REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Precizările Primăriei Constanța despre situația bătrânei care a sunat la 112 și a spus că îngheață de frig în casă

Precizările Primăriei Constanța despre situația bătrânei care a sunat la 112 și a spus că îngheață de frig în casă

Andreea VREJOIU 4 februarie 2023 | 00:00 1077

În data de 30.01.2023, ora 13:30, o echipă de asistenți sociali din cadrul Direcției generale de asistență socială Constanța, s-a deplasat la domiciliul Elenei Bocioagă pentru evaluarea situației socio-economice.  

 Precizarile Primariei Constanta despre situatia batranei care a sunat la 112 si a spus ca ingheata de frig in casa

Bocioagă Elena prezenta un aspect îngrijit, conversația a decurs normal, fiind coerentă, a înțeles scopul vizitei și a relatat că este văduvă, nu are copii (a avut un fiu care a decedat în anul 2012), este pensionată la limită de vârstă, cu o pensie de 2498 de lei/ianuarie 2023. De asemenea, a spus că nu mai păstrează nicio relație cu nepotul care este plecat din țară și nici cu celelate rude.  

Locuiește singură într-un imobil RAEDPP, în două camere și o anexă, curate iar grupul sanitar este comun și se află pe holul imobilului. Plafonul camerelor este parțial deteriorat, iar ca sursă de încălzire folosește un radiator electric, însă numai într-o cameră.  

Luând în considerare faptul că este o persoană vârstnică,  ce nu se mai poate gospodări singură și există riscul de accentuare a problemelor de sănătate prezente, ca măsură de protecție socială i s-a propus instituționalizarea în Căminul pentru persoane vârstnice Constanța. Asistenții sociali i-au prezentat toate detaliile. De asemenea, a fost informată și cu privire la faptul că trebuie întocmit un dosar cu documentele de identitate cât și medicale.   

Întrucât Bocioagă Elena a fost de acord, pentru a veni în sprijinul domniei sale, asistenții medicali au însoțit-o, în data de 31.01.2023, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru efectuarea investigațiilor medicale și eliberarea documentelor necesare. Pe toată durata efectuării investigațiilor medicale, asistenții sociali din cadrul Direcției generale de asistență socială Constanța, au fost prezenți.  

Luând în considerare acordul verbal al bătrânei cât și faptul că i-au fost furnizate toate informațiile privind instituționalizarea, în data de 01.02.2023, o echipă alcătuită din trei asistenți sociali din cadrul Direcției generale de asistență socială - Căminul pentru persoane vârstnice Constanța, s-a deplasat la domiciliul vârstnicei pentru a-i aduce la cunoștință posibilitatea de a fi instituționalizată în regim de urgență începând cu data de 01.02.2023.  

Bocioagă Elena a refuzat instituționalizarea în regim de urgență și a motivat că nu poate renunța la lucrurile domniei sale și la locuință.  Precizăm că a fost informată cu privire la faptul că o parte din obiectele personale le poate lua  la cămin.  

În paralel, pentru a afla mai multe informații, a fost contactat telefonic nepotul femeii.

În trecut, acesta a colaborat cu reprezentanții Direcției Generale Asistență Socială, el fiind cel care s-a ocupat de instituționalizarea, dar și de înmormântarea bunicului său, Bocioagă Ion, care a fost rezidentul Căminului pentru persoane vârstnice în perioada 2002-2016. În acest context, reprezentanții DGAS au interacționat de mai multe ori și cu Bocioagă Elena. Niciodată domnia sa nu a solicitat vreun sprijin de orice fel.  

De data aceasta, nepotul ne-a relatat că nu păstrează legătura cu bunica lui, nedorind să furnizeze alte informații în acest sens, însă ne-a comunicat datele de contact ale unei nepoate din partea surorii.  

,,Aceasta a fost contactată telefonic și a relatat că are cunoștință de situația mătușii pe care o ajută periodic în activitățile casnice.  

De asemenea, a relatat faptul că, luând în considerare situația vârstnicei, deși i-a propus să o ajute pentru întocmirea dosarului pentru admiterea în cămin, inițial a fost de acord, dar ulterior a refuzat.  

În data de 02 ianuarie 2023, Bocioagă a ajuns, din nou, la urgența Spitalului Clinic Județean de Urgență. De aceasta dată, bătrâna acuza o stare de rău și a fost chemată  ambulanța. Medicii i-au acordat primul ajutor și apoi a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. Asistenții sociali din cadrul DGAS Constanța au ținut în permanență legătura cu reprezentanții SCJU. În jurul orei 17:00,  Bocioagă a plecat acasă, starea dumneaei fiind ameliorată și primind recomandări și o rețetă din partea medicilor pentru a trata tulburările digestive de care suferea.  

Dacă ar fi acceptat instituționalizarea în Căminul pentru Persoane Vârsnice, acest episod nefericit ar fi putut fi evitat, întrucât în cămin ar fi beneficat de îngrijire, hrană adecvată (întocmirea meniurilor este realizează de  tehnicienii nutriționiști și este adaptată afecțiunilor medicale și nevoilor nutriționale), asistență medicală etc.  

Conform Legii nr.17/2000, privind asistența socială a persoanelor vârstnice, cu modificările și completările ulterioare, instituționalizarea se realizează doar cu consimțământul acestora.  

În situația în care Bocioagă Elena își va dori instituționalizarea, va fi sprijinită în acest sens.”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este suparata ca povestea batranei a ajuns stire nationala si nu o intereseaza cu adevarat sa ajute oamenii care au nevoie de un mic suport cum este batrana; trebuia vazut cum se descurca cu cheltuielile si daca ii ajung sa nu banii si eventual ajutata cu o mica suma de primarie; dar la nesimtirea si magaria primariei si a angajatilor dgas care s-au purtat cu o obraznicie incredibila batranii orasului nu pot avea nici o speranta de mai bine
3
2
nu a reclamat lipsa “hranei adecvate” ci a caldurii cretinilor pe care nici eu nu o am acum de 5 zile; femeia are tot dreptul sa ramana in casa ei mincinosi ordinari ce sunteti - nu va mai laudati cu jegul ala de azil atat de mult si nu mai faceti presiuni asupra femeii; daca era curatenie si se poate misca prin casa suficient de bine inseamna ca se putea descurca singura - de unde ati tras voi concluzia ca “nu se mai poate gospodari singura” ? adevarul este ca cu 2500 pe luna se rezista cam la limita cu facturile si costul vietii de azi dar magaria si nesimtirea primariei si guvernului nu au limite
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272