REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Povestea unui SRL cu pretenţii de liceu, răsărit peste noapte în localitatea Lumina

Povestea unui SRL cu pretenţii de liceu, răsărit peste noapte în localitatea Lumina

Replica API 17 septembrie 2013 | 00:00 805

Directorul: Este legal să înfiinţezi o şcoală pe baza unei societăţi!

Directorul: Este legal să înfiinţezi o şcoală pe baza unei societăţi!

Ziua de luni a fost cea în care "căsuţa cu poveşti", ce aparţine mediului privat, şi-a deschis porţile în localitatea constănţeană Lumina. Ne referim aici la un... SRL, care duce în spate o unitate de învăţământ cu pretenţii de liceu, Pontus Euxinus. Cât despre toate acestea, directorul unităţii şcolare, Elena Borcea, a declarat că există autorizaţia ARACIP, iar, conform legii, nu este nici o problemă dacă o unitate de învăţământ a fost înfiinţată de o societate comercială.

Situată pe un singur nivel, unitatea şcolară aduce mai degrabă cu o locuinţă, zugrăvită în culori vii, precum roz, pentru a se încadra mai bine în tema localităţii, unde, de asemenea, majoritatea clădirilor cu rezonanţă, precum Primăria, Şcoala sau Poliţia sunt de domeniul rozului. Ca atare, elevii vor merge de acum la cursurile liceale chiar în Lumina, acolo unde directorul a declarat, pentru "Replica", faptul că s-ar fi înscris ceva elevi, nu glumă! Însă, nelămurirea vine odată cu rapiditatea cu care s-a înfiinţat, de unde şi lipsa de încredere ce se va isca, cel mai probabil. În plus, când se doreşte obţinerea de informaţii, cum noua tehnologie ne permite, se caută o carte de vizită pe internet, reprezentată de un site. Şi da, există, cu domeniul pe ".tk", care, din câte se pare, este cât se poate de gratuit şi la fel de "profi". Dacă vrei ceva informaţii suplimentare, pentru a accesa categoria "despre noi", îţi va apare un mesaj cu "site în construcţie". Poate că nu este un lucru atât de grav, însă când este vorba de o formă de învăţământ, fie ea şi privată, ale cărei porţi s-au deschis deja, elevii punându-şi viitorul pe tavă, măcar un pic de efort pentru finalizarea site-ului furnizor de informaţii ar fi fost de apreciat. Mai exact, este vorba de Liceul Teoretic Pontus Euxinus, ce funcţionează în baza unei societăţi comerciale, SC Educaţională Pontus Euxinus Năvodari SRL. Fiind nou, mai nimeni din localitatea constănţeană Lumina nu a auzit de el, însă clădirea este cunoscută ca Şcoala veche, acum transformată în liceu, cu o singură specializare, precum ştiinţele sociale, taxă şi ceva cursuri la frecvenţă redusă. Cei doi fondatori sunt cadre didactice, fiind vorba de Costel Borcea, aici în calitate de administrator, şi Elena Borcea, fost profesor la Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu din Năvodari, acum în calitate de director. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a autorizat funcţionarea acestui liceu prin hotărârea numărul 8, însă ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, nu a acordat încă aviz de funcţionare acestei instituţii. "Avem hotărârea ARACIP numărul 12, din 8 august 2013, prin care amprimit autorizare de funcţionare. Probabil că ordinul ministrului se află încă la mapă, acum noi nu-i facem programul dumnealui, evident. Oricum, din toate liceele care au primit autorizare atunci, nici un ordin de ministru nu a apărut. Mă refer la toate care sunt în acea hotărâre", a declarat, pentru "Replica", Elena Borcea, directorul Pontus Euxinus. Cât despre faptul că liceul funcţionează în baza unui SRL, aceasta a spus: "Este dreptul să se înfiinţeze licee şi prin fundaţii, SRL-uri, organizaţii. Suntem conform legii, nu am încălcat-o în nici un fel. Sunt şi altele ca noi, licee, grădiniţe, şcoli gimnaziale, înfiinţate pe societate comercială".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272