REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Postul lichid poate fi util înainte de a începe o dietă

Postul lichid poate fi util înainte de a începe o dietă

Replica API 27 mai 2021 | 00:00 946

Persoanele sfătuite de medic să înceapă o cură de slăbire pot face mai ușor tranziția cu ajutorul postului lichid, care implică evitarea alimentelor solide pentru câteva zile.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, tulburarea metabolismului lipidelor și diabetul zaharat sunt probleme de sănătate extrem de răspândite la nivel mondial, care scurtează durata de viață. Fiecare dintre acestea este un factor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Tratamentul urmărește să ajute pacienții să piardă în greutate și să-și normalizeze metabolismul lipidelor și al carbohidraților și tensiunea arterială. Pe lângă exerciții fizice, medicii prescriu o dietă săracă în calorii și bazată pe alimente sănătoase, dar și medicația este adesea necesară. Cu toate acestea, nu era pe deplin clar ce efecte are nutriția asupra microbiomului, sistemului imunitar și sănătății.

Un grup de cercetare de la centrul german pentru medicină moleculară „Max Delbrück” a examinat efectul pe care îl are o schimbare de dietă asupra persoanelor cu sindrom metabolic. Se știe că trecerea la o dietă sănătoasă are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, dar dacă dieta este precedată de un post, acest efect se intensifică, spun autorii studiului publicat în revista Nature Communications, scrie doc.ro.

Dieta DASH este bună, dar, precedată de post, este și mai bună

Oamenii de știință au recrutat 71 de voluntari cu sindrom metabolic și tensiune arterială sistolică crescură și i-au împărțit în două grupuri la întâmplare. Ambele grupuri au urmat dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) timp de trei luni, un program alimentar special conceput pentru a combate tensiunea arterială mărită.

Fiind creată inițial pentru hipertensivi, pentru a ține sub control tensiunea arterială, nivelul de colesterol și riscul de diabet, dieta DASH a devenit populară și apreciată deoarece permite aportul de alimente din mai multe grupe alimentare, și, deci, satisface mai multe preferințe alimentare.

Această dietă este una în stil mediteraneean, deoarece include consumul de multe legume și fructe, produse integrale (pâine integrală, paste integrale etc.), oleaginoase (nuci, alune etc.) și leguminoase (fasole, linte etc.), pește și carne albă slabă. Unul dintre cele două grupuri a ținut mai întâi un fel de post, adică nu a consumat deloc alimente solide timp de cinci zile înainte de a începe dieta DASH.

Pe baza imunofenotipării, oamenii de știință au observat modul în care celulele imunitare ale voluntarilor s-au schimbat atunci când și-au modificat dieta. Sistemul imunitar înnăscut rămâne stabil în timpul postului, în timp ce sistemul imunitar adaptiv se oprește, explică autorii studiului. În timpul acestui proces, numărul celulelor T proinflamatorii scade, iar celulele T reglatoare se înmulțesc.

Cercetătorii au folosit probe de scaun pentru a examina efectele postului asupra microbiomului intestinal. Bacteriile intestinale acționează în contact strâns cu sistemul imunitar. Unele tulpini de bacterii metabolizează fibrele dietetice în acizi grași antiinflamatori cu lanț scurt, de care beneficiază sistemul imunitar.

Compoziția ecosistemului bacteriilor intestinale se schimbă drastic în timpul postului. Mai precis, se multiplică bacteriile care promovează sănătatea și care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Unele dintre aceste modificări rămân chiar și după reluarea consumului obișnuit de alimente.

Ce este remarcabil, spun cercetătorii, este că indicele de masă corporală, tensiunea arterială și nevoia de medicamente antihipertensive au rămas mai scăzute pe termen lung în rândul voluntarilor care au început o dietă sănătoasă cu un post de cinci zile. În mod normal, tensiunea arterială revine la valorile ei atunci când persoana aflată pe tratament antihipertensiv uită să ia una dintre tablete.

Tensiunea arterială rămâne mai mică chiar și la trei luni după post

Oamenii de știință au efectuat și o evaluare statistică a acestor rezultate folosind inteligența artificială, pentru a se asigura că acest efect pozitiv a fost de fapt atribuit postului și nu medicamentului pe care voluntarii luau. Ei au folosit metode dintr-un studiu anterior în care au examinat influența medicației antihipertensive asupra microbiomului; au reușit să izoleze influența medicamentelor și să observe că dacă cineva răspunde bine sau rău la o schimbare de dietă depinde de răspunsul imunitar individual și de microbiomul intestinal.

Dacă o dietă bogată în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi nu dă rezultate, este posibil ca în microbiomul intestinal să existe bacterii intestinale insuficiente care metabolizează fibrele în acizi grași de protecție. Cei care au această problemă simt adesea că nu merită efortul și se întorc la vechile lor obiceiuri, afirmă cercetătorii.

Prin urmare, este o idee bună ca medicii care le recomandă pacienților să piardă în greutate să combine o dietă cu o perioadă anterioară de post. Dieta lichidă acționează ca un catalizator pentru microorganismele de protecție din intestin. Sănătatea se îmbunătățește în mod clar foarte repede și pacienții își pot reduce medicamentele sau chiar pot opri adesea administrarea de comprimate cu totul. Acest lucru i-ar putea motiva să respecte un stil de viață sănătos pe termen lung, concluzionează cercetătorii.

Postul fără alimente solide este benefic pe termen scurt

O lucrare din iunie 2012, publicată în American Journal of Cardiology, a arătat că persoanele care au postit în mod regulat au un risc mai scăzut de boli de inimă și diabet și, de asemenea, au un indice de masă corporală mai scăzut. Potrivit unui raport din ianuarie 2016 publicat în jurnalul științific Cell Metabolism, postul lichid poate scădea tensiunea arterială și greutatea corporală și poate fi de folos în tratamentul artritei și al astmului.

Postul lichid este, de asemenea, potrivit dacă sistemul digestiv este lent sau compromis, de exemplu, prin boli sau intervenții chirurgicale, pentru atenuarea durerii sau evitarea complicațiilor, cum ar fi constipația. De obicei, medicii recomandă postul lichid persoanelor care suferă de probleme precum diaree, diverticulită (inflamația diverticulilor din colon) sau boala Crohn, deoarece lichidele sunt ușor de digerat și ajută la curățarea intestinului.

Atenție, însă, postul lichid trebuie ținut pe termen scurt (între două și cinci zile), pentru ca organismul să nu fie lipsit de nutrienți esențiali pentru mult timp. În timpul postului fără alimente solide se consumă doar suc de legume și de fructe făcut în casă (fără zahăr adăugat), supă clară de legume, strecurată (deci numai zeama respectivă, fără nimic solid), ceaiuri de plante și apă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367