-2.9° Constanța Mar., 7 Feb. 2023
Anul XX Nr. 6267
-2.9° Constanța Marți, 7 Februarie 2023 Anul XX Nr. 6267

Premierul Suediei este în mijlocul unui scandal și i se cere demisia

Cristina BĂRBUCEANU 25 ianuarie 2023 | 00:00 409

Prim-ministrul Suediei, care asigură preşedinţia Consiliului UE, este prins într-o dispută politică după ce s-a aflat că a angajat un consilier de top care a mers la pescuit ilegal de ţipari şi a indus în eroare poliţia în legătură cu acest lucru, relatează BBC.

Premierul Suediei este in mijlocul unui scandal si i se cere demisia

Ulf Kristersson a recunoscut că ştia că Peter Magnus Nilsson a încălcat legea înainte de a-l numi în funcţie, în octombrie anul trecut. Comportamentul consilierului a fost "stupid", dar nu înseamnă că Nilsson nu era potrivit pentru această funcţie, a declarat premierul suedez.

Social-democraţii din opoziţie îi cer lui Nilsson să demisioneze. Purtătorul de cuvânt pentru afaceri de justiţie al partidului de centru-stânga, Ardalan Shekarabi, a declarat pentru televiziunea publică SVT că este inacceptabil ca un consilier principal al premierului să mintă poliţia, având în vedere problemele pe care Suedia le are deja cu infracţiunile grave.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Peter Magnus Nilsson, un jurnalist specializat pe finanţe, a devenit consilier al prim-ministrului, fiind numit după ce noul guvern de coaliţie de centru-dreapta al Suediei a fost învestit în octombrie 2022. Incidentul cu pescuitul ilegal de anghilă avusese loc cu un an mai devreme, în 2021, într-o zi de toamnă, în largul coastei sudice a Suediei.

În Suedia este ilegal pescuitul de ţipari fără permis. Anghila europeană, o delicatesă locală, este în mare pericol de dispariţie, potrivit Centrului pentru Marea Baltică al Universităţii din Stockholm.

Într-o postare pe Facebook, Nilsson a explicat că a încercat să îşi verifice echipamentul şi avea de gând să arunce înapoi în mare anghilele mici ce fuseseră prinse în capcanele sale de pescuit.

Potrivit unui raport oficial consultat de SVT, Nilsson avea patru capcane în care se aflau 15 anghile, cântărind în total 11 kg.

Oficialii din domeniul marin l-au reţinut şi l-au întrebat dacă echipamentul este al său, dar acesta a spus că nu este. Un an mai târziu, a fost sunat de un "prieten" de la poliţia locală. Din nou, Nilsson a negat că i-ar aparţine capcanele, dar ulterior a sunat la poliţie pentru a-şi corecta declaraţia. Acum, a fost amendat cu 38.800 de coroane suedeze (3.800 de dolari).

"Îmi pare extrem de rău pentru toate acestea", a declarat Nilsson, recunoscând că a fost "nepotrivit" să nu recunoască incidentul nici pe loc, nici în anul următor.

Într-o intervenţie la SVT, premierul Ulf Kristersson l-a criticat că nu a spus adevărul imediat, dar a susţinut că acest lucru a fost compensat de asumarea ulterioară a greşelii şi de plata amenzii.

Kristersson a fost chemat acum să dea explicaţii comisiei parlamentare care analizează comportamentul miniştrilor. Social-democraţii solicită detalii despre procesul de numire a lui Nilsson şi despre avizul de securitate.

Comisia va analiza cazul în următoarele câteva luni, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
23819113133
5/49
32325399
joker
33395201912