REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Premierul Ponta, vizită-fulger pe Şantierul Naval Constanţa, la botezul navei Histria Ambra

Premierul Ponta, vizită-fulger pe Şantierul Naval Constanţa, la botezul navei Histria Ambra

Replica API 29 mai 2013 | 00:00 131

Singura navă gândită şi realizată de specialişti şi proiectanţi români, într-un şantier românesc, în ultimii 23 de ani

Singura navă gândită şi realizată de specialişti şi proiectanţi români, într-un şantier românesc, în ultimii 23 de ani

Eveniment mare la Constanţa, în incinta Şantierului Naval Constanţa. Mai toate numele răsunătoare ale urbei, şi nu numai, au fost prezente, invitat de seamă fiind chiar premierul Victor Ponta, care a efectuat o vizită-fulger pe şantier. Totul a avut un singur scop: botezul navei Histria Ambra, cea de-a 21 din seria de tancuri de produse petroliere şi chimice. Victor Ponta s-a declarat mândru că românii mai pot construi nave şi a menţionat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru Şantierul Naval Constanţa.

Primul-ministru Victor Ponta, viceprim-ministrul Gabriel Opreaşi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au participat marţi, 28 mai a.c., la ceremonia de botez a navei Histria Ambra, aflată în Şantierul Naval Constanţa, al doilea mare constructor de nave din Romania, controlat de omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu. Premierul a ajuns cu elicopterul la Constanţa, fiind aşteptat de prefectul Eugen Bola. Într-un cadru festiv, cu muzică pe măsură, cuvântul a fost preluat chiar de Gheorghe Bosânceanu, care a prezentat întreg proiectul şi a urat bun venit oaspeţilor. "Colosul din faţa dumneavoastră, din Şantierul Naval Constanţa, încheie seria de 21 de nave, lansate în producţie în 2005. Suntem mândri, dar şi puţin trişti, când spunem că este singura navă gândită şi realizată de specialişti şi proiectanţi români, construită într-un şantier românesc, în ultimii 23 de ani. Ne-am asumat un mare risc în urmă cu 8 ani când am propus pieţei o asemenea navă, care în anul 2008 a fost desemnată ca fiind cea mai performantă din clasa în care se încadrează şi aşa a rămas până astăzi. Veniturile realizate de societate din exportul celor 21 de nave tanc, însumează 825 de milioane de dolari", a declarat Gheorghe Bosânceanu. Premierul Victor Ponta s-a arătat foarte mândru de performanţe, spunând că este un domeniu pe care nu prea îl cunoaşte. "Spre deosebire de alţi oameni politici, începând evident cu preşedintele ţării, este un domeniu pe care îl cunosc destul de puţin, din păcate. Însă, cu atât mai important pentru mine este să am ocazia să văd cu ochii mei, să vorbesc, cu cei cu care asta fac: construiesc nave, reuşesc să arate că şi în România putem să construim o navă gândită de specialişti români, construită într-un şantier românesc, cu efortul unor oameni din România care au pus cu adevărat umărul la treabă, ca această navă să existe. Am venit în numele Guvernului, dar şi al meu personal, să vă felicit pentru munca extraordinară şi să vă urez să construiţi mai multe nave, să avem mai multe locuri de muncă şi să arătăm că în România putem cu adevărat să dezvoltăm un domeniu cu adevărat strategic. Sigur că situaţia economică, europeană, mondială, nu este cea mai bună sau cea mai optimistă, cu atât mai mult, însă, tot ceea ce ţine de legislaţie, de Guvernul României, de politicile publice, de modul în care reprezentăm România la nivel european şi mondial, vă asigur că voi face pentru ca dumneavoastră să aveţi, în continuare, nave pe care să le construiţi şi ca navele din România să fie prezente pe toate oceanele lumii", a declarat premierul României, Victor Ponta. Acesta a primit cadou macheta navei. "O să duc nava la Guvern, sper să nu stârnească un scandal politic, că avem nave la Guvern", a glumit prim-ministrul.

N-a venit preşedintele, a venit fratele

Evenimentul a continuat cu slujba de sfinţire, susţinută de un sobor de preoţi, condus de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, după care mulţimea s-a mutat lângă navă, pentru ca naşa de botez să spargă sticla de şampanie, ceea ce s-a şi întâmplat, din prima încercare, specificând noroc. De asemenea, Histria Ambra a fost vizitată de oficialităţile prezente la faţa locului. Întrucât se tot declara mândru, prim-ministrul Ponta a fost întrebat cărui fapt se datorează acest sentiment. "E prima mea vizită pe o navă de asemenea dimensiuni, sunt foarte, foarte mândru şi am venit să transmit acest lucru oamenilor aici. Sunt mândru pentru că nu cred că orice ţară din lume reuşeşte să păstreze un nivel tehnologic într-un domeniu unde competiţia este atât de dură, aşa cum e acum în lume. Mă bucur foarte tare că se păstrează locurile de muncă, mâ gândesc la câţi au muncit pe orizontală pentru această navă şi m-aş bucura ca în continuare în Şantierul Naval Constanţa să se construiască în continuare. Chiar dacă e tanc petrolier, nu m-am simţit în pericol", a mai spus Ponta. De asemenea, acesta a fost întrebat de ce la ceremonia de botez a navei Histria Ambra nu a fost prezentă şi conducerea PSD Constanţa, la care Ponta a replicat: "Nu sunt eu conducerea PSD? Ce sunt eu?". La eveniment au participat şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Constantin Dancu, şeful IPJ Constaţa, Adrian Rapotan, adjunctul şefului din cadrul IPJ Constanţa, Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, Costică Cojoc, şeful IJJ Constanţa, Lucian Băluţ, Viorel Jianu, şeful ISU Dobrogea, Ovidiu Brăiloiu, primarul din Eforie, Mariana Gâju, primarul din Cumpăna, prefectul Eugen Bola, omul de afaceri Mircea Băsescu, cât şi alţii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272