rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, în cadrul emisiunii Replica Zilei, unde a discutat despre situația de la malul mării, despre cazurile Covid, despre ce ne așteaptă la iarnă cu privire la situația gazelor naturale, despre politică, însă au fost abordate și alte subiecte de interes.

Cresc cazurile Covid, iar prefectul Silviu Iulian Coșa a spus că, pandemic vorbind, suntem într-un nou val.

“Din punct de vedere pandemic, statistic putem spune că suntem într-un nou val (valul 6 Covid – n.r.). Rata incidenței este crescătoare de zile bune, astăzi (marți, 18 iulie – n.r.) aproape 4 la mie, 2,6 la nivel de județ. Nu mai este cazul în momentul de față de restricții. Tot statistic vă spun că avem de a face cu o tulpină mai puțin agresivă, deoarece numărul persoanelor spitalizate este de 45. Un număr foarte mic comparativ cu sutele de pacienți care erau în spitalele constănțene în valurile anterioare. Există centre de testare unde persoanele se pot duce să fie testate și să primească tratamentul necesar și, de asemenea, orice persoană depistată pozitiv se poate adresa medicului de familie”, a spus prefectul.

“Am rugat DSP să convoace o ședință a grupului de suport tehnic”

Cât despre obligativitatea purtării măștii de protecție: “Până acum nu am primit nici o indicație de la Ministerul Sănătății specifică pentru rata de incidență la care ne încadrăm. Nu mai suntem sub incidența unei stări de alertă care să permită restrângerea anumitor drepturi. Am rugat totuși Direcția de Sănătate Publică (DSP) să convoace mâine o ședință a grupului de suport tehnic din cadrul CJSU ca să putem elabora niște recomandări, cel puțin. Recomandări care să fie și pentru populație, pentru instituții, pentru unitățile sanitare, astfel încât să ne putem proteja în măsură cât mai mare de acest val 6. Am participat la diverse ședințe, vă pot spune că la MAPN se recomandă purtarea măștii”, a spus prefectul Coșa.

De ce nu vin turiști în Mamaia?

“Am avut doi ani de pandemie, doi ani în care românii erau obișnuiți să circule foarte mult în afara țării, au fost forțați, ca de altfel toată Europa, să rămână în țările lor de origine. Cred că este și o descătușare acum și o dorință a oamenilor de a călători. Oamenii care probabil au dorit în anii anteriori să-și petreacă vacanța în afara țării, o fac anul acesta. Oamenii sunt dornici și de altceva, în afară de ceea ce au văzut an de an la munte sau la mare în România. În ceea ce privește locurile de parcare, o parte din hoteluri dispun de locuri de parcare. Locul de parcare e 500 de lei pe lună. Atât trebuie să plătească un hotelier. Este o sumă pe care dacă o împărțim la numărul de zile și la numărul de ore dintr-o lună, nu este atât de mare. Cred că pandemia a stricat tipicurile unui sezon estival în sensul în care oamenii își doresc să-și petreacă vacanțele și în altă parte. Turismul extern s-a dezvoltat în România odată cu creșterea nivelului de trai. În anii ’90 foarte puțini își petreceau vacanțele afară. Odată cu anii 2000, creșterea salariilor, intrarea noastră în Uniunea Europeană, apariția transportului aerian de tip low cost, automat și cantitatea de turism extern dorită de români a crescut. Un lucru care afectează turismul intern este prețul la carburanți”, a mai spus prefectul.

De ce atâta ură aruncată în cârca primarului

„Mereu trebuie găsit un vinovat. Primarul este cel mai la îndemână. În mod sigur după un sezon cum a fost acesta, operatorii HoReCa vor regândi modul în care își desfășoară business-ul. Poate că acel sezon turistic prelungit va deveni o realitate pentru că, în primul rând, operatorii din turism își vor dori turiști și în aprilie și în septembrie, poate că și în mai. Este îmbucurător că au fost câteva evenimente în afara sezonului, evenimente care au atras turiști. Este o premisă îmbucurătoare pentru un sezon turistic ceva mai larg. Îmbucurător este și faptul că organele statului cu atribuții de control, indiferent că vorbim de OPC, DSV, DSP, și-au început activitatea în acest an fără sancțiuni”, a spus Coșa.

Întâlniri cu agenții economici

“Am avut întâlniri înaintea deschiderii sezonului, acum e tardiv. Acum putem avea întâlniri la sfârșitul sezonului, pentru ceea ce va fi să fie. A fost întâlnirea de la începutul lunii ianuarie când s-a solicitat acea reglementare privind modul de exploatare a marilor plaje, lucru care s-a și întâmplat, au fost întâlniri ulterioare cu ocazia vizitelor ministrului Turismului, întâlniri cu instituții cu atribuții de control. Am vrut acțiuni de îndrumare, prin care să li se spună agenților economici ce au de făcut. Dacă există modificări normative, procedurale anul acesta față de anul anterior să le fie aduse la cunoștință agenților economici astfel încât controalele să nu-i prindă în necunoștință de cauză”, a spus prefectul.

Demiterea primarului din Agigea

„Oricine accesează portalul, poate vedea ce s-a întâmplat în dosarul respectiv. După cum e bine cunoscut, USR împreună cu Ciobanu Gabriel au depus la instituția prefectului o solicitare de organizare al unui referendum pentru demiterea primarului din Agigea. După analiza acestei solicitări s-a constatat că există anumite dubii față de motivul pentru care au fost sesizate organele competente. În momentul de față este o acțiune în desfășurare vizavi de o anumită sesizare care vizează tocmai caracterul licit al acestor semnături. Fără acele semnături, nu mai este îndeplinită condiția legală de 25% din numărul total de electori care să solicite organizarea acestui referendum. Nemaifiind îndeplinită condiția legală așteptăm soluționarea organelor competente astfel încât să combatem niște nemulțumiri ale unei părți ale populației. În Agigea situația este cu atât mai dificilă cu cât este singura localitate unde Consiliul Local a fost dizolvat complet, deoarece timp de un an nu a fost în stare să ia nici o hotărâre”, a explicat Silviu Coșa.

Huțucă a spus că România va avea suficient gaz în depozitele naționale

“Există un plan de asigurare în sensul acesta. Planul se desfășoară normal cu respectarea termenelor. Ceea ce contează este că la iarnă rezervele de gaz ale României vor fi la nivel necesar astfel încât populația să nu mai aibă de suferit. În domeniul petrolier au fost făcute eforturi considerabile cu riscurile de rigoare. Odată este un risc bugetar și pe de altă parte sunt niște probleme sociale în ideea că cetățenii s-ar putea obișnui cu ideea că orice creștere de prețuri ar exista statul trebuie să intervine cu o subvenție ceea ce este fals”, a relatat prefectul.

Situația în PNL

„În PNL este o echipă în momentul de față. De când am redevenit activ ca liberal, pot spune că nu au nimic care să iasă din ceea ce înseamnă spirit de echipă. Și noțiunea de echipă. Bineînțeles că sunt oameni cu personalități diferite, oameni obișnuiți să-și susțină punctul de vedere și bineînțeles că pot apărea discuții”, a mai spus Silviu Coșa.

Colaborarea cu PSD

“Colaborare pe care eu am votat-o. La nivel local este colaborare de municipiu. Nu există nici o obligație de colaborare, nici o asumare a vreunei colaborări la nivel județean. Este specificat foarte clar în protocol că această colaborare este strict la nivel național”, potrivit prefectului.

La Constanța aproximativ 80% din populație a fost recenzată

„La Constanța aproximativ 80% din populație a fost recenzată, peste 530.000 de locuitori. Recenzarea va continua până pe data de 24 iulie. Pe lângă recenzarea clasică, au fost deschise în județ și 23 de centre de recenzare, unde oamenii se pot prezenta și sunt recenzați în acel centru. Cine s-a autorecenzat vede ca mare parte din informații sunt deja acolo, ca CNP, venituri și așa mai departe. Aceste informații plus alte informații pe care fiecare dintre noi trebuie să le oferim sunt informații necesare efectuării unor evaluări care țin de anumite domenii. Fie că vorbim de sănătate, de învățământ, droguri și așa mai departe. Datele respective nu au fost niciodată și nu vor fi folosite într-un alt scop. Pentru a impozita averea cuiva, scopuri de marketing”, a spus Coșa.

Situația refugiaților la Constanța

“Avem 4000 de refugiați în Constanța. Ei sunt cazați și la persoane fizice și persoane juridice. Alții s-au cazat pe forțe proprii, s-au cazat la hoteluri. Unii sunt cazați la centre. Au fost momente în care a trebuit să mutăm hoteluri întregi pentru ca acei operatori aveau reze rvări pe care trebuiau să le onoreze, iar refugiații au fost relocați. Nu s-a întâmplat ca în Bulgaria unde li s-a spus că a doua zi trebuie să elibereze camerele. Și românii sunt ajutați. Este învățământ gratuit, asistența sanitară, ajutorul de șomaj, inclusiv pentru afaceri. Un ajutor există din partea statului”, a spus prefectul Coșa.

Noutăți pentru constănțeni

“Noutățile sunt cunoscute uneori de mine ca cetățean înainte ca să fie publicat actul normativ în Monitorul Oficial. Prefectul are acele atribuții bine definite, s-a discutat astăzi despre ele, verificarea legalității actelor administrative și ale întregii activități teritorial administrative din județ, atribuții legate de situații de urgență cum e și aceasta cu ucrainenii. Și atribuțiile de monitorizare ale celorlalte servicii de concentrate existente la nivelul județului astfel încât să ne asigurăm că fiecare desfășoară o activitate care să fie în folosul cetățeanului. Am avut întâlniri cu Direcția Agricolă pentru problemele legate de lipsa precipitațiilor”, a mai spus prefectul.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos:

Liliana BELCIUG

miercuri, 20 iulie 20221313
GANDUL.RO
Ce a găsit o tânără într-un burger McChicken de la McDonald’s
mai mult...Interviuri
10 aug 00:03InterviuriViceprimarul Ionuț Rusu: Vor fi agenți sub acoperire în taxiuri și licențele vor fi retrase! Video

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a fost în studioul Replica, marţi, 9 august, pentru a discuta despre despre...2866

3 aug 00:23InterviuriCristina Dumitrache, deputat PSD: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, Parkinson! Video1612
28 iul 13:51InterviuriMircea Dobre, mesaj către Stroe: Dacă ești prea în vârstă și nu mai ai nervi de oțel, ieși la pensie și lasă-i pe alții. Video2670
23 iul 00:05InterviuriViceprimarul Constanței: Turiștii nu mai vin în Mamaia că, în afară de plajă, nu mai au ce să facă!

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR) a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 22 iulie, unde a vorbit...2734

1 iul 00:10InterviuriZoom Beach a dat startul distracției: sporturi nautice, filme în aer liber și mega petreceri. Video4279
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video3483
21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2716

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video4932
24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video5259
20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4111

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO8340
18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video5015
Vremea
19.6°19.6° - 20.1° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 9.57 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...28

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...93

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...162

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...197

Local
11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...482

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură...2957

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

625

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...207

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...3965

11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...358

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...297

10 aug 14:53LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

Florin-Horea Madar, proprietarul distribuitorului de materiale de construcţii Temad Brașov, a cumpărat în noiembrie...1196

10 aug 10:16LocalCrimă teribilă! Și-a omorât nepotul cu cuțitul de sacrificat porcii

890

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...165

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...127

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

227

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...172

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...495

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

387

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3483

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2716

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4932

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5259

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4111

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8340

Monden
11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...26

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

Rockerul Ozzy Osbourne a fost protagonistul unei apariţii surpriză pe scenă, în oraşul său natal, Birmingham, în...28

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

28

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...29

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...28

11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...26

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...23

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

După mai multe vacanțe de lux, Bianca Drăgușanu a ajuns weekendul trecut și pe litoralul românesc. Sexy blondina a...1549

10 aug 20:19MondenOlivia Newton-John, starul din „Grease”, a murit

769

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...25

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...21

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

20

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...23

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...23

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...28

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...312

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...218

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

245

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...22

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...30

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

35

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...25

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...29

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...29

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...27

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...26

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

30

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT