REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Preot obligat să plătească de 5.000 de lei, după ce a certat enoriașii la o înmormântare

Preot obligat să plătească de 5.000 de lei, după ce a certat enoriașii la o înmormântare

Mariana MURAT 17 ianuarie 2024 | 16:25 1336

Un preot din județul Cluj are de plătit daune morale de 5.000 de lei pentru că făcut scandal la o înmormântare. Acesta a certat familia pentru că nu-și achitase dările bisericești, iar pentru a începe slujba a insistat ca rudele defunctei să-și ceară iertare public. După un proces care a durat mai bine de 3 ani, instanța a decis că și familia trebuie să-i achite preotului 2.500 de lei, dar și să șteargă, de pe rețelele sociale, toate postările legate de înmormântare.

Preot obligat sa plateasca de 5.000 de lei, dupa ce a certat enoriasii la o inmormantare  Imagine ilustrativă

"Nu o să încep această înmormântare, până când familia nu își cere iertare față de mine, pentru modul urât în care s-a comportat față de mine în ultimele 3 zile. Aștept să vă cereți iertare..." - sunt cuvintele rostite de preot chiar la momentul înmormântării. Incidentul a avut loc în anul 2020, lângă cimitirul din satul Tăuți, județul Cluj. Pentru a-și înmormânta ruda, preotul ar fi cerut familiei 5.000 de lei pentru locul de veci. Oamenii au făcut scandal în sat, așa că, în ziua înmormântării, preotul a găsit de cuviință să-i oblige să-și ceară iertare public. În momentul în care omul bisericii a cerut să-i fie sărutată mâna, toți cei prezenți s-au revoltat, iar preotul a ripostat:

"Am fost jignit… (...) Nu e vorba să dea bani, ci să își plătească locul de veci. Nu să îmi dea banii mie. Dânșii nu au mai plătit contribuția de zece ani. Ascultați-mă, că am evidențe și am martori. De zece ani de zile nu și-au mai plătit contribuția. Hotărârea Consiliului Parohial este că familia care nu își plătește contribuția în ultimii 3 ani plătește locul de veci (...) Noi nu suntem slugile dvs, noi suntem slujitorii dvs.”, spunea preotul în cele aproape 6 minute de "predică". Înmormântarea a avut loc până la urmă. Ulterior, pentru umilința la care fusese supusă, familia a vrut să-și facă dreptate. Întrucât Hotărârile Sfântului Sinod interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul a fost sancționat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului cu dojană arhierească, Totodată, scrie sursa citată, parohul a fost obligat să restituie cei 5.000 de lei pentru locul de veci familiei îndoliate, dar și să-i ceară acesteia iertare public. Rudele nu s-au mulțumit cu atât și au decis să meargă în instanță. În urma procesului care a durat mai bine de 3 ani, judecătorii au dat verdictul: preotul trebuie să plătească rudelor daune morale de 5.000 de lei, întrucât comportamentul lui a provocat suferință suplimentară fiicei defunctei. Aceeași instanță a decis, însă, că și familia trebuie să-i plătească parohului 2.500 de lei, dar și să șteargă de pe rețelele sociale toate postările legate de înmormântare. Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă, conform digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
atit il duce mintea!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108