REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Povestea violonistului de pe faleza Cazinoului: fost bucătar pe nave de croazieră! VIDEO

Povestea violonistului de pe faleza Cazinoului: fost bucătar pe nave de croazieră! VIDEO

Replica API 19 februarie 2020 | 00:08 3316

Nu e constănţean care să se fi plimbat, în zilele însorite, pe faleza de la Cazino, şi să nu se fi lăsat cuprins de visare la auzul viorii care interpreta, pe rând, fragmente de Chopin, Bach sau Mozart. Câţi dintre noi, ne-am întrebat, măcar o clipă, ce poveste ascunde omul cu vioara?

Se numeşte Stoica Niculae, dar ne-a mărturisit că este cunoscut sub numele de Viorel Bairam. Anul acesta, în martie, împlineşte 74 de ani, o vârstă care ar fi trebuit să îl găsească în căldura casei sale, depănând amintiri alături de cei dragi, dar îl va găsi obosit, şi lipsit de speranţă. A învăţat să cânte la vioară de la vârsta de 6 ani, iar mai apoi a urmat cursurile Şcolii de Artă Populară, unde a aprofundat vioara şi pianul.

Violonistul a povestit, pentru Replica, faptul că, de la sfârşitul anului trecut, a obţinut autorizaţia de cânta stradal, fără riscul de a fi amendat, în urma unei audienţe la Primarul Constanţei. Fusese amendat de Poliţie, cu 300 de lei, pentru faptul că nu era autorizat să performeze legal, la nivel stradal, o lacună tristă a sitemului care ne îngrădeşte dreptul la o muzică de calitate, interpretată de muzicieni asemenea violonistului din povestea noastră.

Viorel a fost bucătar pe vase de croazieră, şi a vizitat toate continentele lumii, mintea lui fiind plină de poveşti din fiecare loc în care a încântat sufletele cu melodiile interpretate. Ochii îi devin umezi, şi i se scurg lacrimi din ochi când revenim la subiectul actual şi îşi aminteşte că, din cauza unei neînţelegeri a administraţiei locale, a pierdut contractul pe care îl avea cu statul român, şi a rămas în stradă. Locuieşte, cu viorile sale, într-o magazie improvizată, la marginea oraşului, şi tare bine i-ar prinde puţin ajutor, şi o cămăruţă în care să-şi trăiască bătrâneţea decent.

Ziua, îşi ia vioara, şi se îndreaptă spre faleză sau spre strada Ştefan cel Mare, unde se pierde, cu fiecare melodie, într-o stare de visare asemănătoare cu transa, în care ochii îi devin pătrunzători şi trişti, dar senini, iar pe noi, ascultătorii, ne invită intr-un univers al lui, în care muzica ne apropie pe toţi, indiferent de statut, vârsta, sau poveste.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scartie vioara aia ca creta pe tabla ca cand ajungeam eu la cursuri
0
0
FALS, FALS, FALS!
0
0
In plus, canta cam fals.....
1
0
Replica face compuneri despre cersetori. Stai jos, 4
1
3
nu am numic cu omul, il vad zilnic vara la capatul scarilor de langa statuia lui carmen silva .deranjant este ca de vre o 2 ori am trecut si isi facea nevoile in stilcle chiar acolo pe unde trece multa lume cu copii. Pute de mori daca te apropii.
0
0
Minte dal dreaku, plateste taxa de protective la tiganii din piata chiliei. E tigan romanes mincinos. Mars la munca tigane! Spalat wc uri toata viata.
1
1
Nu mai fiti aroganti, puteti ajunge la fel de usor in locul lor! Si cersetorii sunt oameni!! Mai bine taci decat sa comentezi aiurea ,daca poti ajuta daca nu poti si nu vrei ,pleaca capu si gandeste ca ai.putea fi acel.om chiar tu, ai mai rade,ai mai batjocorii, cred ca te.am pus pe ganduri cititorule! o zi buna pt toata lumea!
6
3
Daca nu poti ajuta, nu da cu piciorul, vezi-ti de drum...
18
1
Filantropica
7
0
Un om decent,care a ales sa faca totusi ceva pentru supravietuire ,fara sa produca rau altora.Comentatorii plini de venin inca nu realizeaza ca si ei pot oricand sa aiba probleme,sa ajunga singuri in fata greutatilor si mai mult,sa fie luati la misto de niste indivizi fara suflet.Nu se face haz de omul amarat,bolnav sau beat,caci oricand poti fi si tu in situatia aia,oricat de tare te crezi acum.
34
3
a fi bucatar pe vase de croaziera necesita mult talent, adica mult mai mult talent decat a fi bucatar pe vase comerciale unde gatesti lucruri ordinare, pe vasele de croaziera se gateste FIN, numai delicatese, lucruri rare, eu sincer nu cred ca a fost bucatar pe vase de croaziera, nu pare foarte calificat in directia aia.Si daca are buletin de Constanta, are TOT DREPTUL la un loc la Henri Coanda, ati bagat toti tiganii acolo si pe omul asta il lasati in strada?macar omul asta a muncit si a platit impozite, tiganii aia n-au platit nici un impozit la stat si in continuare nu platesc
48
7
Ciora se plimba cu taxi..si voi ii plangeti de mila...si dumitrele cu chitara lafel
35
12
Zici ca taie lemne cu joagarul
11
17
Am acasa o usa care scartaie mai ,,pe note,, decat bucatarul asta. Daca si pe vasul de croaziera gatea la fel cum canta...
19
32
Ati ajuns sa promovati cersetorii
18
31
Jenant articol. Daca mosul asta care zgarie vioara o face pe jurnalista sa viseze...inseamna ca ea nu a ascultat niciodata muzica adevarata. Probabil ca, in curand, cand nu va avea cu ce sa umple ziarul, ca si azi, va scrie un articol "induiosator" despre o alta cantareata trista care iti zgarie auzul...de data aceasta, cu vocea, un pic mai departe de nea Scripca, tot pe langa Cazino. Poate, pana atunci, mai invata si limba romana, cu gramatica cu tot...
31
24
Dincolo de starea de tristete pe care ti-o da un om batran care canta pe strada trebuie sa ne gandim ca omul a lucrat, a navigat, practic a castigat niste banuti. A fost fix alegerea lui sa nu isi puna de-o parte o suma pentru batranete. A fost fix alegerea lui sa nu plateasca CAS, pentru ca la fel ca f multi navigatori de pe vechi, nu cred ca a platit. Si discutia e ampla. Sper sa invatam cu totii ceva din povestea asta, in sensul ca ar trebui sa facem ceva cat suntem tineri, tocmai ca sa nu ajungem in situatia asta. Altfel, vorba aia, cum iti asterni...
40
5
vand spatii verzi ,cu nisip de anul asta
23
5
Dar are doua fete!De ce nu il ajuta?Chiar le rabda sufletul sa l lase asa?
23
6
"zgarie cripta"! Hahaha! Varu Maftei, am lesinat de ras.
21
9
Daca gatea precum zgarie cripta e clar
15
29
Povesti de viata, parca se initiase candva un astfel de proiect la Replica, dar s-a pierdut printre subiecte cotidiene si fara substanta.Dupa doamna cu biblioteca stradala iata si un artist...asteptam si alte povesti care ofera ceva frumos fara sa ceara ceva la schimb.Arta nu se negociaza ci se apreciaza.
23
4
Ar trebui ajutat de catre autoritatile locale ! Au dat apartamente moca la toate ciorile in cartierul Henri Coanda care nu platesc chirie si caldura si pe care-i tinem noi romanii in carca !
60
9
Frumos articol, dar... Alina invata sa scrii corect romaneste...
40
8

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920