REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PRĂPĂD în administraţia locală! E atât de mare sărăcia, că în 2020 un actual primar nu mai vrea să candideze

PRĂPĂD în administraţia locală! E atât de mare sărăcia, că în 2020 un actual primar nu mai vrea să candideze

Replica API 8 februarie 2018 | 00:00 476

La Mereni, executorii au pus POPRIRE pe conturile primăriei

La Mereni, executorii au pus POPRIRE pe conturile primăriei

Imagine de arhiva de la desemnarea viceprimarului din Mereni

Situație critică în localitatea constănțeană Mereni. Consiliul local încă nu este constituit, căci ordinul Prefectului Constanței a fost contestat în instanță. Asta pentru că din consilierii aleși, reprezentantul PNȚCD și-a dat demisia și și-a pierdut scaunul de la CL, însă ordinul a fost dat cu numele lui, iar cel care avea dreptul, nu face parte din consiliu. Dar, potrivit primarului Silviu Gârea, consiliul este cea mai mică problemă a sa. Datoriile vechi pe care le avea unitatea pe care o conduce, încă din 2006, procese pierdute, a dus la executări sălite ale primăriei de către creditori. În traducere liberă, de pe 26 ianuarie, există poprire pe conturile acesteia, ceea ce îl îngrijorează pe edil.

Situația este incredibilă! Nu se știe soarta celor care depin de banii de la primărie din cauza proastei gestionări a situației financiare din ultimul deceniu. Conducerea anterioară a primăriei a făcut vrute și nevrute după cum precizează primarul, lăsând unitatea administrativ teritorială pradă executorilor judecătorești și a creditorilor care își vor banii de acum 10 ani.

Silviu Gârea, primarul comunei, nu știa de aceste datorii pentru că nu a fost informat de aparatura de specialitate din cadrul primăriei, până s-a trezit cu chemări în instanță și cu decizii definitive, iar acum doi dintre creditori au cerut executarea silită, iar primăria s-a trezit cu poprire pe conturile bancare. Asta înseamnă că este incertă soarta profesorilor, a elevilor care depind de un transport cu microbuzul sau a iluminatului public dacă se va mai aprinde. Asta pentru că banii se termină. Iar primarul are mâinile legate căci trebuie să dea curs unei decizii judecătorești irevocabile.

„Eu funcționez pe bugetul din 2016. Ne tărâm ca și până acum. Au început să vină executările silite pentru arieratele înregistrate de primăria Mereni din 2006 până în 2016. Avem arierate care însumează aproape 2 milioane de lei. Aproape de 50% din buget! Primăria Mereni are poprire pe conturile primăriei pentru datorii neplătite din 2009 de vineri, 26 ianuarie. Eventual, o să plătesc salariile, dar nici nu știu dacă pot să plătesc iluminatul public, deconturi la profesori, să mai achit motorina pentru microbuzul care transportă copii. Poate îmi dă voie Trezoreria, dar dacă nu îmi dă?!”, spune cu supărare primarul Gârea.

Primăria Mereni ar putea ajunge să intre în insolvență

Situația poate să fie și mai rea. În senul că și restul creditorilor să înceapă executarea silită ceea ce va duce primărie într-o situație incertă. S-ar putea ajunge chiar la intrarea în insolvență a unității administrativ teritoriale, lucru pe care nu și l-ar dori niciun primar, implicit nici Gârea.

„Deocamdată nu avem decât doi creditori care ne-au pus poprire pe conturi. Gândiți-vă că noi avem 9 creditori, pentru care 8 sunt sentințe judecătorești irevocabile. Numai doi au început executarea silită, iar cu unul am făcut o eșalonare. Am dependență de 84% de bugetul central. S-a aplicat Legea 153 așa cum s-a aplicat, prin negocierea cu sindicatul. Dar dacă nu am?! O să mai aștept de la Consiliul Județean pentru ajutoare, dar și ei cu cât să mă ajute? Eu sunt obligat să pun în aplicare o decizie judecătorească irevocabilă”, a declarat primarul.

Primarul Silviu Gârea: „În 2020 nu mai candidez”

Faptul că nu există un consiliu local capabil să se întrunească, fiind și dizolvat și reales în noiembrie 2017, dar iată că în luna februarie 2018, la atâta timp după alegerile locale, acest consiliu nu este constituit. Asta pentru că pe rolul judecătoriei există un dosar prin care se judecă contestațiile la ordinul prefectului pentru cosntituirea acestui consiliu.

Iar acest lucru se întâmplă pentru că unul dintre consilierii locali a fost numit prin ordin de prefect chiar dacă acesta și-a dat demisia din partid și i s-a retras sprijinul politic din partea PNȚCD, fiind numit un alt membru de partid de pe listele partidului. Până când nu se va lua o decizie în instanță, iată că nu avem consiliu în Mereni. Iar primarul își dorește unul, unul care să își facă treaba cum trebuie.

„Mi-aș dori un consiliu local care să ia în analiză realitățile. Nu să își dea unii la alții între ei terenuri și să nu le plătească. Eu am în conturile primăriei numai 50.000 de lei, iar sumele proprite sunt de peste 200.000 de lei. Nu e așa ușor... Nu am o restanță la nimeni niciodată de cât sunt primar. Acum să vedem cu poprirea ce mă lasă să plătească. Am vorbit cu profesorii deja și le-am explicat situația”, a mai precizat Silviu Gârea.

Primarul Silviu Gârea s-a cam săturat de fotoliul de primar, asta pentru că a preluat o unitate plină de datorii. Iar acesta a precizat pentru „Replica de Constanța că nici nu va mai candida pentru un nou mandat. „Nu mai candidez în 2020”, a spus succint edilul.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acest primar a furat banii din bugetul local impreuna cu prietenul lui din scoala generala, respectiv trandafir. Fostl consilier Ciucardel a fost dat de tapiuc afara la ordinul lui garea.
0
1
Il cunosc pe primar...am fost colegi in scoala generala. nu am tinut legatura si de curand am vazut un interviu al lui la unu din posturile locale. Neschimbat ca atitudine...era de mic un om dintr-o bucata si un om corect! Nu stiu cum este acum in realitate, dar sper sa fie asa cum il stiam eu! Pare ca-i pasa, desi fiind membru PSD...O parere buna aveam si de Vrabie cand era la Pestera, insa dupa ce a castigat primaria Medgidia s-a inscris in ALDE. No comment!
1
0
sa plece mai repede sa nu ajunga la puscarie
0
1
Se intampla asta pentru ca sunt alese in functiile publice persoane fara competente manageriale , fara scoala , chiar analfabeti functionali , fara caracter , fara bun simt , secaturi ... Uitati-va la primarii actuali : toti au mecle lombrosiene , de mafioti si parnaiasi seculari , de rapandule desuete ... In cazul de fata , prostul de la Mereni si-a facut salariul imens , la fel si lipitorile din primarie si se plang acum ca nu mai au bani . Niste paraziti !
6
1
90% din primarii intra in faliment ! cine mai e gospodar adevarat mai face restructurari, mai lasa chermezele si deplasarile aiurea, cauta investitorii, ii pupa in fund, are grija de ei, nu mai cere spaga, atrage fonduri EU !
8
0
tare aiurea e omul asta, un fost carciumar. Nici acum nu stie ce cauta el acolo, la primarie!
6
0
si-a facut plinul ?
3
0
Pai daca si au marit salariile cum au vrut ei acum sa suporte falimentul
6
1
Nu in toate primariile se intampla sa fie asemenea primari care,chiar se ingrijoreaza pe drept De exemplu ,cei de la Castelu sun plecati si cu familiile la munte,la schii,ca doar nu puteu inchide oamenii aia sezonul fara noi.Acum nu stiu pe ce bani,dar unele guri rele spun ca au inceput sa-si desfaca batraneii batistele si sa-si plateasca darile ,momiti cu reducerea aia de 10%. Asa ca...partieeeeee !!!!!!
9
0
salariile profesorilor nu se mai platesc de anul acesta prin intermediul bugetului local. Iar in cazul popririi pe conturi, primarul daca nu doreste sa le achite, conform prevederilor OG 22 din 2002, poate sa stea mult si bine linistit ca nu poate sa pateasca nimic. In 2020 sigur va candida avand in vedere noile salarii, probabil un brut de 4 sau 5 salarii minime pe economie, plus spor pt fonduri europene, daca este cazul
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218