REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu noii ambasadori ai Canadei, Japoniei şi Portugaliei

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu noii ambasadori ai Canadei, Japoniei şi Portugaliei

Replica API 16 decembrie 2020 | 00:00 1036

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Canadei, Annick Goulet, ambasadorul agreat al Japoniei, Hiroshi Ueda, şi ambasadorul agreat al Republicii Portugheze, Maria Teresa Netto dos Santos Mariano Shearman de Macedo.

Sursa foto: www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a urat ambasadorilor bun-venit la post şi mult succes în activităţile din ţara noastră, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în îndeplinirea mandatelor lor, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, scrie Agerpres.

La întrevederea cu ambasadorul Canadei, şeful statului a reliefat importanţa pe care România o acordă dezvoltării pe mai departe a relaţiilor româno-canadiene, care au continuat să cunoască un curs ascendent în acest an, în pofida contextului dificil generat de pandemia de COVID-19 şi efectele sale la nivel global.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat rolul de "liant major" între cele două ţări pe care îl joacă comunitatea românească din Canada, care este bine integrată în societate.

El a evocat domenii importante de colaborare în planul dialogului bilateral, precum dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale, inclusiv sectorul investiţiilor, continuarea cooperării în domeniul nuclear civil, în special prin utilizarea tehnologiei CANDU, colaborarea pe linie consulară, cooperarea în planul securităţii şi apărării - cu accent pe zona Mării Negre - precum şi consolidarea relaţiei transatlantice, pentru care dialogul cu Canada are o semnificaţie specială.

Ambasadorul canadian a confirmat rolul important pe care România îl joacă în relaţia transatlantică, exprimând dorinţa autorităţilor canadiene de dezvoltare a relaţiilor bilaterale cu ţara noastră în toate domeniile de interes comun, precum economie, inclusiv investiţii, energie, apărare, agricultură, mediu şi statul de drept. Ambasadorul Canadei a mulţumit în context pentru ratificarea de către România a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte.

Cei doi interlocutori au evidenţiat şi potenţialul de cooperare româno-canadiană pe filieră francofonă, la aniversarea a 50 de ani de existenţă a Francofoniei, inclusiv în contextul faptului că cele două state sunt membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Administraţia Prezidenţială arată că la întâlnirea cu ambasadorul Japoniei preşedintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul României pentru consolidarea dialogului politic şi a relaţiilor bilaterale cu Japonia, inclusiv prin încheierea, în cursul anului 2021, anul centenarului relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, a unui Acord de Parteneriat Strategic, conform înţelegerilor la cel mai înalt nivel. În această perspectivă, şeful statului a subliniat că este necesară valorificarea potenţialului de cooperare existent între cele două ţări prin implementarea unor iniţiative şi proiecte comune, care să ofere substanţă momentului aniversar.

Şeful statului a exprimat aprecierea pentru participarea Japoniei la realizarea unor proiecte economice majore din România, precum Magistrala 6 de metrou şi Podul peste Dunăre de la Brăila, încurajând realizarea de noi investiţii ale companiilor nipone în România.

În plan extern, preşedintele Iohannis a arătat că actualul cadru de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Japonia generează, la rândul său, noi oportunităţi de colaborare în relaţia bilaterală româno-japoneză.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, ambasadorul Japoniei a confirmat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-japoneze din prezent şi dorinţa de consolidare în continuare a acestora, arătând că viziunile comune ale celor două ţări cu privire la teme importante precum democraţia, statul de drept şi aplicarea principiilor economiei de piaţă facilitează un curs ascendent al dialogului bilateral. În context, ambasadorul japonez a exprimat speranţa unei prezenţe importante a României atât la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului 2021, cât şi la Expoziţia Internaţională de la Osaka din 2025.

La întâlnirea cu ambasadorul portughez, preşedintele Iohannis a evidenţiat stadiul excelent al dialogului bilateral cu Republica Portugheză, ca partener tradiţional important al ţării noastre, susţinând intensificarea relaţiilor româno-portugheze, atât la nivel bilateral, în domenii precum comerţ şi investiţii, cultură, apărare, cât şi în plan multilateral.

"Preşedintele României a exprimat apreciere pentru cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării, în plan bilateral, programul de achiziţionare şi operaţionalizare a aeronavelor F-16 fiind un succes, precum şi în cadrul NATO, prin contribuţia Portugaliei la măsurile de reasigurare NATO pe Flancul Estic", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a mai arătat că preluarea de către Republica Portugheză, de la 1 ianuarie 2021, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o nouă ocazie de consolidare a dialogului politico-diplomatic bilateral. El a mai indicat că Republica Portugheză va putea conta deplin pe sprijinul României pentru avansarea agendei europene, în spiritul unităţii şi solidarităţii. Din această perspectivă, şeful statului a arătat că ţara noastră este deschisă să împărtăşească cu Republica Portugheză experienţa deţinerii, în primul semestru al anului 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Ambasadorul portughez a confirmat nivelul excelent al dialogului bilateral, precum şi dorinţa continuării cursului ascendent al relaţiei româno-portugheze. În context, ambasadorul Portugaliei a transmis felicitări pentru decizia favorabilă vizând găzduirea de către România a Centrului European pentru Securitate Cibernetică, prima Agenţie a Uniunii Europene găzduită de ţara noastră.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468