REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Predoiu a zis că în 45 de zile reorganizează IPJ Constanța. Au trecut trei luni și... totul e la fel! Video

Predoiu a zis că în 45 de zile reorganizează IPJ Constanța. Au trecut trei luni și... totul e la fel! Video

Mirela PASCAL 7 decembrie 2023 | 00:00 7200

Daniel Avasilcăi, liderul Sindicatului EUROPOL Constanța, s-a aflat miercuri, 6 decembrie a.c., în studioul Replica, unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă polițiștii constănțeni și despre nemulțumirile legate de cei care îi conduc. Avasilcăi spune că ne așteaptă vremuri grele, în contextul în care mulți au plecat din sistem, iar alții urmează să fie transferați în alte județe, din pricina condițiilor grele de muncă și a salariilor mizere. De asemenea, liderul de sindicat a vorbit și despre marea reorganizare a lui Predoiu care, de fapt, nu există.

Predoiu a zis ca in 45 de zile reorganizeaza IPJ Constanta. Au trecut trei luni si... totul e la fel! VideoDaniel Avasilcăi, Mirela Pascal

Trăim într-o societate în care infracționalitatea este în creștere, mai ales la Constanța și, în special, în timpul sezonului estival. Cu toții ne așteptăm ca poliția să ofere, așa cum promite prin sloganul ei, „Siguranță și încredere”. Totuși, românii au, pe zi ce trece, tot mai puțină încredere în Poliția Română. Iar lucrurile nu se vor schimba în bine, în viitor, din contră, spune Daniel Avasilcăi, liderul Sindicatului EUROPOL Constanța, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Un polițist desfășoară activitatea de procuror, întocmește și soluționează dosare penale, dar e plătit cu salariul minim pe economie

O să-l citez pe domnul Ministru Predoiu, IPJ Constanța a pierdut lupta cu infracționalitatea. De mult, nu de acum, management-ul defectuos al conducerii IPJ Constanța a dus la acest lucru, dimensionarea sub necesarul schemei de personal. Avem cel mai mare deficit de personal din țară și vina este a managerilor care nu au știut să adapteze sistemul de recrutare și de păstrare a personalului în funcție. Deficitul de personal din IPJ Constanța din ultimii 10 ani este din cauza managementului defectuos, din cauza promovării în funcții de conducere a unor persoane care nu merită și, astfel, persoanele care au ajuns la maturitate profesională s-au retras cu mult înainte de a-și încheia cariera la limita maximă. Salariile sunt, în acest moment, cele mai mici din sistemul bugetar, în comparație cu riscurile la care se expun polițiștii și cu complexitatea muncii. Sunt plătiți la nivel de muncitori necalificați, în condițiile în care trebuie să facă muncă de personal supracalificat. De exemplu, un agent de poliție desfășoară activitatea de procuror, întocmește și soluționează dosare penale, dar este plătit cu salariul minim pe economie. Celelalte motive, condițiile, stresul profesional, programul mult prea încărcat îi fac pe unii polițiști, cei tineri, să își dea demisia. Iar cei care au depășit vârsta minimă pentru a se retrage o fac prin pensionare“, a declarat Daniel Avasilcăi.

Predoiu a zis ca in 45 de zile reorganizeaza IPJ Constanta. Au trecut trei luni si... totul e la fel! VideoDaniel Avasilcăi, Mirela Pascal

17 polițiști la Rutieră, la peste 300.000 de locuitori

Cel mai mare deficit este la Rutieră, unde Constanța are doar 17 polițiști, la peste 300.000 de locuitori. „Municipiul Constanța numără în acest moment peste 300 de mii de persoane, avem un număr de 17 agenți la Rutieră. Nu putem spune în acest moment cam câți ar trebui, cert este că sunt zile în care avem un singur lucrător de serviciu. Astăzi, avem un singur lucrător de la Birou Rutier. Practic, ei nu reușesc decât să asigure decât intervenția la evenimente, pentru prevenire nu mai au timp. Atâta timp cât nu se mai face muncă de prevenire pentru că nu are cine să o facă, normal că cei care sunt predispuși să încalce legea o fac cu mai multă ușurință, știind că nu are cine să-i oprească. Se poartă la Constanța, ca lucrătorii de la Rutieră, la intrare în serviciu, să primească anumite sarcini, să li se spună să acționeze într-un anumit loc, iar conducerea IPJ Constanța nu recunoaște, motiv pentru care rămân descoperite foarte multe zone din oraș, neputând să patruleze liberi să prevină faptele”, a completat liderul de sindicat.

Cum vede Daniel Avasilcăi soluționarea acestor probleme? „Soluționarea problemei pe termen lung este de a atrage motivarea meseriei de polițist. Trebuie o reformă din temelie, începând de la salarii, pentru că este foarte mic. Nu este posibil ca la acest moment un agent de poliție, un debutant, să primească 2.550 de lei. Ei mai primesc prima de hrană care este 1.000 de lei, și 300 de lei de chirie. Faceți o socoteală... un agent ajunge undeva la 4.000 de lei, în condițiile în care o chirie în Constanța decentă este de 300-400 de euro”, a  completat Avasilcăi.

Polițiștii detașați pe litoral, puși puțin în intersecții, în loc de semafoare

O altă problemă cu care se confruntă polițiștii o reprezintă lipsa de experiență a debutanților, dar și faptul că agenții fără atribuții sunt trimiși în trafic. Așa cum s-a întâmplat în vară, în contextul tragediei de la 2 Mai. „Polițistul care l-a oprit pe Vlad Pascu, în acea noapte, nu era un polițist de la Rutieră, era un tânăr cu prea puțină experiență pentru astfel de situații, a fost nevoit să solicite sprijin, dar a fost lăsat singur, și ca de obicei, se ascund în birouri și dau telefoane, deci pur și simplu a fost o situație nefericită. Au dus polițiști detașați pentru Poliția Rutieră și i-au pus în loc de semafoare, să dirijeze circulația în loc să se ocupe de prevenirea faptelor. Ei au fost blocați toți în intersecții și nu au fost repartizați pe timpul nopții să patruleze, au fost folosiți doar pe timp de zi, practic zonele de interes au fost lăsate neacoperite“, a mai spus liderul de sindicat.

Predoiu a spus că în 45 de zile restructurează tot. Au trecut trei luni și nu s-a întâmplat nimic

După acea tragedie, a început jihadul la IPJ Constanta. Teoretic! Practic, nu s-a schimbat nimic, spune Avasilcăi. Decât niște demiteri care, de fapt, nu au fost demiteri. „Într-adevăr, acel eveniment a scos la iveală multe lipsuri, neajunsuri și erori din Poliția Română care se fac, mai ales, în actul managerial. Ministrul Predoiu a folosit un discurs de politician, e ușor să dai din gură și să nu faci nimic. A spus că în 45 de zile, restructurează tot și reconstruiește ceva nou. Au trecut trei luni și nu s-a întâmplat nimic. Colegii nici nu mai știu ce să creadă, așteaptă zi în zi să se întâmple ceva, să apară repuși în alte funcții. Este un haos, nu știe nimeni nimic, drept pentru care au fost colegi care îndeplineau condiții de retragere la pensie care ar mai fi stat în sistem dar când au văzut acest haos, și-au depus deja rapoartele. Sunt tot mai multe cazuri de sinucidere, au probleme emoționale, nu sunt descoperite de nimeni, ei trăiesc niște drame și unii dintre ei, când ajung la limită, aleg această cale care este total greșită”, a mai spus Avasilcăi.

Predoiu a zis ca in 45 de zile reorganizeaza IPJ Constanta. Au trecut trei luni si... totul e la fel! VideoDaniel Avasilcăi

Pe noii șefi de la IPJ nu i-a văzut nimeni!

Legat de noii șefi de la IPJ Constanța, Avasilcăi spune că „Nu i-a văzut nimeni, am avut protest zilele trecute în fața IPJ Constanța și am așteptat inspectorul șef să invite pe cineva dintre noi să vadă despre ce este vorba, problemele au rămas nerezolvate. Nu mai avem așteptări pentru că ne-am obișnuit să fim mințiți, ce așteptări să ai de la persoane care promit și nu fac nimic?

Concursurile, niște mascarade. Un ofițer cu peste 20 de ani vechime a fost ajutat de comisie să ajungă adjunct la IPJ Constanța?

Liderul de sindicat a vorbit și despre concursurile in sistem, pentru posturile de conducere. „Concursurile... nu sunt chiar concursuri, sunt niște mascarade de concursuri și puși în funcție. Eu am fost observator la unul dintre concursurile de adjunct la IPJ Constanța la IGPR, și am zis că nu mai merg în viața mea. Comisia mai avea puțin și îi dădea răspunsurile. Nu a știut să răspundă la aproape nici o întrebare. Candidatul era constănțean (n.red. Marin Dincă, demis după scandalul 2 Mai), total nepregătit, răspunsuri numai pe lângă subiect. Nu am știut că un concurs poate să dureze patru cinci ore cu un candidat, și la fiecare întrebare îl mai ajuta, așa a fost concursul și a luat nota 7.  O să vă spun una (n.red. una dintre întrebările puse la concurs) și trageți dumneavoastră concluzia. I s-a dat o speță: fiind în funcția de adjunct este anunțat de ofițerul de serviciu principal că o patrulă de serviciu din teren a fost sesizată de niște cetățeni care au văzut pe altcineva care fugea, că un vânzător de la un magazin de arme alerga după doi indivizi și striga în gura mare că cei doi au intrat cu un pistol, l-au amenințat și i-au furat două arme letale. Asta a fost speța. Prima întrebare a fost: «fapta și încadrarea juridică». Un ofițer cu peste 20 de ani de vechime în poliție să spună «amenințare» la o astfel de faptă, după care comisia îi spune «Mai gândește-te», și atunci a spus «A, e furt», apoi i s-a spus «Mai gândește-te», și ar treilea răspuns a fost «furt cu amenințare». Până la urmă, domnul Glugă (n. red. fostul comandat IPJ Constanța) i-a spus așa: «Bă, dar dacă le combini ce iese?», și a ieșit răspunsul, dar greu. Cu toate acestea a luat concursul și a ajuns adjunct la IPJ Constanța. A treia oară a luat concursul, că o dată nu s-a prezentat, a doua oară a luat o notă mică, a treia oară a reușit să treacă pragul de notă. Deci cineva l-a dorit practic pe funcție. Altfel nu se explică o astfel de situație, să vezi că cei din comisie își dau silința ca doar cel din față să dea răspunsul la întrebări...”

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272