REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Poveşti de viaţă triste, exprimate prin ochi blânzi: ce-şi doresc de sărbători adolescenţii din centrele de plasament?

Poveşti de viaţă triste, exprimate prin ochi blânzi: ce-şi doresc de sărbători adolescenţii din centrele de plasament?

Replica API 5 decembrie 2013 | 00:00 111

Tineri cu suflet de copil, dar cu fapte de adulţi

Tineri cu suflet de copil, dar cu fapte de adulţi

Odată cu primii fulgi de nea, ce au fost cernuţi asupra oraşului de la malul mării, forfota a început. Constănţenii au intrat deja în febra de achiziţionare a cauciucurilor de iarnă şi se gândesc cum îşi vor orândui treburile de sărbători. Cum zarva începe să pună stăpânire pe noi, cotidianul devine şi mai alert. Însă, există şi locuri unde anumite persoane nu-şi doresc de la perioada ce va veni decât o geantă pentru şcoală, o pereche de încălţări sau nişte rechizite şcolare. Vorbim despre copiii şi tinerii din Centrul de Plasament "Ovidiu", situat în zona Trocadero a municipiului Constanţa. Aici s-a aşternut deja atmosfera de Crăciun, colindele răsună în boxe, iar tinerii s-au strâns în jurul mesei pentru a confecţiona obiecte ce vor fi vândute la expoziţia din Maritimo. Poveştile lor de viaţă nu sunt unele fericite, însă asta nu-i împiedică să urmeze o facultate şi să devină cineva în societate.

Atmosferă caldă şi iz de Crăciun la Centrul de Plasament "Ovidiu" din municipiul Constanţa, acolo unde 89 de suflete îşi duc existenţa şi încearcă să devină oameni în sensul adevărat al cuvântului. "Centrul de Plasament a fost deschis în 2001, prin preluarea de către Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, care era pe atunci, a acestui internat şcolar. A fost internatul Şcolii Speciale 1. În 2004 a intrat într-un program de reabilitare, iar lucrările au durat un an. În 2005 s-a redeschis, dar pentru altă categorie de copii. Până atunci, erau copii cu nevoi speciale. Apoi s-a dorit a fi un centru de tranzit pentru tineri. Misiunea centrului este să dezvolte deprinderi de viaţă independenţa copiilor şi tinerilor, ca ulterior să ajungă să se integreze socio - profesional", a declarat, pentru "Replica", Tănase Taşu, directorul Centrului de Plasament "Ovidiu". Dacă până acum, cotidianul "Replica" de Constanţa a adus în prim-plan poveştile de viaţă ale micuţilor din centrele de plasament din Constanţa, care abia aşteptau Crăciunul să primească dulciuri şi... poate o nouă familie, de data aceasta este vorba de copilaşii ceva mai mari, dar şi de tineri, care, din nefericire, au avut aceeaşi soartă de a fi abandonaţi. Chiar dacă sunt mai mari, sentimentele nu sunt altele. Din contră, am putea spune, ei conştientizând foarte bine situaţia în care se află mai bine decât cei mici. Mulţi dintre ei sunt deja la facultate şi luptă pentru a o termina, pentru a avea un serviciu şi a se integra în societate. Dar este greu. Ne-a mărturisit chiar Tănase Taşu, care a menţionat că tinerii de aici sunt discriminaţi când vine vorba de angajare. Toţi ar dori să-şi continue studiile şi se străduiesc, însă nu prea sunt posibilităţi. Facultatea costă, iar dintr-un salariu proaspeţii studenţi nu se pot descurca. Cât despre oamenii cu dare de mână... mai rar întâlniţi.

Îmi doresc înţelepciune şi putere...

Aici îl găsim pe Ener, care este student în primul an la Universitatea Spiru Haret, Facultatea Finanţe Bănci şi care încearcă să se integreze în societate. De sărbători nu-şi doreşte altceva decât înţelepciune, sănătate şi putere. Un alt student este Alexandru, care studiază Kinetoterapia la Universitatea Ovidius. El şi munceşte de aproximativ cinci ani de zile la McDonald's pentru a mai câştiga un ban. Însă, sunt foarte mulţi elevi ai şcolii generale, dar şi de liceu. Nici ei nu au pretenţii prea mari de sărbători, dorindu-şi doar lucrurile de care chiar au nevoie. Izabela ar dori o pereche de pantofi sport, dar şi îmbrăcăminte sport. Nu de alta, dar i se cere la şcoală. "Sunt în clasa a VIII-a la Şcoala numărul 5 şi pot spune că-mi place să merg la şcoală. Şi aici, la centru, îmi place să ajut educatorii, să fac foarte multe. De Crăciun mi-aş dori o pereche de adidaşi şi un trening pentru sport, la şcoală", ne-a relatat Izabela. Şi în timpul liber îi place să se implice în treburile de menţinere a curăţeniei, dar mai merge în vizită şi la cele două surori ale ei, care se află într-un alt centru de plasament. Şi cum s-au şi apucat de treabă, pregătind fel şi fel de ornamente pentru Crăciun, tinerii au fost puşi să-şi scrie gândurile pe hârtie, ca un fel de scrisoare pentru Moş Crăciun. Ştefan ar vrea un tricou cu imprimeu militar şi o pereche de pantofi sport, pe când Viorel, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Energetic ar primi cu braţele deschise nişte rechizite şcolare, un tricou şi nişte dulciuri. O altă scrisoare sună cam aşa: "Mă numesc Cosmin, sunt elev în clasa a XII-a la Liceul de Electrotehnică şi Telecomunicaţii. Anul acesta îmi doresc, doar în cazul în care consideri tu că merit, o geantă pentru şcoală, un ceas şi dulciuri". După cum se poate observa, nu există dorinţe greu de îndeplinit, poate sunt chiar nişte lucruri pe care alţi tineri şi copii le primesc fără să ceară, întrucât sunt necesare. Dar, ei au învăţat să preţuiască altfel lucrurile şi, de asemenea, să se bucure de ele. Ornamentele de sărbători care iau naştere din mâinile lor sunt felurite. Ca şi materiale, tinerii folosesc scoarţă de copac, pe care şi-au adus-o dintr-o tabără, conuri de brad, cât şi alte materiale. Toate acestea vor fi duse în Centrul Comercial Maritimo unde pe data de 14 decembrie se va organiza o expoziţie cu vânzare. Până atunci, însă, urmează să treacă Moş Nicolae pe la ei, în aceeaşi zi fiind stabilită şi petrecerea de aniversare pentru tinerii care s-au născut în luna decembrie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272