Praful saharian este foarte periculos pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare
Praful saharian este foarte periculos pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestRomânia a fost, din nou, tranzitată de o masă de aer încărcată cu praf saharian pe care l-am putut observa cu toții mai ales pe geamuri sau pe mașini. Dar întrebarea este cum ne afectează pe noi, oamenii, dacă ne pune în pericol sănătatea. Medicii alergologi susțin că sănătatea ne poate fi afectată dacă acest praf va veni peste România mai des. De asemenea, cei care deja suferă de probleme respiratorii vor fi afectați.
strat de praf saharian pe o mașină
Un nou val de praf saharian a căzut peste România zilele acestea, iar efectele s-au putut observa cu ușurință pe geamuri sau pe mașini, unde culoare cărămizie a acaparat totul. Întrebarea pe care ne-o punem cu toții este dacă și sănătatea ne va fi afectat de acest praf. Medicii alergologi susțin că dacă acest gen de val de aer cu praf saharian nu vine des peste țara noastră nu suntem în pericol, dar dacă vom avea parte de mese de aer cu praf saharian foarte des, cu siguranță vom fi afectați cu toții. De asemenea, medicii avertizează că praful saharian poate provoca simptome asemănătoare alergiilor. Praful are particule care pot fi iritante, în special pentru grupurile mai sensibile, cum sunt vârstnicii sau copiii.
Iar când vine vorba de protecție se pare că masca nu ar avea efect decât dacă particulele sunt mai mari, cele mici având posibilitatea să intre cu ușurință prin mască.
„Praful acesta saharian le face rău tuturor oamenilor care suferă de boli ale sistemului respirator cum ar fi bronșită, astm, rinită. Ne face rău tuturor. Efectele le vom vedea anul viitor. În timp vor fi probleme, problemele actuale ale pacienților vor fi accentuate. În loc să respirăm aer curat ,respirăm aer cu praf. Dacă va fi mai rar, nu o să aibă niciun efect, dacă se întâmplă o data la câțiva ani. Și o persoană sănătoasă poate fi afectată de acest praf saharian dacă va veni peste țara noastră mai des, de exemplu săptămânal. Masca de protecție are efect dacă sunt particule mai mari, dar dacă sunt particule mici poate trece prin mască, și prin urmare, nu va avea efect“, a declarat medicul alergolog Antohi Ioana.
,,Vremea se va încălzi, cu excepţia extremității de vest a țării, unde valorile termice vor fi în scădere față de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, cu înnorări și local ploi slabe la începutul intervalului în nordul teritoriului şi izolat în rest. Începând cu orele prânzului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice, local în vestul, nordul şi centrul ţãrii şi izolat în rest.
La altitudini foarte mari la munte vor fi precipitații mixte (lapoviță, măzăriche şi ninsoare). Vântul va sufla slab şi moderat, local şi temporar cu intensificări în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova şi nordul Munteniei şi al Dobrogei, cu viteze în general de 40...50 km/h.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 23 de grade. Dimineața izolat va fi ceață.”, au transmis reprezentanții ANM.
Posibil să fie cea mai mare concentrație de praf saharian din 2018 și până în prezent.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News