REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Povestea lui Elton John, ''Rocketman'', omite oameni şi evenimente importante din viata artistului

Povestea lui Elton John, ''Rocketman'', omite oameni şi evenimente importante din viata artistului

Replica API 7 iunie 2019 | 00:00 489

"Rocketman", filmul biografic despre Elton John, cu Taron Egerton în rolul principal dintr-o distribuţie din care mai fac parte Richard Madden, Jamie Bell şi Bryce Dallas Howard, propune o călătorie muzicală fantastică în viaţa celebrului solist pop britanic, însă unele elemente nu sunt chiar aşa cum s-au petrecut în realitate, conform unui material publicat de eonline.com.

"Nu este un film biografic în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o poveste despre Elton John care îşi 'despachetează' toate problemele persoanale, odată cu bagajele, după ce s-a internat într-o clinică de reabilitare", a declarat regizorul Dexter Fletchert pentru Thrillist. De altfel, coincidenţa face ca Fletcher să fie regizorul chemat să "salveze" un alt film biografic care a avut probleme similare în ceea ce priveşte respectarea realităţii, "Bohemian Rhapsody", după ce regizorul Bryan Singer a fost concediat (conform regulilor Sindicatului american al regizorilor de film, Singer rămâne pe afişul filmului drept regizor, iar Fletcher a fost trecut drept producător executiv).

"Cred că (Rocketman) este o încercare de a respecta adevărul pe cât de mult posibil, fără a încerca să ascund sau să îndulcesc anumite lucruri. Însă evident că nu poţi acoperi totul. Este vorba de un film de două ore în care am încercat să cuprindem 35 de ani dintr-o viaţă de om. Este clar că nu putem acoperi totul. A trebuit să fim selectivi", a mai susţinut Fletchert.

"Nu am vrut să fiu sclavul cronologiei în care au fost compuse piesele celebre ale lui Elton şi nici nu m-a interesat neapărat despre ce e vorba în ele. Le-am folosit ca şi când aş fi regizat un musical", a subliniat el.

"Unele studiouri au dorit să ne îndepărtăm de elementele de fantezie şi să venim cu un film biografic în adevăratul sens al cuvântului, însă (Rocketman) nu e despre acest lucru. Evident că nu e totul adevărat, la virgulă, însă, în linii mari, este adevărul", a comentat despre acest lucru şi Elton John.

Eonline.com prezintă o parte dintre adevărurile parţiale sau omisiunile de care au fost acuzaţi realizatorii filmului.

CUM ŞI-A LUAT NUMELE ELTON JOHN

În film, tânărul Reggie Dwight s-a săturat să cânte pentru alţii şi visează la o carieră proprie. Ştie însă că pentru a avea succes are nevoie de un nume de scenă. În film, vedem că se gândeşte la numele de John, după ce vede o fotografie a lui John Lennon alături de ceilalţi membri ai formaţiei The Beatles. Prenumele Elton l-a preluat de la un fost coleg din formaţia alături de care cânta, Elton Dean. Ei bine, dacă partea privind originea prenumelui este adevărată, cea despre originea numelui John nu este. Formaţia viitorului Elton John cânta în turnee cu solistul Long John Baldry, iar Reggie Dwight a împrumutat numele de la acesta şi nu de la solistul formaţiei The Beatles.

"Le-am spus că trebuie să mă gândesc la un nume. M-am săturat să fiu Reg Dwight şi nu pot să mai fiu Reg Dwight dacă vreau să fiu cântăreţ. Aşa că a trebuit să mă gândesc la un nume nou", declara Elton John pentru revista Rolling Stone în 1973. "Aşa că m-am gândit la Elton Dean şi la John Baldry şi mi-a venit ideea. Elton John", mai susţinea el. În 1972 Reginald Dwight şi-a schimbat în mod legal numele în Elton Hercules John.

FEMEILE DIN VIAŢA LUI ELTON JOHN

Deşi pelicula menţionează scurtul mariaj al lui Elton John cu Renate Blauel, pe care a cunoscut-o în studioul de înregistrări, această relaţie este prezentată prea succint. În viaţa reală, cei doi au avut o căsnicie de 4 ani, iar în "Rocketman" totul se încheie într-o singură scenă. De asemenea, filmul ignoră complet faptul că înainte de această căsătorie, Elton John a mai avut o relaţie cu o femeie cu care a fost logodit - o secretară pe nume Linda Woodrow. "Au fost şase luni foarte furtunoase din viaţa mea, după care m-am aflat aproape de o cădere nervoasă. Am încercat să mă sinucid şi am făcut şi alte lucruri, iar în această perioadă nu am compus nimic", povestea Elton John pentru revista Rolling Stone. "Trebuie să recunosc însă că a fost o încercare de sinucidere mai aşa, în stilul lui Woody Allen. Am dat drumul la gaze dar am lăsat toate ferestrele deschise", a explicat el.

Ulterior, John Baldry, care a fost lăsat complet în afara filmului, l-a convins pe Elton John că Linda Woodrow nu este dragostea vieţii lui şi i-a spus că mai bine ar încheia relaţia cu aceasta.

PRIETENII CELEBRI AI LUI ELTON

Filmul nu menţionează nimic despre formaţia The Queen şi lasă complet neacoperit subiectul prieteniei împărtăşite de Elton John şi Freddie Mercury. De asemenea, ignoră complet şi prietenia lui Elton cu un alt rocker celebru, Rod Stewart, dar şi colaborările lui legendare cu George Michael şi relaţia apropiată cu prinţesa Diana.

CLINICA DE REABILITARE

Dacă succesiunea scenelor din "Rocketman" ne face să credem că în 1990 Elton John a părăsit furtunos Madison Square Garden din New York, înainte de un concert, în costum de scenă, şi s-a dus să se interneze într-o clinică de reabilitare când a înţeles că trebuie să renunţe la dependenţa de droguri şi alcool, lucrurile au stat "un pic" altfel în viaţa starului. Deşi este adevărat că Elton John a anulat la un moment dat un concert pe care urma să-l susţină la MSG, el nu s-a internat la reabilitare decât 6 luni mai târziu. Iar starul a înţeles că are nevoie de ajutor după ce Hugh Williams, un amant de-al său, de asemenea dependent de droguri, a luat hotărârea de a se interna într-o astfel de clinică. Supărat din cauza alegerii lui Williams de a căuta ajutor, pentru că simţea că şi el ar trebui să facă acest pas, Elton John s-a hotărât să se interneze la rândul său după ce şi-a vizitat a doua oară partenerul care era internat la o clinică din Arizona. După ce a aflat că nicio clinică din Los Angeles nu îi poate oferi concomitent tratament pentru dependenţa de droguri dar şi pentru bulimie, Elton John a descoperit în cele din urmă un spital din Chicago şi s-a internat la 12 iunie 1990.

UNDE ESTE RYAN WHITE?

Un alt personaj important din viaţa lui Elton John care însă lipseşte cu desăvârşire din film este adolescentul Ryan White. Elton John a fost impresionat de povestea tristă a lui Ryan White după ce presa a relatat pe larg când şcolile publice din statul american Indiana au refuzat să-l mai primească la cursuri pe motiv că suferea de SIDA. Elton John s-a apropiat foarte mult de adolescent şi de familia acestuia şi s-a aflat la căpătâiul lui Ryan când a murit, în 1990, la doar 18 ani. Povestea lui Ryan White l-a inspirat pe Elton John să se implice în lupta împotriva HIV/SIDA şi să înfiinţeze Elton John AIDS Foundation şi l-a ajutat să ia în considerare să renunţe la droguri, cel puţin pentru o perioadă. "Eram destul de afectat (de droguri) în acea perioadă... mă enervam din orice", declara el pentru cotidianul The Los Angeles Times în 1992. "Nu mi-a venit să cred că o familie care a trebuit să înfrunte atât de multă ură, putea să fie atât de iertătoare... Nu mai întâlnisem aşa ceva niciodată... atât de multă dragoste. Şi m-am simţit bine să pot contribui. Timp de o săptămână sau cam aşa nu m-am mai drogat şi nu am mai băut. Am fost prea ocupat organizând chestii şi încercând să fiu de ajutor", a mai povestit el.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa nu omita sa spuna ca este un anormal !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272