REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

PREFECTUL Silviu COȘA nu crede în LOCKDOWN după ALEGERI

PREFECTUL Silviu COȘA nu crede în LOCKDOWN după ALEGERI

Replica API 2 decembrie 2020 | 22:57 2648

Judeţul Constanţa înregistrează o nouă creştere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, ajungând pe primul loc în țară, cu o incidență de 7,48 la mia de locuitori, cu toate că orașul se află la finalul perioadei de carantină. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât se zvonește faptul că, după alegeri, se ia în calcul lockdown-ul însă prefectul județului Constanța îi liniștește pe constănțeni și spune că nu este cazul să luăm astfel de măsură. În prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase sunt ocupate toate paturile la ATI, la Medgidia și la Mangalia mai sunt câte un pat liber, iar autoritățile caută soluții pentru suplimentarea numărului de paturi. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a vorbit despre toate aceste lucruri în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Reporter: Domnule prefect, suntem pe primul loc pe ţară privind numărul de infectări. Cum am ajuns în situația această?

Silviu Coșa: Creșterea numărului de noi infectări este un fenomen întâlnit în toată Europa. După relaxarea apărută odată cu încetarea stării de urgență, gradul de încărcare virală la nivelul comunității a crescut continuu, până la atingerea masei critice care a generat explozia de noi cazuri. Practic, fiecare stradă, bloc, loc de muncă, are cazuri de infectare, transmiterea comunitară realizându-se cu ușurință, chiar și în condițiile în care mare parte dintre cetățeni respectă măsurile. De câteva zile, ne aflăm la un platou de aproximativ 550-600 cazuri/zi, urmărim prin DSP Constanța evoluția, astfel încât să apreciem dacă acest platou este cel care va fi urmat de scădere sau apoi vor urmă creșteri. Bineînțeles că rolul esențial în reducerea ratei de infectare îl are populația, modul în care fiecare înțelege să respecte un minim de reguli (masca, distanță, igienă).

Rep.: Credeţi că, dacă se lua mai devreme măsura carantinării, am fi evitat creșterea numărului de infectări?

S.C.: Caratina se instituie printr-o decizie care are la baza, în primul rând, o analiză de risc pe care o face DSP Constanța. Dacă această analiză depășește un barem minim de 60 de puncte, este trimisă și la Institutul Național de Sănătate Publică. Acolo, se repetă analiză, iar, de cele mai multe ori, punctajul obținut este asemănător celui generat de DSP. INSP ne trimite înapoi avizul de carantinare, în baza căruia convocăm CJSU pentru hotărârea de propunere a instituirii carantinei. Odată votată propunerea, această este trimisă la Departamentul pentru Situații de Urgență, care emite ordinul de carantinare. Am ținut să va expun toți pașii necesari, că să vedeți că este un proces amplu, pentru că vorbim despre o decizie foarte importantă. Carantinarea municipiului reședința de județ, spre exemplu, a fost luată în calcul încă de la primele semne că rată de incidența va crește. Din acest motiv am cerut monitorizare zilnică din partea DSP-ului, care a și făcut-o, iar atunci când a fost cazul, specialiștii în sănătate publică au demarat analiză de risc.

Coşa: Este o presiune mare pe ATI

Rep.: Care este situaţia, în acest moment, privind gradul de ocupare al numărului de paturi de la AȚI?

S.C.: În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase sunt ocupate toate paturile, la Medgidia și la Mangalia mai sunt câte un pat liber. Este, așadar, o presiune mare pe AȚI, dar facem eforturi să suplimentăm numărul de paturi de terapie intensivă. La Spitalul de Județean avem 14 paturi AȚI noi, destinate pozitivaților care prezintă și alte patologii, care cu siguranță vor fi un mare sprijin pentru întreg sistemul medical local. Vom ajunge la un număr duble de paturi AȚI în județul nostru, față de acum o lună.

Rep.: Va fi prelungită măsura carantinării Constanței după alegeri sau să ne așteptăm la lockdown?

S.C.: Nu este luat în calcul un lockdown. Viață economică este suficient de mult afectată, nu vrem să creăm și mai multă presiune pe agenții economici. Mai ales că nu mall-urile, farmaciile sau saloanele de înfrumusețare sunt cele care transmit virusul, ci oamenii care le folosesc. Acțiunile noastre vor viza, în continuare, tocmai transmițătorii virusului, atât prin măsuri active (verificări ale justificării deplasării, restricții de circulație, etc) dar și prin cele legate de conștientizare și responsabilizare. Slabă participare a populației la pelerinajul de la Peștera Sf. Andrei demonstrează că oamenii au înțeles necesitatea momentului și faptul că existența fiecăruia dintre noi, inclusiv a celor dragi, depinde de amănunte a căror importantă nu trebuie negată – masca, distanțare, igienă, pe scurt, responsabilitate.

Rep.: Mai sunt câteva zile până la alegeri. Este totul pus la punct?

S.C.: Pe scurt, da, calendarul acțiunilor preelectorale a fost respectat fără abatere, buletinele de vot, materialele sanitare, sălile sunt pregătite, personalul secțiilor de votare este asigurat și a fost instruit. Un lucru este cert: alegerile se vor desfășura în condiții de maximă siguranță, așa cum s-a întâmplat și la scrutinul pentru alegerile locale. Că să va dați seama cât de importantă este organizarea până la ultimul detaliu, pregătirile pentru aceste alegeri au început înainte de alegerile locale, de pe la mijlocul lunii septembrie. Așadar, aproape 2 luni, zeci de oameni din Instituția Prefectului, dar și echipele de profesioniști de la BEJ și AEP au coordonat zeci de acțiuni de organizare, pentru că totul să fie, peste 5 zile, pus la punct.

Rep.: Cum comentaţi insistență lui IPS Teodosie de a organiza pelerinajul de la Sfântul Andrei?

S.C.: Ca reprezentant al unei instituții a statului român, nu mă pot hazarda în comentarii sau păreri subiective. Rolul nostru este să identificăm potențialele situații de risc care ar afecta siguranță cetățeanului și să luăm măsurile necesare pentru că aceste riscuri să nu se producă. După cum ați putut observa, măsurile întreprinse la Ion Corvin au fost unele eficiente, iar credincioșii au putut asista la slujba, în condiții clare de distanțare fizică. Au fost, bineînțeles, oameni care au venit și din țară, puțin peste 100 la număr. Aceștia au fost legitimați, cu toții, iar forțele de ordine le-au pus în vedere că își asumă o sancțiune contravențională. Cert este că nu au fost incidente, iar acesta este marele câștig, pentru că a fost multă presiune pe acest eveniment, credincioșii din toată țară dorind să participe la pelerinaj, pe de-o parte, noi, autoritățile, dorind să fie respectate toate normele și reglementările actuale, în contextul pandemic, pe de altă parte. Țin să le mulțumesc, atât credincioșilor, care au dat dovadă de decentă și au venit cu gândul să se roage și să se conecteze spiritual la această sărbătoare, dar mai ales forțelor de ordine. Oamenii în uniformă, prin profesionalism și experiență, au gestionat o situație potențial dificilă, cu mult tact, au evitat orice conflict, au și vegheat asupra siguranței oamenilor care au participat la slujba. Pe scurt, și-au făcut datoria că la carte, că de fiecare dată.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218