REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Prea multă carne strică! Excesul se traduce la copii prin obezitate mai târziu

Prea multă carne strică! Excesul se traduce la copii prin obezitate mai târziu

A.F. 17 ianuarie 2023 | 00:00 321

Prea multă carne strică, mai ales la copii, spune dr. Mihaela Bilic, atenționând că mâncăm prea multe proteine, iar acestea se traduc în obezitate, peste câțiva ani. Nutriționistul spune că ideal este să consumăm de 3 ori pe săptămână.

"Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani! Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu", arată medicul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare. Nutriționistul explică pe înțelesul tuturor de ce este recomandat să consumăm carne cu moderație, în special copiii.

Pe lângă acesta, și consumul excesiv de mezeluri și semipreparate nu fac decât să contribuie la acumularea unor kilograme nesănătoase pentru organism. Totodată, medicul spune și de ce este important pentru copii să primească la masă carbohidrați.

"Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală".

De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc.

Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii, din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul. Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului", spune nutriționistul.

În cazul în care copilul se confruntă cu obezitate infantilă, Mihaela Bilic spune că primul lucru pe care trebuie să-l facă părinții este legat de redimensionarea porțiilor. El trebuie să mănânce mai puțin și să facă mai multă mișcare.

"Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate! Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porților. Un copil supraponderal trebuie să mănânce mai puțin și să se miște mai mult. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine!", arată specialistul, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218