Prefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video
Prefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNoul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea la normalitate nu este foarte aproape și depinde de un singur lucru: vaccinarea. Depinde de fiecare dintre noi să continuăm să fim responsabili pentru ca acest obiectiv să fie atins, a spus prefectul județului, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.
În debutul interviului, Silviu Coșa a făcut o trecere în revistă a activității sale, de la preluarea mandatului, până în prezent. ”Din octombrie 2020, de când am preluat mandatul, preocuparea principală a fost cea legată de siguranța sanitară a cetățenilor județului. Prefectura a trebuit să se preocupe și de asigurarea legalității tuturor actelor emise de unitățile administrativ teritoriale, lucru care s-a întâmplat în continuare. De asemenea, trebuie să se ocupe și de implementarea măsurilor prevăzute în programul de guvernare și de monitorizare a acestora. Preluarea mandatului prin depunerea jurământului a avut loc la ora 13.45, în aceeași zi, la ora 17.00, am convocat primul Comitet Județean la nivelul județului Constanța. Astfel, s-a constatat la momentul respectiv, depășirea ratei de incidență de 1,5/1000 ceea ce a dus la niște restricții suplimentare. Din păcate, s-au intensificat din cauza depășirii și a pragului de 3/1000, 4/1000, chiar și 6/1000, care a dus la carantina care a durat 6 săptămâni”, a declarat prefectul Silviu Coșa.
Coșa: A fost o perioadă dificilă
Cea mai dificilă perioadă a fost cea săptămâna 6 după preluarea mandatului, atunci când a crescut semnificativ numărul cazurilor. ”Până atunci implementasem cam toate măsurile pentru reducerea ratei de incidență și de scădere a numărului de îmbolnăviri. Totuși, aceste măsuri întârziau în a-și produce efectele. A fost o perioadă dificilă, s-a mobilizat sistemul de ordine și siguranță publică, inclusiv cei care erau în concedii și libere, toată lumea a participat la acest efort. S-au constituit echipe mixte care au mers în toate zonele aglomerate, centre comerciale, filtrele temporare au devenit filtre permanente. Rezultatele au început să apară din a 4-a săptămână ușor, ușor. Nu neapărat în ritmul pe care ni-l doream, dar niște rezultate consistente care s-au menținut”, a continuat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Prefectul spune că a avut relație bună cu instituțiile abilitate în gestionarea crizei COVID, cu mici excepții. „Relațiile au fost foarte bune, am reușit să colaborăm cu DSP. Sistemul sanitar a fost întins la maxim în acea perioadă. Asta nu înseamnă că nu au existat discuții sau nu au existat și mici disfuncționalități de comunicare, dar toate au fost depășite.
Există o solicitare foarte mare de vaccinare
Anul 2020 a venit cu mult așteptatul vaccin. Însă, foarte mulți români sunt sceptici și se tem să și-l administreze. Cum comentează Coşa?” Suntem prea informați și tindem să ținem cont de absolut toate informațiile care nu sunt relevante, dar ele se mulează pe teama noastră de ceva nou, pe tot stresul și pe toate frustrările induse în ultimele luni în care am fost în pandemie. Există posibilitatea să acceptăm și informații care nu sunt necesare și care nu sunt bazate pe fapte. Vă pot spune că există o solicitare foarte mare de vaccinare. Am primit solicitări din partea unor agenți economici care doresc să se deschidă centre de vaccinare în întreprinderea lor pentru că au un număr foarte mare de personal care dorește să se vaccineze. Există solicitări din partea unor sindicate care doresc să intermedieze această acțiune de vaccinare a cetățenilor care țin de sindicatul respectiv. După faza 0, la Spitalul de Boli Infecțioase, din 250 de salariați, inițial 155 au spus că doresc să se vaccineze, ulterior numărul acestora a crescut la 179, la care se mai adaugă undeva la 10 - 15% persoane care din punct de vedere medical nu puteau să primească spre administrare vaccinul. O rată foarte ridicată”, a mai precizat prefectul. Acesta a ținut să menționeze faptul că administrarea vaccinului nu condiționează și nu este condiționată de nimic. Cine dorește și se încadrează în faza respectivă din punct de vedere socio-profesional se poate înscrie pe platforma de vaccinare. ”Cine nu dorește să nu o facă, își asumă riscurile sanitare, dar nici la nivel central, nici la nivel local, nu s-a luat nici măcar o secundă în calcul impunerea unei restricții vizavi de administrarea acestui vaccin”, a completat Coșa.
3.800 de constănțeni s-au vaccinat, până pe 10 ianuarie. Coșa: Vaccinul înseamnă revenirea la normalitate
La nivelul Constanței, până duminică, 10 ianuarie, s-au vaccinat aproximativ 3800 de persoane din dozele primite la începutul anului, spune Silviu Coșa. ”Este singura șansă de a intra în normalitate. Câștigăm mici bătălii, vieți salvate, locuri mai multe în spital, aparatură pentru ATI, dar nu trebuie să pierdem din vedere că nu câștigăm războiul. Războiul reprezintă întoarcerea la normalitate, o normalitate în care nu ne e teamă să stăm la sub un metru și jumătate unul de celălalt, în care nu avem măștile pe față, în care putem să mergem la un restaurant fără să ne fie teamă că venim infectați acasă.
Secțiile ATI, ocupate în proporție de 52%
Potrivit prefectului, secțiile ATI s-au mai eliberat, astfel că în perioada noiembrie - decembrie, din 590 de paturi Covid existente, gradul de ocupare de a fost de peste 90% per total, iar unele din unitățile sanitare aveau chiar un grav de ocupare de 120%. În momentul de față, gradul de ocupare al paturilor este de 52%. Din acestea undeva la 40% sunt paturi cu oxigen.
Coșa, despre redeschiderea restaurantelor: Nu putem preconiza nimic
Prefectul Coșa a vorbit și despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor în municipiul Constanța. Însă, acest lucru nu se va întâmpla în viitorul foarte apropiat. ”Dat fiind numărul mare de localități care aveau probleme cu rata de incidență, la nivelul județului Constanța s-a constatat depășirea pragului de 3/1000. Acest prag stabilit prin hotărârea 1065/2020 implică anumite măsuri, printre care și închiderea restaurantelor la interior. Constatarea pragului expiră pe data de 13 pentru că trebuie reînnoită la 14 zile, asta înseamnă că în jurul datei de 13, o să avem o nouă ședință în care o să constatăm rata de incidență la momentul respectiv. Municipiul era la 4,46. Nu putem preconiza nimic, sunt 0 șanse să ajungem până pe 13 la un prag de sub 3/1000. Așteptăm să vedem cum este situația. Orice este posibil, depinde de noi, de cum avem grijă să respectăm aceste măsuri”, a explicat oficialul.
Prefectul a anunțat că se va vaccina
Prefectul Silviu Coșa a precizat că se va vaccina și el, la fel și 95 % din personalul Prefecturii. ”Întoarcerea la normalitate este posibilă într-un singur mod: vaccinarea. Ma voi vaccina și eu. 95 % din personalul prefecturii și-a manifestat dorința de vaccinare”, a anunțat Coșa.
Silviu Coșa a mai precizat faptul că, în contextul epidemiologic, a fost nevoit să amâne proiectele pe care le avea în desfășurare. Proiectele la care face referire, dar și alte subiect non-COVID, le puteți afla în materialul video de mai jos.
Video:
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News