REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Premiera piesei de teatru 'Lebedele', la Teatrul pentru Copii și Tineret 'Căluțul de mare' din Constanța

Premiera piesei de teatru 'Lebedele', la Teatrul pentru Copii și Tineret 'Căluțul de mare' din Constanța

Replica API 18 martie 2019 | 11:23 812

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși se sărbătorește la Constanța la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, iar în perioada 18 – 24 martie a.c., vor avea loc o serie de manifestări. Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

-Joi, 21 martie a.c., începând cu ora 17:00, în foaierul Teatrului „Căluțul de mare” se va desfășura vernisajul-expoziție de fotografii din piesele din repertoriul curent, sub coordonarea drei fotograf Elena Gheorghiu.

-Duminică, 24 martie a.c., începând cu ora 11:00, are loc premiera piesei LEBEDELE, o adaptare neconvențională, dar plină de sensibilitate și profesionalism, după minunatul basm al lui Hans Christian Andersen, regia și scenariul fiind semnate de Cristian Mitescu, actor, scenarist și regizor de teatru de animație.

În cadrul unei conferința de presă, pe care au susținut-o teatrologul Anaid Tavitian, Cristian Mitescu, directorul teatrului pentru Copii și Tineret Constanța, Romică Stan. Aceștia au vorbit despre premiera piesei LEBEDELE, dar și despre ceea ce înseamnă munca în echipă. Prezenți au fost și actorii Daniela Vlad și Tiberiu Roșu, care, ocupă și poziția de director artistic al teatrului.

"Alături de mine se află o parte dintre creatorii acestei premiere, sigur, fiecare premieră este una specială, dar aceasta este și mai specială pentru că este dedicată Zilei Mondiale a Teatrului de Păpusi, dar si celor cărora li se adresează această artă străveche, frumoasă, fascinantă.

Creatorii de lângă mine sunt niște actori foarte talentați și care își iubesc peste măsură munca, arta și mau ales copii." a spus Anaid Tavitian.

Regizorul Cristian Mitescu a prezentat pe scurt scenariul piesei și de ce a ales textul lui Hans Christian Andersen.

"Textul lui Andersen este foarte ofertant pentru animație. În această poveste sunt foarte multe personaje, foarte multe transformări, situații de care eu m-am folosit. Evident scenariul este al meu și este cât se poate de actual și modern. Am păstrat povestea clasică, dar am intervenit, am inventat personaje în plus. Am ales această poveste pentru că mi se pare foarte potrivită pentru teatrul de animație.", a susținut regizorul Crisstian Mitescu.

Referitor la spectacol, Cristian Mitescu a precizat că în cadrul piesei sunt 42 de păpuși și 15 costume si 8 tablori. " A fost o muncă fantastică, atât din punct de vedere scenografic cât și cel al producției. Producția a durat aproape două luni jumătate în ateliere, avem combinație de actori, păpuși. În aceeași formulă am lucrat la proiectul "Mica sirenă" acum trei ani la Cluj, unde Daniela Vlad a luat premiul pentru interpretare." a mai adaugat acesta.

Actrița Daniela Vlad a vorbit despre rolul pe care îl interpretează.

"Păpușarii sunt obișnuiți să stea în anonimat, așa că nu voi vorbi în numele colegilor mei care nu sunt prezenți. Mie îmi plac rolurile negative, cele pozitive nu mi-au plăcut niciodată, mereu am crezut că acest rol este unul ingrat și călcat în picioare de celelalte personaje, mai ales dacă este unul comic și trebuie să te lupți ca astfel de personaje să aibe un impact asupra publicului. Personajul pe care îl interpretez este foarte frumos, încă mă lupt cu el, încă încerc să-l înțeleg. Mi-e îmi este foarte ușor să interpretez roluri negative pentru că ai posibilitatea de a te juca, de a inventa.", a spus actrița Daniela Vlad.

"În consiliul artistic în luna octombrie s-a propus să se încerce realizarea acestei premiere, mă bucur că echipa a răspuns solicitării regizorului. A fost o muncă foarte grea, am fost și sunt în continuare alături de ei pentru a diversifica activitatea noastră. În anul 2018 au fost în total 192 de spectacole dintre care 179 la sediu, deci a fost o activitate destul de bogată. Am organizat spectacole atât duminica cât și în cursul săptămânii cu școlile cu grădinițele. Anul trecut au fost trei premiere și o refacere, iar anul acesta în programul meu de management am două premiere și probabil trei refaceri, nu pot vorbi mai multe pentru că nu este aprobat bugetul.

După părerea mea bugetul de anul trecut a fost bine gândit, pot să vă dau și o sumă am cheltuit 23321 de lei, iar anul acesta datorită creșterilor salariale, preconizăm undeva la 3 milioane de lei", a declarat directorul teatrului, Romică Stan.

L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pacat ca multi parinti care vin la spectacol sunt needucati. Vorbesc tare in timpul piesei intra in sala dupa Inceperea spectacolului, educatoarele si invatatoarele stau afara la cafea si tigara in loc sa aibe grija de copii in timpul spectacolului sa nu tipe etc
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920