REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.8° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: În urma acestei crize, ne-am dat seama că nu prea producem în România

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: În urma acestei crize, ne-am dat seama că nu prea producem în România

Replica API 20 martie 2020 | 00:00 2318

Uniunea Națională a Patronatului Român a dat un comunicat de presă către mai multe trusturi din țară, pentru a arăta faptul că există solidaritate între organizațiile patronale din România. Ar fi vorba despre 142 de organizații patronale și corpuri profesionale din 22 de județe ale țării. Printre cei enumerați în comunicat, se regăsește și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, care nu a fost impresionat de inițiativa celor de la UNPR. „Nu știu dacă este momentul de semnat pacte și adeziuni, noi așteptăm mișcări din partea Guvernului.Sunt niște măsuri luate de Guvern până acum, conform bugetului pe care îl are România”, a declarat Mihai Daraban.

Mihai Daraban

Reamintim faptul că Guvernul României, prin prim ministrul desemnat, Ludovic Orban, a comunicat miercuri, 18 aprilie, o nouă serie de măsuri de urgență pentru a veni în ajutorul mediul de afaceri din țară. „Am luat niște măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus. Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde. Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion. Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.La rectificarea bugetară creștem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale. Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a declarat Orban.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României spune, însă, că până la urmă tot răul este spre bine și că abia în acest moment România poate începe să se bazeze pe producția proprie. „Chiar dacă o să par cinic, tot ce se întâmplă acum poate fi folosit ca o oportunitate, pentru că ne-am dat seama zilele ăstea că nu prea producem în România și probabil toate liniile de finanțare, care vor fi deschise de acum încolo, că vor fi cu bani de la buget sau cu bani de la Uniunea Europeană, să fie redirecționați către zone de producție de bunuri de larg consum”, a spus Mihai Daraban.

Mihai Daraban: Aruncam 5 milioane de euro în mass media și ajungea să afle și ultimul câine

Președintele Camerei de Comerț a venit și cu un contra exemplu, acela al ministrului Agriculturii, din fostul Guvern Dăncilă, care, după spusele sale, în anul 2017 a „irosit 40 de milioane de euro pe programul Roșia Românească”, asta deși acest program a fost apreciat de fermierii români. Mihai Daraban a venit în acest caz cu o soluție mai bună. „Cel mai bun exemplu ar fi celebrul domn Daea, în anul 2017, cu programul „Roșia”, prin care a investit 40 de milioane de euro ca să încurajeze fermierul român să cultive roșii în neștire. Dovada a fost că le-au cultivat și le-au aruncat pe câmp pentru că nu au avut piață. Mai mult de atât, tot în acel an, după ce a oferit 40 de milioane de euro, am importat cu 700 de kilograme de roșii mai puțin. Ce ar fi însemnat ca suma asta de 40 de milioane să fie luat două, trei linii de suc de roții, care nu costă mai mult de 5 milioane linia ultramodernă. Consumam pe trei linii 15 milioane de euro. Aruncam în mass media 5 milioane de euro pentru a face cunoscut un brand românesc și credeți-mă, că 5 milioane de euro, în mass media românească, ajungea și ultimul câine să afle de sucul ăla de roșii. Mai păstram 20 de milioane capital de lucru ca să pot să cumpăr roșii de la țăranul român. Cred că era mult mai avantajoasă soluția asta”, a declarat Daraban.

Daraban: Am avut parte de un duș rece

Mihai Daraban speră să se pună totul la punct și să înceapă producția internă, indiferent de domeniu. „Spre asta trebuie să ne reorientăm acum. Să ne spună Institutul Național de Statistică, ce am importat mai mult, din ce domeniu, ce produs și banii care vin să îî băgăm în producția de bunuri de larg consum. Cred că am avut un duș rece, toți, nu facem nici măști, nici combinezoane, nu facem nici hârtie igienică. Nu suntem pregătiți, noi ne-am născut nepregătiți”, a mai spus Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum abia acum ti-ai dat seama ca in Romania nu prea se mai produce nimic ? pai , rusine, mon cher...esti de atata timp in funcita aia !!
2
0
Vai de tara asta cu asemenea specimene! Politicul este principalul vinovat de existenta acestor hipopotami. Secati-le balta si vor disparea definitiv. Incepeti cu RomExpo. Sediul din CT este facut de ex Vila S.A. din banii celor care au visat candva sa aiba si ei un cotet al lor, nou. Oare cum a luat acest individ acel spatiu?
4
0
Pe vremea cand ta-su era mare mahar la SNC, papagalul asta venea pe la vapoare si cersea cafea si tigari. Ce jeg. Acum face politica lingaului. Ce naste din pisica tot soareci mananca !
8
0
La GARGARA se pricepe cel mai bine . Ce a facut si ce face camera de comert a Romaniei pentru mici si mari investitori . Cu ce iea ajutat pana acum ca nu se vede . Daca astazi noi nu producem la preturi competitive , este pentru ca , camera de comert nu a asigurat consultanta firmelor . Sau daca a facut asta , au facut prea putin . Rezultatele camerei de comert nu se simnt .
6
1
Romania nu poate produce dupa regulile actuale din economie. Piata este invadata de produse ieftine chinezesti produse dupa alte reguli ale economiei comuniste. Cand te apuci de produs in Romania descoperi ca dupa ce ai cumparat materia prima ai devenit mai scump ca produsul finit chinezesc.
7
0
Sa mori tu? Acuma ti-ai dat seama. Ati vandut tara pe bucati jegurilor ati distrus toti, astia care au furat din aceasta tara sper sa coaca corona i ln voi.
13
1
Ce fata de interlop are asta si bai prostule cum dracu dabia acum ti-ai dat seama ce nu se produce in Romania!!! Pai daca tu care esti director al Camerei de Comert si angajati acestei institutii nu aveti habar ce importa Romania si cat,inchide ma handramaua aia si dute in somaj si tu si angajati tai.
14
1
cam tarziu fratilor, acum va dati seama ce inseamna sa ai o economie productiva si nu una de consum. inerveniti cu credite nerambursabile pentru cei ce vor sa faca productie de orice fel. statul este mort fara productie. psdisti nenorociti care ati incurajat lenea si nu ati investit in infrastructura.
11
1
dupa revolutie au distrus tot ca asa li se cerea dc au acceptat toti sant de vina cei care aufost la putere sa plateasca
13
0
ce bani trimiteati voi ma lesinatilor, 100 euro pe care vi-i dadeau mosii pe care ii stergati la kur Uitati-va la media de varsta a celor care mor in italia! singurul vostru avantaj fata de cei de aici ESTE CA NU PLATITI TAXE SI ASIGURARI IN TARA. Noi cumparam benzina cu jumatate de pret accize, platim TVA, patronii de aici unde lucram platesc taxe statului roman, berea pe care o bem AICI include accize pentru stat factura la curent are jumatate taxe la stat AICI in tara. Deci mai lasati dracu vrajeala lui isarescu ca sunteti rupti in cur.
3
10
BAI, DU-TE SI LASA-NE! JIGODIE PAROASA CE ESTI!
16
1
un infractor care ar trebui sa fie dupa gratii. nesimtit arrogant derbedeul
18
1
Jegosul asta aflat si el in sfirsit ca nu producem nimic , Labagiule comunist huooooo
23
1
Pe bune? Ce constatare!
18
0
L-am vazut si eu ieri la t.v, avea gulerul la camasa descheiat si se vedea in lant gros de aur. Daca era manelist si-l vedeam pe la"t.v.taraf" intelegeam, dar asa o imagine groteasca la cita mai omul, mai rar.
25
1
Nu producem dar tu te plimbi cu S560 din banii romanilor
23
1
M-am saturat de toti ipocritii astia din conducerea institutiilor statului care se dau atotcunoscatori si se plang cat de prost merg lucrurile in tara asta dar in schimb incaseaza salarii colosale si se prefac ca le pasa de cei care muncesc cu adevarat pe 2 lei. Vrem capitalism dar nu bataie de joc fata de cei care produc cu adevarat.
21
1
Ieri a zis la B1 tv sa cumparam produse romanesti ca sa sustinem producatorii nostri si nu speculantii si stranii .Am vazut deja acun 25 de ani cum in alte tari cautau etichetele sa vada daca sunt indigene Ia nu mai cumparati produse le altora Mancati romaneste
14
0
cine plm il mai baga in seama pe comunistul asta din neam de comunisti nu a produs nimic toata viata lui ci doar suge la greu dintr un loc caldut. S a facut cat hipopotamul si se da mare guru care le stie pe toate!
20
1
Domnule Daraban, jegos ai fost, jegos esti inca. Ce a facut Camera de comert in afara de a face japca pe fata? Ca sa iti umfle tie burdihanul ala de cacat?
25
1
D.le Daraban, nu am constientizat acest aspect esential al unei tari pentru ca suntem condusi de oameni care nu gandesc si nu IUBESC ROMANIA!
24
0
Pana nu repuneti comunismul in legalitate nu rezolvati niica!
12
5
Nu i-ar fi rusine!
16
3
Nu era asta care lauda multinationalele si pe occidentali? Acum Isi da seama ca era coclender?
20
3
Uitati va la uscat asta, a aflat si el ca roata e rotunda
21
3
Era si greu sa iti dai seama,noi stiam de multa vreme ca nu producem nimic voi ati avut parte de un dus rece pt ca dormeati adanc.Banii in special Euro veneau de la cei care acum sunt huiduiti ca se intorc in tara.5 MILIARDE DE EURO PE AN.Acum uitati de ei.Incercati sa sustineti economia cu taxele si impozitele platite de salariatii de la stat si de cei care muncesc la firmele de paza ale securistilor.
21
5
Cine naiba il mai asculta si pe asta?Uitati-va ce ati facut in 30 de ani,ca din cauza unora ca tine nu prea producem!
28
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108