarii de mizerie
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367