REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

POVEŞTILE de VIAŢĂ ale unor minori care au furat banii din CHILOŢII vecinului! Unul a fost în COMĂ, altul – părăsit!

POVEŞTILE de VIAŢĂ ale unor minori care au furat banii din CHILOŢII vecinului! Unul a fost în COMĂ, altul – părăsit!

Replica API 12 aprilie 2019 | 09:12 361

Plan stricat de tatăl unuia dintre ei

Plan stricat de tatăl unuia dintre ei

sursa foto Fotolia.com

Doi minori au pus la cale un plan pentru a-i fura pensia vecinului, bani de care știau că sunt ținuți în lenjeria intimă. Unul a intrat în casă în calitate de cunoștință, iar celălalt a dat buzna cu o cagulă pe față. I-a pus perna pe cap vârstnicului și a început să-l caute în chiloți, acolo unde a găsit suma de 1.900 de lei.

Dar planul le-a fost stricat de tatăl unuia dintre ei, care i-a luat la palme și care a sunat la Poliție. Însă, și 'poveștile' de viață ale celor doi minori, de 15 și 16 ani, nu sunt prea fericite. Unul a căzut de pe un pod și a stat ceva timp în comă, având craniul fisurat. A rămas cu sechele și urmează tratament. Celălalt a fost părăsit de mamă când era mic, iar acum locuiește cu bunicul, bunica (paralizată) și tatăl (alcoolic).

M.T., în vârstă de 16 ani și S.A., de 15, au pus la cale un plan pentru a-i fura pensia vecinului lor. M.T., împreună cu tatăl său, îl mai ajuta pe respectivul vârstnic la treburile din gospodărie, așa că era o persoană de încredere pentru acesta. Astfel, cei doi au stabilit ca el să meargă înainte, să-i pregătească mâncarea, iar S.A. să pătrundă ulterior.

Zis și făcut. S.A. și-a pus cagula pe cap si a intrat la rândul său în locuința persoanei vătămate și, conform planului, a început să adreseze amenințări persoanei vătămate și inculpatului T.M., acesta simulând că este speriat. În aceste împrejurări, cel cu cagulă a continuat cu amenințările și a căutat sume de bani în pantalonii persoanei vătămate, în timp ce-l culcase pe pat și îi ținea perna pe față.

Ulterior, T.M. a ieșit din locuință, dar a dat nas în nas cu tatăl său. Bărbatul a intrat în casă și i-a smuls cagula de pe față lui S.A., după care l-a dat afară din casă, în șuturi, sunând la Poliție.

Cei doi minori, povești de viață triste: unul a căzut de pe un pod!

Inculpatul S.A. este minor, are vârsta de 15 ani, fără ocupație. Conform concluziilor raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, inculpatul a avut discernământul păstrat la data săvârșirii faptei. Potrivit fișei sale de cazier judiciar, nu figurează cu antecedente penale. Conform rolii.ro, din raportul de evaluare emis de Serviciul de probațiune rezultă că inculpatul locuiește cu părinții săi și cu fratele său, iar nivelul de trai al familiei este scăzut din punct de vedere financiar, moral și social.

Mama sa arată că minorul o ajuta, făcea piața, ducea și aducea de la grădiniță pe fiul cel mic de 4 ani, ajuta la munca în gospodărie, mai ales că tatăl lui este bolnav și are convulsii săptămânal, uneori la 2-3 zile. Minorul a refuzat frecventarea cursurilor școlare. Referitor la starea de sănătate, inculpatul S.A. a afirmat că a fost internat la Spitalul de psihiatrie și urmează un tratament pentru calmare. A mai afirmat că are un plămân zdrobit și probleme cu auzul.

Mama sa a relatat că în urmă cu un an acesta a căzut de pe pod și a avut craniul secționat. A fost la Reanimare și prin minune a scăpat cu viață, dar a rămas cu sechele. Devenind agitat și nervos, mama a solicitat sprijinul specialiștilor de la Spitalul de psihiatrie.

Astfel, minorul necesită tratament continuu și are medicul care trebuie să îl examineze periodic. În referatul de evaluare se reține că factorii care au dus la comportamentul infracțional al minorului sunt lipsa supravegherii îndeaproape, influența anturajului antisocial, abandonul școlar, neimplicarea în activități construcție și teribilismul.

Cât despre T.M., acesta are vârsta de 16 ani, fără ocupație. Potrivit fișei sale de cazier judiciar, nu figurează cu antecedente penale. În referatul de evaluare s-a reținut faptul că minorul locuiește cu bunicii paterni și tatăl său. Bunicul a relatat că nepotul lor nu le-a creat nici o problemă până în prezent, că era ascultător și harnic, de mare nădejde in munca în gospodărie.

Mergea la cumpărături și o ajuta zilnic și pe persoana vătămată din prezentul dosar, la solicitarea ei. Acesta a susținut că are mare încredere în nepotul ei pentru că nu l-a mințit niciodată, nu a lispit nopțile de acasă și nu l-a surprins sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Minorul este elev in clasa a IX a, este isteț, dar nu este un elev conștiicios probabil din cauza situației din familie, având în vedere că mama sa l-a părăsit de mic, tatăl este consumator de alcool și bunica este paralizată. Inculpatul a afirmat că pentru viitor intenționează să finalizeze studiile liceale, să muncească și să locuiască împreună cu bunicii ca să poată avea grijă de bunica paternă.

Analizând toate aceste criterii, având in vedere posibilitățile de îndreptare reale ale inculpatului minor, instanța a apreciat că măsura educativă cea mai aptă să asigure sancționarea inculpaților este măsura neprivativă de libertate a supraveghere pe durata maximă. Astfel, cei doi s-au ales cu măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni. Decizia nu este definitivă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
saracii minori, viitoriipungasi de maine
2
0
esti fraier, banii nu au miros!!!
3
3
Acest fustanela, trebuie ag ngajat la politie in locul lui Grivei. El poate identifica varsta infractorului doar mirosind o pereche de chiloti murdari. Alo! Nu mai asteptati ca-l pierdeti!
7
2
Saracii copii, cred ca lenjeria batranului duhnea a rahat de octogenar....ce miros au avut de infruntat!!!!pffff
2
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108