REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Predoiu face guverne alternativă, PNL îl aşteaptă să se implice în campanie

Predoiu face guverne alternativă, PNL îl aşteaptă să se implice în campanie

Replica API 14 august 2014 | 00:00 72

Vorbesc împreună şi se înţeleg separat. Canicula dă bătăi de cap şi la Alianţa Creştin-Liberală, unde fostul candidat pentru cursa prezidenţială, Cătălin Predoiu, "eliminat" de Klaus Iohannis, pare că nu-şi găseşte locul. Deşi, liderul PDL, Vasile Blaga, anunţa că, la alegerile prezidenţiale, se va merge în tandem, Iohannis prezidenţiabil şi Predoiu premier, aspect confirmat zilele trecute pentru Replica de Constanţa şi de prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, se pare că liberalii nu sunt tocmai întru totul entuziasmaţi de idee.

În prezent, în postura de şomer al Alianţei, Predoiu creionează guverne şi are deja şi o nominalizare pentru potenţialul viitor executiv, precum Mihai-Răzvan Ungureanu, la Externe. Primul care a dat de pământ cu Predoiu a fost secretarul general al PNL, Marian Petrache. "Strategia de campanie încă nu e stabilită, nu ştim dacă ne vom prezenta cu un tandem Iohannis-Predoiu. Eu ştiu ce am vorbit cu Ghiţă Falcă şi cu Vasile Blaga, nu vorbesc acum ca să mă aflu în treabă", a declarat Petrache, stârnind stupoare în PDL. De altfel, Petrache nu este singurul. Ludovic Orban, participant la redactarea protocolului de fuziune, a relatat pentru Replica de Constanţa lacunele angajamentului, care l-ar putea trimite pe Predoiu "la plimbare". "Singura chestiune, pe care nu am hotărât-o, este şi dacă vom face campanie în tandem sau numai pentru prezidenţiale. Asta nu înseamnă că e o diferenţă între noi. Eu am participat la protocolul de fuziune personal şi e o chestiune de bun simţ, nu putem lua tot, numele partidului şi programul şi însemnele electorale şi candidatul la preşedinţie şi candidatul la prim-ministru şi sediul, adică chiar nu se poate tot. De altfel, domnul Predoiu este un om cu experienţă guvernamentală, administrativă şi este un bun candidat la premier, singura problemă este dacă, în campanie, oamenii aşteaptă să facem campanie practic şi pentru Guvern sau vor strict o campanie pentru prezidenţiale", a precizat Orban, pentru "Replica".

În altă ordine de idei, Predoiu nu prezintă atracţie nici pentru liberalii constănţeni, precum prim-vicele PNL Constanţa, deputatul Victor Manea, care şi-ar dori ca fostul prezidenţiabil al PDL ar trebui să se implice în campania electorală, susţinându-l pe Iohannis, pentru că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante. De altfel, Manea susţine că eventualul premier va fi numit Biroul Permanent Naţional şi, nicidecum, nu ar fi vreun capriciu al PDL. "Deocamdată, aşa cum am mai spus, ce contează sunt alegerile prezidenţiale. Ca să avem un prim-ministru, noi, PNL, va trebui să facem o majoritate. Primul obiectiv: alegerile prezidenţiale. Sunt cele mai importante. Nu are rost să vorbim de prim-ministru acum, când nu avem încă preşedinte. (...) Foarte bine, trebuie să aibă un cabinet alternativ. Ocupaţia domnului Predoiu, ca şi a noastră, a tuturor, a membrilor PNL, este să facem campania de prezidenţiale. Aşa că are ocupaţie. Important e să monitorizăm şi activitatea Guvernului, care n-are activitate. Aşa cum am spus, ieşirea din USL a fost din cauza inactivităţii şi incapacităţii Guvernului de a gestiona problemele cu adevărat ale României, economia şi aşa mai departe. Viitorul Guvern, depinde cum va fi. Nu credeţi că important este alegerea preşedintelui, în primă fază? După aceea avem timp să vedem dacă putem face Guvernul. În primul rând, trebuie să cadă Guvernul Ponta ca să facem altul. (...) Oricum, este treaba Biroului Permanent Naţional, care alege primul-ministru României dacă, ipotetic, Guvernul Ponta o să cadă", a explicat Manea, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272