REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Preşedintele Eurohold: Licenţa Euroins a fost retrasă fără temei şi dăm în judecată ASF

Preşedintele Eurohold: Licenţa Euroins a fost retrasă fără temei şi dăm în judecată ASF

A.F. 22 martie 2023 | 00:00 600

Licenţa Euroins a fost retrasă fără un temei just şi de aceea este firesc să dăm în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru investiţia pe care am făcut-o şi pentru pierderile suferite, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Eurohold, Assen Hristov.

Presedintele Eurohold: Licenta Euroins a fost retrasa fara temei si dam in judecata ASF

"Având în vedere faptul că noi suntem complet convinşi că licenţa a fost retrasă fără just temei, este firesc ca noi, ca şi acţionar, să-i dăm în judecată pentru investiţia făcută, în valoare de 270 de milioane de euro. Această sumă reprezintă valoarea companiei, conform bilanţului. Preţul de piaţă e mai mare. Şi să-i dăm în judecată pentru o valoare de 200 de milioane de euro ca şi pierderi suferite. Aici intră afectarea reputaţiei, daunele pe care ar trebui să le acoperim şi să le plătim către alţi asiguratori. La asta se adaugă şi dobânzile şi ajungem la o cifră de aproximativ 500 de milioane de euro. Decizia luată de către bordul ASF duce la următoarele daune provocate cetăţenilor români: pierderi pentru Fondul de Garantare 400 de milioane, între 350 şi 500 de milioane ca urmare a dosarelor ca urmare a acţiunilor în instanţă", a spus Hristov, potrivit Agerpres.

El a subliniat că această decizie privind insolvenţa Euroins duce şi la o criză pe piaţa asigurărilor, provocată artificial, care va conduce la majorarea preţurilor.

"Este o criză discutată chiar şi în Parlamentul României astăzi. O criză provocată artificial. Până ieri, toate companiile de asigurare efectuau plăţi fără probleme, inclusiv Euroins România. Preţurile au rămas stabile, chiar dacă se vorbeşte că sunt mari. Dar o astfel decizie va conduce la majorarea preţurilor. Chiar şi dacă statul român acordă bani Fondului de Garantare, aceşti bani vor veni din taxele şi impozitele plătite de către cetăţenii români. Chiar şi în cazul plafonării preţurilor, situaţia se va schimba după şase luni, având în vedere că legislaţia europeană nu permite plafonare pe o perioadă mai mare de şase luni. Reasigurătorii vor solicita preţuri mult mai mari pentru încheierea contractelor de reasigurare", a explicat preşedintele Eurohold.

În opinia acestuia, şi reputaţia statului român va avea de suferit în urma deciziei privind Euroins.

Totodată, Hristov a afirmat că această criză a fost provocată de boardul ASF care a votat în baza "unui raport fals" şi a menţionat că, dacă Euroins ar fi avut probleme timp de trei ani nu ar fi supravieţuit, ci s-ar fi prăbuşit până acum.

În acest context, preşedintele Eurohold a anunţat că a întocmit şi marţi va depune în atenţia bordului ASF o solicitare de revocare a deciziei privind insolvenţa Euroins.

"Conform legii, asta nu se poate întâmpla dacă va decide astfel boardul, însă se poate întâmpla în situaţia în care ASF va solicita de la instanţă să anuleze decizia ca urmare a faptului că s-a produs o greşeală. Cauza principală ar fi fost faptul că noi le prezentăm informaţii care la momentul prezentării raportului au fost ascunse de board. Există două posibilităţi. Prima opţiune ar fi ca ASF să-şi susţină propria hotărâre, să-şi menţină propria decizie prin care să demonstreze o incompetenţă şi să se ajungă la aceste daune pentru contribuabilii români, în valoare de 1 miliard de euro. Cea de-a 2-a opţiune ar fi ca miercuri să fie convocat Consiliul Autorităţii să recunoască că există motive că s-a produs o greşeală şi consiliul să solicite instanţei să anuleze cererea de solicitare a insolvenţei", a spus Assen Hristov.

El a adăugat că, dacă decizia va fi anulată, Eurohold, împreună cu BERD şi cu fonduri de investiţii din Finlanda, din Marea Britanie, Olanda, care sunt acţionari Eurohold, vor continua să susţină compania şi, în cazul în care "într-adevăr are nevoie de bani", să vină cu fonduri, cu capitaluri şi să protejeze clienţii, citează digi24.ro.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", a precizat sursa citată.

Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă "o preluare ostilă a activelor filialei din România" şi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367