REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video

Prefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video

Replica API 20 iulie 2022 | 18:55 1532

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, în cadrul emisiunii Replica Zilei, unde a discutat despre situația de la malul mării, despre cazurile Covid, despre ce ne așteaptă la iarnă cu privire la situația gazelor naturale, despre politică, însă au fost abordate și alte subiecte de interes.

Cresc cazurile Covid, iar prefectul Silviu Iulian Coșa a spus că, pandemic vorbind, suntem într-un nou val.

“Din punct de vedere pandemic, statistic putem spune că suntem într-un nou val (valul 6 Covid – n.r.). Rata incidenței este crescătoare de zile bune, astăzi (marți, 18 iulie – n.r.) aproape 4 la mie, 2,6 la nivel de județ. Nu mai este cazul în momentul de față de restricții. Tot statistic vă spun că avem de a face cu o tulpină mai puțin agresivă, deoarece numărul persoanelor spitalizate este de 45. Un număr foarte mic comparativ cu sutele de pacienți care erau în spitalele constănțene în valurile anterioare. Există centre de testare unde persoanele se pot duce să fie testate și să primească tratamentul necesar și, de asemenea, orice persoană depistată pozitiv se poate adresa medicului de familie”, a spus prefectul.

“Am rugat DSP să convoace o ședință a grupului de suport tehnic”

Cât despre obligativitatea purtării măștii de protecție: “Până acum nu am primit nici o indicație de la Ministerul Sănătății specifică pentru rata de incidență la care ne încadrăm. Nu mai suntem sub incidența unei stări de alertă care să permită restrângerea anumitor drepturi. Am rugat totuși Direcția de Sănătate Publică (DSP) să convoace mâine o ședință a grupului de suport tehnic din cadrul CJSU ca să putem elabora niște recomandări, cel puțin. Recomandări care să fie și pentru populație, pentru instituții, pentru unitățile sanitare, astfel încât să ne putem proteja în măsură cât mai mare de acest val 6. Am participat la diverse ședințe, vă pot spune că la MAPN se recomandă purtarea măștii”, a spus prefectul Coșa.

De ce nu vin turiști în Mamaia?

“Am avut doi ani de pandemie, doi ani în care românii erau obișnuiți să circule foarte mult în afara țării, au fost forțați, ca de altfel toată Europa, să rămână în țările lor de origine. Cred că este și o descătușare acum și o dorință a oamenilor de a călători. Oamenii care probabil au dorit în anii anteriori să-și petreacă vacanța în afara țării, o fac anul acesta. Oamenii sunt dornici și de altceva, în afară de ceea ce au văzut an de an la munte sau la mare în România. În ceea ce privește locurile de parcare, o parte din hoteluri dispun de locuri de parcare. Locul de parcare e 500 de lei pe lună. Atât trebuie să plătească un hotelier. Este o sumă pe care dacă o împărțim la numărul de zile și la numărul de ore dintr-o lună, nu este atât de mare. Cred că pandemia a stricat tipicurile unui sezon estival în sensul în care oamenii își doresc să-și petreacă vacanțele și în altă parte. Turismul extern s-a dezvoltat în România odată cu creșterea nivelului de trai. În anii ’90 foarte puțini își petreceau vacanțele afară. Odată cu anii 2000, creșterea salariilor, intrarea noastră în Uniunea Europeană, apariția transportului aerian de tip low cost, automat și cantitatea de turism extern dorită de români a crescut. Un lucru care afectează turismul intern este prețul la carburanți”, a mai spus prefectul.

De ce atâta ură aruncată în cârca primarului

„Mereu trebuie găsit un vinovat. Primarul este cel mai la îndemână. În mod sigur după un sezon cum a fost acesta, operatorii HoReCa vor regândi modul în care își desfășoară business-ul. Poate că acel sezon turistic prelungit va deveni o realitate pentru că, în primul rând, operatorii din turism își vor dori turiști și în aprilie și în septembrie, poate că și în mai. Este îmbucurător că au fost câteva evenimente în afara sezonului, evenimente care au atras turiști. Este o premisă îmbucurătoare pentru un sezon turistic ceva mai larg. Îmbucurător este și faptul că organele statului cu atribuții de control, indiferent că vorbim de OPC, DSV, DSP, și-au început activitatea în acest an fără sancțiuni”, a spus Coșa.

Întâlniri cu agenții economici

“Am avut întâlniri înaintea deschiderii sezonului, acum e tardiv. Acum putem avea întâlniri la sfârșitul sezonului, pentru ceea ce va fi să fie. A fost întâlnirea de la începutul lunii ianuarie când s-a solicitat acea reglementare privind modul de exploatare a marilor plaje, lucru care s-a și întâmplat, au fost întâlniri ulterioare cu ocazia vizitelor ministrului Turismului, întâlniri cu instituții cu atribuții de control. Am vrut acțiuni de îndrumare, prin care să li se spună agenților economici ce au de făcut. Dacă există modificări normative, procedurale anul acesta față de anul anterior să le fie aduse la cunoștință agenților economici astfel încât controalele să nu-i prindă în necunoștință de cauză”, a spus prefectul.

Demiterea primarului din Agigea

„Oricine accesează portalul, poate vedea ce s-a întâmplat în dosarul respectiv. După cum e bine cunoscut, USR împreună cu Ciobanu Gabriel au depus la instituția prefectului o solicitare de organizare al unui referendum pentru demiterea primarului din Agigea. După analiza acestei solicitări s-a constatat că există anumite dubii față de motivul pentru care au fost sesizate organele competente. În momentul de față este o acțiune în desfășurare vizavi de o anumită sesizare care vizează tocmai caracterul licit al acestor semnături. Fără acele semnături, nu mai este îndeplinită condiția legală de 25% din numărul total de electori care să solicite organizarea acestui referendum. Nemaifiind îndeplinită condiția legală așteptăm soluționarea organelor competente astfel încât să combatem niște nemulțumiri ale unei părți ale populației. În Agigea situația este cu atât mai dificilă cu cât este singura localitate unde Consiliul Local a fost dizolvat complet, deoarece timp de un an nu a fost în stare să ia nici o hotărâre”, a explicat Silviu Coșa.

Huțucă a spus că România va avea suficient gaz în depozitele naționale

“Există un plan de asigurare în sensul acesta. Planul se desfășoară normal cu respectarea termenelor. Ceea ce contează este că la iarnă rezervele de gaz ale României vor fi la nivel necesar astfel încât populația să nu mai aibă de suferit. În domeniul petrolier au fost făcute eforturi considerabile cu riscurile de rigoare. Odată este un risc bugetar și pe de altă parte sunt niște probleme sociale în ideea că cetățenii s-ar putea obișnui cu ideea că orice creștere de prețuri ar exista statul trebuie să intervine cu o subvenție ceea ce este fals”, a relatat prefectul.

Situația în PNL

„În PNL este o echipă în momentul de față. De când am redevenit activ ca liberal, pot spune că nu au nimic care să iasă din ceea ce înseamnă spirit de echipă. Și noțiunea de echipă. Bineînțeles că sunt oameni cu personalități diferite, oameni obișnuiți să-și susțină punctul de vedere și bineînțeles că pot apărea discuții”, a mai spus Silviu Coșa.

Colaborarea cu PSD

“Colaborare pe care eu am votat-o. La nivel local este colaborare de municipiu. Nu există nici o obligație de colaborare, nici o asumare a vreunei colaborări la nivel județean. Este specificat foarte clar în protocol că această colaborare este strict la nivel național”, potrivit prefectului.

La Constanța aproximativ 80% din populație a fost recenzată

„La Constanța aproximativ 80% din populație a fost recenzată, peste 530.000 de locuitori. Recenzarea va continua până pe data de 24 iulie. Pe lângă recenzarea clasică, au fost deschise în județ și 23 de centre de recenzare, unde oamenii se pot prezenta și sunt recenzați în acel centru. Cine s-a autorecenzat vede ca mare parte din informații sunt deja acolo, ca CNP, venituri și așa mai departe. Aceste informații plus alte informații pe care fiecare dintre noi trebuie să le oferim sunt informații necesare efectuării unor evaluări care țin de anumite domenii. Fie că vorbim de sănătate, de învățământ, droguri și așa mai departe. Datele respective nu au fost niciodată și nu vor fi folosite într-un alt scop. Pentru a impozita averea cuiva, scopuri de marketing”, a spus Coșa.

Situația refugiaților la Constanța

“Avem 4000 de refugiați în Constanța. Ei sunt cazați și la persoane fizice și persoane juridice. Alții s-au cazat pe forțe proprii, s-au cazat la hoteluri. Unii sunt cazați la centre. Au fost momente în care a trebuit să mutăm hoteluri întregi pentru ca acei operatori aveau reze rvări pe care trebuiau să le onoreze, iar refugiații au fost relocați. Nu s-a întâmplat ca în Bulgaria unde li s-a spus că a doua zi trebuie să elibereze camerele. Și românii sunt ajutați. Este învățământ gratuit, asistența sanitară, ajutorul de șomaj, inclusiv pentru afaceri. Un ajutor există din partea statului”, a spus prefectul Coșa.

Noutăți pentru constănțeni

“Noutățile sunt cunoscute uneori de mine ca cetățean înainte ca să fie publicat actul normativ în Monitorul Oficial. Prefectul are acele atribuții bine definite, s-a discutat astăzi despre ele, verificarea legalității actelor administrative și ale întregii activități teritorial administrative din județ, atribuții legate de situații de urgență cum e și aceasta cu ucrainenii. Și atribuțiile de monitorizare ale celorlalte servicii de concentrate existente la nivelul județului astfel încât să ne asigurăm că fiecare desfășoară o activitate care să fie în folosul cetățeanului. Am avut întâlniri cu Direcția Agricolă pentru problemele legate de lipsa precipitațiilor”, a mai spus prefectul.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos:

Liliana BELCIUG

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920