REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Preşedintele Parlamentului Turciei, invitat la Constanţa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la oficierea primei slujbe în Moscheea Carol I

Preşedintele Parlamentului Turciei, invitat la Constanţa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la oficierea primei slujbe în Moscheea Carol I

Replica API 4 iunie 2013 | 00:00 156

Eveniment important, pe 6 iunie

Eveniment important, pe 6 iunie

Pe 31 mai s-au împlinit 100 de ani de când a fost oficiată prima slujbă la Moscheea Carol I. Piatra de temelie a Moscheei a fost pusă în 24 iunie 1910 de regele Carol I în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanţa, iar inaugurarea ei a avut loc trei ani mai târziu. Pe 6 iunie, Muftiul Iusuf Muurat va sărbători acest eveniment în prezenţa mai multor demnitari români, iar printre persoanele invitate se numără şi preşedintele Parlamentului Turciei, Cemil Cicek.

Protestele din Turcia împotriva planului de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi nu-l vor împiedica pe Cemil Cicek, preşedintele Parlamentului Turc, să onoreze invitaţia Muftiului Iusuf Muurat la sărbătorirea celor 100 de ani de la oficierea primei slujbe la Moscheea Carol I, din Constanţa. Evenimentul va avea loc pe 6 iunie şi vor mai participa, pe lângă parlamentarii constănţeni, Ambasadorul Turciei, decanul ambasadorilor arabi, profesori universitari din Bucureşti, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Protestele nu au legătură cu sosirea unui demnitar din Turcia. Va veni la eveniment preşedintele Parlamentului Turc, Cemil Cicek şi, de asemenea, vor veni 15 persoane de la Bucureşti şi 5 deputaţi turci. Va fi prezent şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi toţi deputaţii de Constanţa, cât şi muftii din mai multe state: Federaţia Rusă, Polonia, Slovenia, Muntenegru, Austria, Crimeea", a declarat Iusuf Muurat. Toţi se vor întâlni pe data de 6 iunie, la orele 11.00, la Moscheea Carol I , apoi evenimentul va continua cu un simpozion internaţional, la orele 18. 30, la hotel Vega şi va continua următoarea zi, la ora 9.00, la hotel Iaki. "Vor fi nişte zile foarte încărcate. Este o aniversare, ne bucurăm de prezenţa oaspetelui turc, acest lucru reflectă sprijinul pe care îl acordă comunităţii noastre", a mai precizat Muftiul. Acesta va profita de prezenta demnitarului turc pentru a deschide un subiect important pentru comunitatea turcă. "Sperăm să fie un nou început în deschiderea unui dialog de finanţare a proiectelor referitoare la monumentele istorice rămase de pe timpul Imperiului Otoman, moştenite de noi şi, odată cu sosirea oaspetelui turc, sperăm să înceapă şi procesul de finanţare", a conchis Iusuf Muurat. Vineri, invitaţii vor merge, după slujbă, la o plimbare cu vaporaşul în Delta Dunării.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212